Крим -2015. НАШ?!

Oct 05, 2015 02:18

 Так-с,цікавіші фотозвіти з власне поїздок по самому півострові залишимо на пізніше(ще й фотки не розібрав),а тут розглянемо питання,які можуть цікавити тих,хто таки наважився вирушити до АРК,та й трішки про саму ситуацію,настрої і мої суб*єктивні роздуми,так сказати,вголос...


Відправляємось з славетного міста Львів потягом "Львів-Новоолексіївка".Вартість квитка 177грн/чол.Перше що неприємно вразило,-котитись до Новоолексіївки ми будемо 24 год.,-ще рік тому ми за цей час вже були у Джанкої.Та це нічого,-годину-дві туди-сюди..якось потерпимо.
Насторожила інформація та різноманітні відгуки яких начитались в інтернеті щодо тривалості проходження так званих "границь",-пишуть що прийдеться годин 6-7 витратити на цю процедуру.Налаштовуємо себе довго на таку екзекуцію (в результаті,забігаючи наперед скажу,-від сходження з потягу в Новоолексіївці і до посадки на маршрутку на Джанкой ми витратили 2год.).
"Прикордонка"


Особливих цікавостей у потязі, вартих опису,  помічено не було:спиш,їсиш,п*єш чай-каву,поглядаєш на годину.Новоолексіївка.
Добратись від вокзалу до "границі" з боку материкової України  можна без проблем- пасажирів активно агітують здебільшого підприємливі татари(!) на поїздку з ними "по цене автобуса",пропонуючи послугу таксі за 70 грн.При торгах ціна падає поступово до 65-60грн. Виявляється що автобус 50грн.,але він всього один і після його відправлення(за словами водія) ціна перевізників одразу "злітає". Платимо 100грн.за двох і котимось.
Задрімати не вдасться,-дорога займає якихось 20-25хв. "Границя".


Рекомендація:при собі мати якусь 1000-1500 руб.,для початку,щоб оплатити проїзд,купити води чи ще чогось.Курс рубля щодо гривні на півострові (на час нашого візиту-вересень 2015р.) становив 25руб /10 грн купівля і 31(32) руб / 10грн.продаж,при цьому на території материкової України курс був 31(купівля)/34(продаж).Тобто,купляти рублі вигідніше на півострові.Правда з обмінниками не густо,а з гривнею в обмінниках ще тугіше...
Сторона "границі" з сторони материкової України обладнана, мяко кажучи,не на найвищому рівні-мобільні спецавтомобілі заміняють приміщення пунктів пропуску,облаштованих коридорів немає,-при потребі це все згортається за 1-1,5год.Інша справа з сторони АРК. Тут,як кажуть,засіли надовго-металеві огорожі розділяють потік людей,паспортний контроль проходить у спец приміщеннях,встановлені туалети(більшість правда-закриті).


Проходимо контрольно-пропускний у "наших",йдемо далі,- метрів за 350-400 ще один "наш" пост від якого за 70-100м.-"їхні"... А далі відстань у 2-2,5 км. до "їхнього" контрольно-пропускного пункту можна протопати пішком,насолоджуючись видами Сивашу,або їхати на маршрутці,яка курсує від пункту до пункту за 10руб.
Проходимо "їхній".Автівки затримують надовше-обшук ретельніший,людська черга рухається достатньо швидко.Попереду декілька бабуль. Діалог :
-Наделали взяли,стой,жди,проходи ето все..
- А не надо било на референдуми ходить и кричать "Путин,Путин!"
- А я не ходила и не кричала!
- Не ходила она..теперь вот получили!
Переглядаємось і давлячись від сміху відвертаємось..
Маршрутка на Джанкой вже чекає,вартість проїзду-70 руб( 23-24грн.). Їдемо. "Границю" пройшли без проблем.


На автовокзалі у Джанкої квитки взяти набагато легше ніж було колись,-черги не такі глобальні(можливо тому що вже осінь,а може й не тільки).Найпопулярніший маршрут,який час від часу викрикують "бомбила": "На Чонгар! До граніци! Граніца!". Беремо квитки у касі-до Керчі.Вартість -381руб/чол.(у 2014р.,якщо не помиляюсь,було 500руб.за двох).
Їдемо..
Згідно наших спостережень на півострові значно поменшало російсько-георгіївської символіки-бігбордів,прапорців,стрічок...Ні-ні,на мою думку це не означає,що кримчани вже "наїлись" , просто старі прапори вже потріпались-вицвіли,як і стрічки,їх частково познімали,а замінити...Пам*ятаєте патріотичний бум після Революції Гідності? Кожен третій міст фарбували у синьо-жовтий колір,кожна п*ята автівка їздила з державною символікою...Зараз це явище затихло,але це ж не означає що люди втратили почуття патріотизму,просто..просто всім потрібно ще й на роботу ходити,сім*ю годувати,-життя увійшло в своє русло.Так і тут,- основна частина людей просто звиклась з тим фактом,що вони(принаймі на даний час)-частина РФ і сприймає це як буденну звичайну річ..


