Вчимо архітектуру: Бастіон

May 29, 2010 10:07

       Поверхневий огляд архітектурного насліддя фортець і замків заводить просто у суцільні непролазні хащі термінів і понять. Я не кажу, про такі прості, як вежа, каземат. Усе часто буває дуже складним і чужорідним для ненатренованого вуха. Якщо вам відомі поняття орільйон, демілюна, горжа, кавальєр - значить, вам нема чого далі читати. Я би з радістю включив ці терміни до своїх льорнет, але мені бракне наглядних прикладів для них. Я заледве відшував пристойні фотографії нинішньої арх. деталі, та й то якісь вони без очевидності. Мабуть, це тому, що я не особливо вникав у бастіонне мистецтво.
       Бастіон - зазвичай п’ятикутне укріплення (хоча початково були кругові або прямокутні), яке споруджували на кутах фортечної стіни. У постійній дружбі з бастіоном був рів та земляний вал, прикритий зверху каменями. Бастіони - це переживші видозміну фортечні башти.
       Фортечні загорожі бастіонного типу з’явилися у 16 столітті, а до 18 - отримали повсюдне використання. Дев’ятнадцяте століття прирекло їх на вимирання у зв’язку зі зміною умов ведення війни. Ну погодьтеся, що таке для Наполеона чи Гітлера - бастіон? Практично те саме, що тля на стеблині для кирзового чобота.

Вікіпедія настійливо радить долучити кутасті дзюбки Підгірців, Золочева й Дубно до бастіонів. Звісно, якщо копнути глибше, то знайдемо визначення, що бастіон - це просто виступ фортечної стіни. Це або сильно літаргічно видозмінене поняття, або надто спрощено. Як то кажуть: куди кобила, туди й теля. Хай будуть теж бастіонами.

Зимовий бастіон - найкращий типаж цього випуску.


Збараж.


Дубнянська рабатка.


Дубно.

Підгорецький плафон.


Підгірці.

Золочевський кутовий гербований бастіон.


Золочів.

Королівство Галіції і Лодомерії, :_архітектура у льорнеті Заратустри_:, замок

Previous post Next post
Up