Де ж велич Великих Мостів в час теперішній?

Mar 09, 2012 01:01

Містечко що пролягало на шляху до величного Львова чомусь ніколи не привертало на себе увагу...Десятки разів проїжджаючи його транзитом не зупинявся для більш близького знайомства,та чомусь цього разу ми зробили те чого не робили ніколи-може тому що запановану мандрівку в інший пункт перервала негода,а може просто так мало бути....що з цього вийшло і чи це того варте-вирішуйте самі!


Вели́кі Мо́сти  - місто Сокальського району,Львівська область. Засноване у 1472 році за Магдебурзьким правом 23 липня 1549 року статус міста був притсвоєний через 10-ть років 1559року. Станом на 2001р. у Велики Мостах проживало 5,924 людини. Найближча залізнична станція Гірник.
Псевдопортал на стіні місцево аптеки


В історичних хроніках від 16 століття згадується невеличке поселення Містки, що притулилося на правому березі річки Рата.Люди в цій місцевості оселялися ще у бронзовому віці (кінець XV - початок XI ст.ст. до н. е.), про що свідчать археологічні знахідки.Так, 1803 року під час господарських робіт між селами Сілець і Борове виявили поховання, викладене камінням, у якому знайшли бронзовий браслет і перстень, а також кам'яний топірець.


Подальшу долю Містків кардинально змінив їх власник - польський король Сигізмунд Август, який 23 липня 1549 року видав привілей, згідно з яким селу надали статус міста з одночасним запровадженням магдебурського права.


1662-го на місто напали татари й майже повністю зруйнували його, вбивши та забравши в «ясир» багатьох мешканців.
У власності міста на цей час перебувало три мости: два великі - через річку Рата, й один менший - через річку Болотня. Завдяки миту, яке отримувала міська скарбниця за користування мостами, Августову вдалося доволі швидко відбудувати місто та відновити господарську інфраструктуру. Через це, починаючи з 1770 року, назва «Августів» поступово зникає з ужитку, історичних хронік і географічних мап. Натомість з'являється нова назва - «Великі Мости».
парафія занепадає...капличка при дорозі,в якій збираються римо-католики


чи навпаки,відроджується?


новий величезний православний храм в процесі добудови




Обезглавлене минуле

Універмаг 1958р


Церква Благовіщення Пр.Богородиці.

Перша дерев`яна церква невідомого року побудови згоріла, як свідчить грамота польського короля Сіґізмунда Августа, у 1564 р. Наступна, теж дерев`яна, простояла з 1565 по 1712р. В 1712 р., згідно напису вирізаного над входовими дверима, збудовано третю дерев`яну церкву. Легенда каже, що при будові церкви брано до уваги розміри іконостасу, закупленого в якімсь монастирі. Фактично цей іконостас, який і досі зберігається в мурованій церкві, виконаний у 1713 р. на замовлення мостівських міщан, про що свідчить ктиторський напис під намісними іконами.


Третю дерев’яну церкву розібрали у 1890 році, і в цьому ж році приступили до зведення нової мурованої за проектом архітекта Василя Нагірного.Спорудження завершено у 1893 р.


У 1926 році церква частково відновлювалася. У 1948 році ( після проведення у 1946 році Львівського Псевдособору) церква перейшла до відання російської православної церкви. У 1946 році здійснено руйнацію жертовника. У 1978 році було здійснено навмисний підпал дзвіниці в результаті чого згоріла дзвіниця, церковний архів.


Плебанія та прибудови перейшли  у відання держави.  Лише у 1990 році-церква назад перейшла у власність УГКЦ. У 1996 році було здійснено реставрацію іконостасу.


Синагога ХХст.
На початку ХХ ст. в містечку зводиться цегляна модерністична синагога.На даний час вона має ось такий невтішний вигляд




аррочне склепіння криші понівечене і рясно вкрите дірками




В синагозі після Другої світової був склад продовольчих товарів, та вже з 1950-х споруда стояла пусткою.
Над входом-меморіальна дошка




Зараз в колишній божниці зберігається кілька мацев з великого міського кіркуту, що не зберігся.






На цьому знайомство з містечком закінчилось...Варто чи ні...

Львівщина, храми, Великі Мости, мандрівки, синагога

Previous post Next post
Up