Давній вираз "кому на Русі жить хорошо",перефразований на теперішній лад-"Кому у Криму жити добре" цікавить багатьох. Я вам відкрию секрет-пенсіонерам і б*юджетникам у Криму на даний час досить непогано.Особливо пенсіонерам,-підняття пенсій у 2-2,5 рази (умовно-з тисячі до 2,5-3тис.грн.,або 7-9тис.руб) вагомий фактор щоб полюбити теперішню владу АРК.
 Решті не так солодко.Зі слів кримчан багато людей виїхало до Росії(материкової,чи як це назвати) на заробітки.
Їдемо трасою в сторону Феодосії.По полях валяються високовольтні вежі..десятки,деякі вже стоять. Цікавимось-відповідають: " А це будуть нову електролінію тягнути з Росії,щоб Крим повністю забезпечити електроенергією.А тоді ми відключимось і Україна нам нах..ер не потрібна.Вже й кабель по дні моря проклали через Керченську протоку.." .
Хтось зібрався блокувати поставки електроенергії з материкової України до АРК? Не поспішайте,скоро вони самі "відключаться нах..ер"...
Наші спостереження №2: хто мав бізнес при вокзалах-зараз в плачевній ситуації,на даний час такого бізнесу у більшості випадків просто немає..Хтось бував на сімферопольському вокзалі? Таксисти,крики,поїзди,кімнати відпочинку,кафешки,і маса просто таки маса людей..Фото нижче покаже вам теперішній "завантажений" графік вокзалу:


"СІмферополь-Москва",через паромну переправу..Буду чесним,-ще здається якихось 3-4 рейси приміських...На джанкойському вокзалі вперше не вийшло поїсти смачненьких чебуреків в улюбленій чебуречній- вона просто не працює,як і решта привокзальних кафешок..
Чи їздять по вулицях АРК танки і БТР-и? Це слухи,типу тих,що у Львові кожен другий має автомата.Чи побільшало військових баз на півострові?Так,побільшало,це факт,ми їх бачили там,де колись і близько не було воєнних(не кажу вже про місця,де вони були завжди). За час перебування бачив всього трьох "ряжених" представників чи то "народної поліції" чи то "а-ля казаки".Пафосно і смішно,реально.
Керч.На автовокзалі маса людей,-тут паромна переправа,тут рукою подати до материкової Росії,тут..тут борщ 150 руб!
 Випадок: У Місхорі запитали дорогу до санаторію Дюльбер.Взнавши що ми зі Львова чоловік відвів нас в сторону і просив посприяти у виїзді йому у Львів,та чи можемо допомогти з житлом,бо тут таке... "Ви только не держите себе в голове что Крим росийский! Со временем всьо исправитса,все наладится.." Побажали взаємних успіхів один одному.Розійшлися.
 Випадок.Севастополь,їдемо у маршрутці,хлопчина років 30-ти пропонує мені вільне місце біля себе,розговорились.В цьому випадку я спілкувався російською.."А нет,всьо таки молодец Вовка,-взял и отнял Крим,да? Молодец!".. Взнає що я зі Львова.."Да всюда есть люди,-и среди поляков и белорусов и немцов,ти нормальний парень.." Українців у переліку "нормальних людей" немає..Севастополь..


