Пацієнт № 1 (2023)

Feb 15, 2024 11:40

"Пацієнт № 1" - художній фільм 2023 року режисера Резо Гігінеішвілі. Остання роль актриси Інни Чурікової.

Дія фільму відбувається у пізньому СРСР. Генеральний секретар ЦК КПРС Костянтин Устинович Черненко лежить в урядовій клініці. Він старий і немічний, але міцно тримає владу. "Влада тільки беруть, її ніколи не віддають", - повторює він. І це зручно і елітам, і спецслужбам - поки що «тіло» живе, різні угруповання набирають свої політичні очки. Генсек «засуджений до життя». За ним доглядає молоденька медсестра Саша. Маленька, тендітна та непомітна, вона несе на собі важкий тягар відповідальності за життя вищої посадової особи країни.

Фільм отримав захоплені відгуки у російській пресі. За даними агрегатора "Критиканство", всі огляди на нього були позитивними. Багато критиків відзначали у фільмі гостросоціальний підтекст, проводячи паралелі між ситуацією в сучасній Росії та показаними у фільмі подіями. Про фільм писали: «абсолютно інтернаціональна і ультрасучасна картина, яка при цьому дуже точно фіксує дух і деталі життя в передперебудовному СРСР», «холодний і неупереджений фільм з універсальним посилом: у цьому світі ніщо не вічно - ні люди, ні влада, ні режими ». Особливої похвали удостоївся Олександр Філіппенко у головній ролі: «Робота Філіппенка у ролі «генерального секретаря» - незбагненна, вся на нюансах, ледь помітних оку рухах, міміці майже нерухомого обличчя».

image Click to view



Олександр Георгійович Філіппенко - радянський і російський актор театру і кіно. Лауреат Державної премії Росії (1998). Народний артист Росії (2000).

У березні 2014 року, після російської інтервенції в Україну, разом з рядом інших відомих діячів науки і культури Росії висловив свою незгоду з політикою російської влади в Криму. Свою позицію вони виклали у відкритому листі.

У червні 2018 року підтримав українського режисера Олега Сенцова, засудженого і ув'язненого у Росії.

Після початку повномасштабного озброєного вторгнення Росії в Україну в 2022 році 19 травня, в День вишиванки, опублікував у Фейсбуці свою фотографію у вишиванці. З організацією сольних концертів Філіппенка почали виникати складнощі, а у листопаді 2022 року Театр імені Мосради не продовжив з ним контракт. 10 лютого 2023 року у ЗМІ повідомили, що Філіппенко залишив Росію і оселився у Литві.

кіно

Previous post Next post
Up