Турка-столиця Бойківщини

Oct 11, 2015 20:09

  Бувають і такі районні центри як оцей,-найменший на Львівщині,площею всього 3км2,-не встигнеш і оглянутись,а він вже й закінчився.І здається що за годину-дві його можна обійти вздовж і поперек,але чомусь мені цього не вдалося(тим самим "чомусь" був час,який невблаганно підганяв,майже як завжди..).
Турка (раніше Турка над Стрийом) - місто районного значення Турківського району Львівської області, районний центр. Розташоване в Карпатах, неофіційна столиця Бойківщини.


Залізничний вокзал


Будиночки навпроти вокзалу


За однією з версій назву місто одержало від первісних диких биків - турів, які водилися в навколишніх лісах,за іншою- вона походить від назви воріт-веж «турія», «тур'я», які стояли при в'їзді в місто.
Панорама від автостанції


Річка Яблунька


Турка належить до типового бойківського скупченого поселення, яке характеризується первинним розташуванням в улоговині, при злитті рік, багатовуличним плануванням, компактністю. Геометрично має форму неправильного багатокутника, вулиці сходяться в центрі міста,нагадують хаотичну сітку, розташовану вздовж берегів річок.
З кін. XVII ст. Турка складається з кількох частин: Горішня Турка (над р.Літмир), Середня Турка (над р.Яблунька), Нижня Турка (над р.Яблунька і Стрий),Слобода (над р.Стрий), Звіринець, Городище, Торговиця, Ровінь, Завалина, Старе Село.
Костел Успення Пресвятої Діви Марії

Перша відома письмова згадка про Турку датується 27 червня 1431 р. Тоді польський король Владислав II Ягайло в Медиці надав привілей (грамоту) на володіння Туркою і навколишніми селами угорському графові Ванчі Волоху та його синам. Один із його синів - Ходко - осів в Турці, започаткувавши шляхетський рід Турецьких.Цей привілей був підтверджений польським королем Владиславом III Варненчиком  в 1444р. на користь братів Хотка і Янка, і повторно - королем Зигмунтом I Старим в 1519р.
Костел.Тил


В 1730 р. власник Турки А.Калиновський посприяв отриманню містом Магдебурзького права і перемістив до Турки свою резиденцію. Калиновський також запросив до Турки отців-єзуїтів. В 1749 році в місті була заснована католицька парафія, яка проіснувала до моменту розпуску австрійським урядом ордену єзуїтів.
Костел Успення та дзвіниця

Шевченко


Фото


Первинно дерев'яний костел був побудований в 1730 р. за кошти власника А. Калиновського. У 1743 році єпископ Вацлав Сєраковський передав єзуїтам опіку над нечисленними міськими римо-католиками. В 1749 році в місті була заснована католицька парафія, яка проіснувала до моменту розпуску австрійським урядом ордену єзуїтів. В 1777 р. дерев'яний храм зруйнувався - місцева римо-католицька громада в 1778 р. заклала фундамент і розпочала будівництво нового мурованого храму. В 1778-1779 рр. недобудоване приміщення мурованої святині використовувалося для релігійних потреб.
Фонтан з Русалкою

Річечка


Відомо, що в кін. XVIII ст. храм мав п'ять вівтарів: зі старого костелу в новий були перенесені вівтарі Богоматері та святого Ігнатія (Лойоли), а ще додатково інстальовані вівтарі святої Теклі, Яна Непомуцького та Розп'яття. В XIX ст.храм повільно будувався (1846, 1862 рр.). Завершеного вигляду костел набув після того, як у 1906-1914 рр. був реконструйований за проектом архітектора С. Маєрського. В 1914 р. храм освятили лише з один тимчасовим вівтарем.
Синагога


В часи першої світової війни костел зазнав суттєвих пошкоджень. У 1926-1928 рр. здійснено грунтовний ремонт споруди, зведення навколо неї нову муровану огорожу. 28 квітня 1927 р. єпископ А. Новак освятив Костел Успення Пресвятої Діви Марії. В 1930-х рр. було здійснено розпис храму та зведено біля нього муровану дзвіницю.
Після II Світової війни і приходу на Галичину «совєтів» костел з 1945 р. припинив функціонування. Храм до 1990 р. використовували як склад, а згодом - як столярну майстерню.
Святиню повернули вірним у 1992 р.
Храм на кладовищі