Ще торік в обігу можна було бачити і рублі і гривні,-чеки у деяких магазинах видавали вартість товару у гривнях а оплачувалось рублями,автівок з українським номерами на вулиці була більшість,зараз ситуація змінилась,-співвідношення автомобілів з українськими номерними знаками до російських(кримських) приблизно 1 до 25 ( у різних регіонах по різному),а гривні в обігу і близько не побачиш. Санкції не заважають працювати в АРК таким магазинам як "Сільпо" ,"Фокстрот", "Фуршет" мережу АТБ перейменували у ПУБ (продукти у дома)... З банками ситуація наступна: приміщення українських банків зайняли російські,причому на фасадах окремих ще й досі проявляються "промінвести" і "приватбанки".З банкоматами взагалі "пєсня"-знайшов потрібну наліпку і от у тебе вже не Приватбанк а РНКБ (Российский Национальний Коммерческий Банк).
На вулицях можна зустріти вказівники типу "Банкомат Промінвестбанк 300 м",або "Ощадкаса".Виглядає кумедно)! А взагалі українських вказівників залишилось небагато...
Через вікно маршрутки помічаємо поганенько зафарбований напис на бляшаних воротах "Слава Україні!"...


Дефіциту продуктових товарів у магазинах немає.Можливо я когось і розчарую,але Крим не голодає.Тут вам і українське молочко і сухарики "Флінт" та "Грінки" з Дніпропетровська і "украинский картофель" і "Первачок" із столиці і ...ні,товарів російських виробників на полицях більшість,але (з слів кримчан)-"они не такие вкусние как украинские", а "конфети(з слів однієї татарської жіночки) росийские-вообще гав..о!".Не знаю щодо цукерок,-масло не сподобалось..
Можливо зараз ситуація з українськими товарами і дещо змінилась-блокада все ж таки(виїжджали з АРК через пости ,на яких чергують татари і "Правий Сектор",представники якого ,зі слів однієї жіночки із Севастополя "при проверке забрал у знакомого все сало".. ох вже ці українці,-без сала ну ніяк!)).
 Вартість окремих продуктів на порядок вища,аніж на материковій Україні,а інші-дорожчі на 2-3 грн.. Півлітрова бутилка пива в середньому починається від 50-60 руб і вище,1,5 л "газіровки"- 45-60 руб.,молоко є й по 35 руб пакет,а є й по 75 руб..Бензин дешевший -вартість 92-го в середньому 37-39 руб/л.,( 12,5-13 грн/л) великої різниці між вартістю на різних заправках(як це є у нас: по одній стороні вулиці по 19.70грн/л,а по іншій-по 21,60грн/л) немає.


З розповідей однієї жіночки(з Луцька),яка гостювала у дочки в Севастополі,-зараз у місті люди чекають якоїсь глобальної халяви,яка от-от настане,може після побудови керченського мосту,а може й швидше,а зараз треба потерпіти,нічого що зарплати не такі високі як хотілось,та й ціни кусаються..
Щодо мосту: зі сторони півострова масштабних робіт дійсно не проводять,зате(зі слів керчан) зі сторони Росії робота йде повним ходом,-насипають дамби,звели тимчасовий міст,який сполучив о.Тузлу і Тамань. Іронія щодо "однієї забитої сваї,яку до наступного ранку вкрали" (таку інфу подавали свого часу нашу ЗМІ) тут недоречна.
Ремонтні роботи на дорогах(капітальні ремонтні роботи-з розширенням,укріпленням та прокладкою тротуарів) також були побачені у декількох місцях. Правда недолугість виконання на окремих ділянках вражала..


В Старому Криму сподобалось знову(вперше сподобалось у 2013-му)..Тут чомусь легше дихається...
Випадок: Прогулюємось містом,побачили у парку пам*ятник Леніна."От аж куди втік і заховався"-зауважую я. "Да пора его зносить нах..ер"- промовляє хлочина -татарин років 26-28,який проходив мимо і чув нашу розмову...
 А ще,в одному із музеїв пропонували перекладача -з російської на українську(так як я розмовляв українською),а після відмови екскурсовод намагалась мені проводити екскурс українською.Запевнив її що я розумію й російську,але вона сказала що їй приємно чути й спілкуватись українською(у її випадку-суржиком),за що я їй щиро вдячний. Доречі,жіночка знавець і любитель своєї справи.
 Між собою спілкувались українською,а з людьми по-різному,іноді переходили на російську,іноді звертались українською.Явної агресії помічено не було...


Погода сприяла відпочинку,море -супер! Хтось можливо (беззаперечно такі будуть) і засудять факт поїздки на "окуповану територію" ,дорікаючи "годуванням окупантів" та "потуранням їхній політиці",але для таких у мене зустрічне запитання: "Для вас Крим-це Україна?То чому б не поїхати на цю територію,коли це Україна?".
А моя думка залишиться незмінною: http://neo7777vitaha.livejournal.com/52693.html

Крим, мандрівки

Previous post Next post
Up