Маловідомі,але не забуті. Ч.2

Oct 31, 2015 03:00

 Лютий вже можна сказати "відлютував" і через тиждень надворі запанує календарна весна..Навкруги ще все сіре та сонне,але яскраве сонце і світло-голубе небо створюють ілюзію глибокої весни.В такий день просто не сидиться вдома,тим більше,якщо у тебе вихідний.Неділя..
Хапаю велосипед -такі маршрути-одноденки довго планувати не потрібно,головне бути готовим "напедалити" якихось 50-60 км.Я готовий!






Перша зупинка у селі Поториця яке знаходиться біля Сокаля.
Село під назвою “Потаржича“ вперше згадується в історичних документах за 1492 р.В ІХ-Х ст. територія села ввійшла до складу  Київської Русі. В ХІ ст. серед південно-західних руських князівств визначну політичну і економічну роль почало відігравати Володимир-Волинське князівство, незалежним якого було Белзьке. В склад цього князівства входила територія колишньої Поториці.
Дерев*яна каплиця


Через с.Поториця проходила дорога на торги до м.Сокаля. По торгу за гайком на лузі відпочивали покупці. Отже, від слова “ по торжку” і пішла назва с.Потаржиця.
У 1651 р.у .Поториці були розквартировані шляхетські війська, які згодом взяли участь у битві проти військ Б. Хмельницького під Берестечком.
Каплиця на фоні незавершеного храму-новобуду


Після першого поділу Польщі в 1772 р. Сокальщину загарбала Австрія. У 1778 р. Поторицю та деякі інші села купив пан Дідушицький,сім’я якого, крім с.Поториці, володіла 99 фільварками аж до вересня 1939 р.
Про заволодіння Дідушицьким Поторицею у 1778 р.свідчить будинок, побудований ним для свого економа. На склепінні підвалу будинку був напис “ 1778 рік”. Цей підвал використовувався як катівня для кріпаків. На даний час в цьому будинку знаходиться школа(?!).
Церква Преображення Господа нашого Ісуса Христа (1990-1993рр.)

У 1938р. в селі була відкрита читальня,-знаходилась там, де тепер приміщення сільської ради.
Існування церкви в селі вперше згадується у документах 1578 р. Давніша дерев`яна тризрубна одноверха церква була споруджена у XVIII ст. На її місці у 1909 р. завершилося спорудження нової мурованої святині за проектом львівського архітекта К. Річицького. У 1934р. церкву розписав, маляр Михайло Осіньчук.
Під час другої світової війни святиня була пошкоджена, а у 1964 р. зірвана.
У 1989 р. греко-католицька громада спорудила капличку, а у 1990-1993 рр. - нову муровану церкву за проектом Г. Калініна та І. Коваленка, освячену 19 серпня 1993 р.
Храм.Фасад

Ще одна цікавинка щодо Поториці: тут граф Ю. Дідушицький близько 1815 р.заснував приватну бібліотеку.Спочатку це були розрізнені колекції ,одна з них перебувала у Львові і привезена до Поториці лише після його смерті у 1847 р. У 1847 р. бібліотека налічувала майже 20 тис.томів, переважно видань XVI-XVIII ст. У 1857 р. син Юзефа Володимир Дідушицький перевіз її до Львова.Причиною,ймовірно,послужило бажання відкрити бібліотеку для громадськості й нестача приміщень у Поториці.Урочисто відкрита 1 серпня 1859р.
Церква Воскресіння Господнього(1870р.),с.Горбків


Храм Воскресіння.Тил.Село Горбків


Наступна зупинка-село Горбків,перша згадка про яке датується 1491р.
Історія,захована під вагонку


Найдавніші згадки про церкву походять з 1578 р.. Давніша дерев'яна будівля, згадана в акті візитації 1770 р., була збудована в пер. пол. XVIII ст. коштом дідича Пруліковського. У 1870 (1867) р. постала існуюча дерев'яна церква, на північний-захід від якої у 1902 р. збудували муровану дзвіницю.
Храм Воскресіння Господнього.Фасад


Розгортутої Інформації щодо села я,на жаль, не знайшов,буду радий доповненням.
Фото


"Слава героям"


До наступного села звертаємо з головної дороги (Сокаль-Тартаків) ліворуч,-там розкинулось село Копитів,перша письмова згадка про яке датується 1483р.
Церква Непорочного Зачаття Прсв.Богородиці (1882р.) з дзвіницею


Є декілька версій, як виникли село та його назва. Одна з них говорить, що на поселення напали татари і знищили багато людей, зруйнували їх домівки. Земля була стоптана, а на ній - багато слідів від кінських копит, від чого й пішла назва села Копитів.
З часом селом заволодів граф Збігнєв Ланцкоронський, воно належало йому до Першої світової війни.
До 1939 р. в селі діяла потужна організація "Просвіта", в яку входили: гурток "Братства тверезості святого Іллі", драматичний гурток, церковний і сільський хори, духовий оркестр, осередок Союзу українок, кооператив "Самопоміч", молочарня..
Церква.Профіль

В селі діяла церква св. Іллі. Підвищена і поправлена в кін. XVIII ст. вона згоріла у 1881 р.(1860р.?) Стараннями о. Емілія Криницького за п’ять місяців 1882 р. виставлена нова дерев`яна церква, посвячена 14 листопада того ж року. Це тридільний в плані, одноверхий храм, завершений над навою великим світловим восьмериком, вкритим шоломовою банею з ліхтарем і маківкою. Стояла  зачинена протягом 1960-1989 рр.
Церква Непорочного Зачаття Прсв.Богородиці


І остання на сьогодні зупинка -село Перв*ятичі,розташоване на другому березі р. Спасівка, на відстані 14 км від Сокаля.
Церква Св.Арх.Михаїла (1738р.)


Перша згадка про село Перв’ятичі датується 1397 р. Перші поселенці села Перв’ятичі походять від східнослов’янських племен в’ятичів - від слів «перші» і «в’ятичі” утворилася назва Перв’ятичі. Наші предки осідали родинами, будували житло і утворювали громади.
Храм реставрують,-ще до 2011р.він був повністю зашитий вагонкою


В Перв’ятичах активно працювала “Просвіта», був будинок читальні і бібліотеки, активно розгорнув діяльність «Союз українок», молочарня та кооператив.В селі добре пам’ятають свою історію і споруджують пам’ятника з нагоди визначних подій: в честь незалежності України - капличка і пам’ятний хрест, мармуровий хрест з нагоди скасування панщини, символічна могила січовим стрільцям; на крайніх межах села - хрести-обереги, до яких ще до жнив іде церковна процесія молитися за добрий урожай і захист від негоди.
Церква Св.Арх.Михаїла.Профіль


Фото


Дерев’яна церква св.Архистратига Михаїла,споруджена коштом дідича  А. Шимановського у 1738 р. ,разом з дзвінницею, яка слугувала спостережним пунктом становила суцільну споруду. В 30-их і 90-их рр. минулого століття церква зазнала значної перебудови: споруджено мурований фундамент, зняли перші церковні хори, зовнішні стіни покрили новими гонтами, змінили форму куполів, добудували праве крило захристії і сходи. Така реконструкція змінила первісну архітектуру споруди.
Пам*ятник полеглим в роки ВВВ


Монумент


Зачинена у 1953 р. святиня була перетворена в 1960-х рр. в історичний музей. Повернута релігійній громаді Перв'ятич у 1989 р.
Чують весну!


Горить трава...


Далі буде...

храми, Копитів, памятники, Горбків, Львівщина, Поториця, Перв*ятичі, мандрівки

Previous post Next post
Up