Храм Св.Миколая в урочищі "на Лікті"


Від 1905 р. через місто проходить залізнична колія, що сполучає Ужгород з Самбором, функціонує приміщення залізничного вокзалу.В міжвоєнні часи Турка була головним містом Турчанського повіту Львівського воєводства в Польщі (II Речі Посполитій). В місті працювали повітовий суд, податковий уряд, приватна гімназія.
Один з дерев*яних храмів містечка.Фасад


Фото


З 1992 р. в Турці відбуваються Всесвітні бойківські фестини - свято на яке з'їжджаються бойки з усього світу на фестиваль і конгрес. Це справжнє дійство народної культури, яке триває 2-3 дні й дарує людям багато музики, спів, танців, витворів народних умільців і майстрів бойківської кухні.
В Турці функціонують громадські культорологічні організації «Бойківщина XXI століття» й «Центр Європи».
Церква Перенесення мощів Св.Миколая.Фасад

Панорама від церкви


Будівництво церкви Св.Миколая та землю в урочищі "на Лікті" надав дідич Турки Ян Каліновський у 1750 р. Дерев'яна будівля збудована, як свідчить інвентар 1820 р., у 1776 р. Після другої світової війни залишалася чинною.Храм розташований на цвинтарі та не має окремої дзвінниці.
"Бігучий" Шевченко


Греко-католицький храм-новобуд


У містечку збереглася будівля синагоги,перша згадка про яку в документах відноситься до сер. XIX ст. У 1916 р. під час Першої світової війни святиня була зруйнована російськими солдатами. В 1941-1942 рр. у всіх чотирьох приміщеннях синагоги знаходилося єврейське гето, з якого місцевих євреїв вивозили на розстріл або переводили в інші концтабори.
В 1945 р. кільком євреям, які повернулися до Турки, представники радянської влади запропонували дати згоду на зборах на використання синагоги в «господарських цілях». Внаслідок цього в основному корпусі з двома барочними вежами розмістили міську електростанцію, і в двох інших - артіль "Мебльовик «Карпати». Сьогодні в приміщенні синагоги функціонує столярна майстерня.
Народний дім

Будиночки


Площа Ринок у Турці веде свій початок з 30-х рр. XVIII ст. Для міської управи Ян Калиновський в улоговині, підковоподібно охопленій р. Яблунька, виділив центральну площу міста, на якій побудував первинну дерев'яну ратушу.
Дерев'яна ратуша була досить великим конусоподібним двоповерховим будинком з прямокутною основою, який за периметром прикрашала галерея, піднята над землею 34 дерев'яними стовпами. Над східними в'їздними воротами здіймався двоярусний ґанок. Наскрізні сіни ділили будівлю на дві рівні частини. Під стінами ратуші були жолоби із драбинами для годування коней. У приміщенні ратуші, крім кімнат міської канцелярії, були покої для приїжджих та дві корчми. Усі кімнати мали підлоги, кахельні печі.
Одна з вуличок Турки

Будинок


Біля ратуші Калиновський спорудив великий чотирикутний ринок, оточений будинками з ґанками та висунутими дахами, які спиралися на дерев'яні стовпи. В негоду можна було обійти його навколо під їх прикриттям. Поруч поставив будинки, призначені під заїжджі двори. Фактично, первинно площа Ринок у Турці повністю відповідала європейській традиції забудови міст із магдебурзьким правом: квадратну площу довкола ратуші  за периметром суцільно оточували будинки висотою до двох (згодом до трьох) поверхів і шириною в межах трьох-чотирьох вікон.
Храм  Святої Покрови

Церква із скандалом ( http://turka.at.ua/news/2014-10-05-1650 )


В 1905 р. з уведенням у дію залізниці Самбір - Ужгород місто стало ближчим до центрів цивілізації, прикрасилося оригінальним арковим залізничним мостом, стало одним із найбільших центрів лісозаготівлі в українських Карпатах. В 1907 р. замість старої дерев'яної ратуші було побудоване нове цегляне приміщення міської ратуші в стилі модерн.
Зараз в приміщенні ратуші функціонує Турківська міська рада, міський архів, Народний музей «Бойківщина», міська бібліотека, низка магазинів, аптека і кафе.
Арковий залізничний місток

Панорама Турки

Турка, Львівщина, храми, архітектура, мандрівки, синагога

Previous post Next post
Up