Зендлінгерські ворота

Dec 08, 2010 16:00


        Другими (після Ізарських) збереженими воротами міста є Зендлінгерські (Sendlinger Tor). Вони розміщені неподалік історичного центру, легко знаходяться туристами, бо поблизу - й однойменна станція метро. Побачити готичного стилю цегляні ворота, закутані у виноград - не складе труднощів. При наявності бажання можна навіть збоку віднайти решти оборонних стін, але вони надто непоказні й дріб’язкові.

Найкрасивіший вид воріт Зендлінгер.



        Перша згадка про ворота тоне в 1318 році, хоча історичні нариси кажуть, що Зендлінгер існував набагато раніше. Вони, як і Карлові та Ізарські - це все, що залишилося від другої лінії міських укріплень, побудованій за Людовіка ІІ Строгого та Людовіка IV Баварця протягом 1285-1347 років. Колись через ці південні ворота пролягав торговий шлях в Італію.

Позаду вже не так гарно.


Вартове приміщення у центрі воріт розібрали в 1808 році. Вірніше сказати - центральна башта просто обвалилася. Арнольд Ценетті взявся за реставрацію бокових башт та міжбаштового прогону. Під час розширення вулиці в 1906 році три арки об’єднали в одну велику, а доріжки зробили через бокові башти. У Другій світовій ворота заледве постраждали, тому великої роботи по відновленню не потребували. Так, лише трохи підрихтували в 1980 році.

У фрагменті - досить лірично.


Мюнхен, Æвропа, архітектура, Германия

Previous post Next post
Up