Тільки у Львові...Ч.8

Nov 02, 2013 20:16

 Давненько щось не було Львова..Ні,Львів нікуди не подівся,він був,є і надіюсь простоїть ще довго.Не було у мене звітів про це чудове місто.Та що там ще можна побачити подумаєте ви.А що побачити,- побачити Львів!

Будівлю костелу Св.Анни зведено на місці більш давнього храму, датованого 1505 р.Споруджений на ділянці, розташованій далеко за межами давніх міських мурів, на північний захід від історичного центру. Святиня знаходиться на розі теперішніх вул. Городоцької та Шевченка. З півдня до нього прибудовуються споруди колишніх монастирських келій. Дата будівництва - 1673 р.
Костел Св.Анни.Фасад


У 1673 р. костел перебудовано в стилі бароко. Сучасного вигляду святиня набула у 1730 р. На вежі храму 1862 р. встановлено годинник. Після касації ордену августинів (1783 р.) костел у 1786 р. зазнав значних перебудов.Тоді у первісній апсиді, яку переробили у притвор, було вибито головний вхід і над ним збудовано дзвіницю. Головний вівтар перенесено на місце давнього входу з боку костельного саду. Монастир, який прилягав до костелу частково знесено.
Храм + келії


У 1927-1928 рр. на кошти Громадського комітету віднови костел св. Анни отримав вежу з куполом за проектом архітектора Броніслава Віктора у формах арт-деко.
За  радянської влади після 1945 р. костел як культова будівля був ліквідований. В його приміщенні розташували автобусні каси, а пізніше - магазин меблів.
 У 1992р.костел передали громаді УГКЦ.
Костел Св.Анни на вул.Городоцькій/Шевченка


СШ №33(колишня установа для єврейських дітей-сиріт).1894р.


Чимчикуємо по вул.Шевченка від Городоцької,вивчаючи по дорозі цікавинки.Наступна-храм Святого Андрія Первозваного(УАПЦ), колишній костел реформатів і духовна семінарія.
Церква Святого Андрія Первозваного


Проект необарокового костелу і монастиря розроблений Міхалом Ковальчуком у 1896 р. Урочисто освячений 2 жовтня 1910 р.
Храм


За радянських часів будівля використовувалася як пересильний пункт новобранців, а приміщення духовної семінарії - як гуртожиток робітників, пізніше - клуб механіко-скляного заводу. У 1991р. будівлю передано громаді УАПЦ, яка знову освятила споруду. Будинок значно перебудовано в 1993-1998 рр., споруджено три куполи.
Фото


Трамвайчик


Розглядаючись по сторонах побачив цікавеньку споруду:без вікон без дверей,облуплена-облізна,зате під черепицею!
Фасад незнайомки


Реально ніде не можу знайти інформації про дану споруду.Судячи з інтерєру(залишків),там останнім часом був якийсь навчальний заклад.
Будівля.Тил


ВІкно в...


Наступна зупинка-Янівське кладовище.Для забобонних,людей яких лякає вигляд поховань,наівть на фото,а також надто віруючих звіт закінчуєтьсяТУТ,бо далі ми походимо поміж могилами-хрестами...
Під захисними куполами-1


Під захисними куполами-2


Під захисними куполами-3


Кладовище розташоване на вулиці Шевченка, на околиці історичної місцевості - Клепарова. Його площа становить близько 38 га. Понад 200 тис. поховань розташовані на 68 полях.Головний вхід розташований на вулиці Шевченка. Біля входу - колона-капличка з 17 століття, споруджена у 1938 р. за проектом архітектора Антона Лобоса.
В українському стилі


Склеп


Цвинтар був заснований у 1883 р. для західної частини Львова. Вже до того часу, на околицях вул. Золотої у 1855 р. було створено Нове єврейське кладовище. Може через це, а може через віддаленість від центральної частини міста, спочатку Янівський цвинтар не користувався великою популярністю. Переважно на ньому ховали людей із бідніших верств населення.
Надгробок з лірою


Тут спочиває тренер з боксу-Старчак В.Є.


Протягом своєї історії кладовище розширювало межі вздовж вулиці Шевченка - колишньої Янівської, займаючи пустирі, які віддаляли його від єврейського цвинтаря, поки врешті обидва некрополі не злилися в один.Станом на 1939 рік на цвинтарі було 54 поля і близько 115 тисяч поховань.
Сімейний гробівець прикрашений скульптурною композицією


Скульптура Богородиці(?) з дитям


На початку 1980-их років, у зв'язку з недостатком вільного місця, Янівський цвинтар було закрито. Виняток робиться для родин, які мають власні гробівці. За спеціальним дозволом здійснюються поховання в могили близьких родичів.
Горельєф «Дорога до вічності» на гробівці Дзенцеловських(1919р.)


"Дорога до вічності"


Поля давніх поховань розташовані справа від головного входу та вздовж центральної алеї.У 1962 р. після розпуску львівської єврейської громади, до Янівського кладовища було приєднано і новий єврейський цвинтар.
Ряд склепів


Старе окопище було закрите для поховань у 1855 р. Тоді ж було засновано новий некрополь за Кортумовою горою, поблизу дороги на Янів. Згодом було впорядковано дорогу до цвинтаря, споруджено паркан в неороманському стилі. У 1912 р. розпочалося спорудження нового передпоховального приміщення Бет-Тахара.
Фото


Ліквідація кладовища розпочалася 1943 р. В радянський період цвинтар продовжував функціонувати під опікою єврейської громади Львова. Біля входу з вулиці Єрошенка споруджено єврейською громадою гранітний обеліск. Компактні єврейські поселення розташовуються вздовж головної алеї і на прилеглих полях. Тут інує власна нумерація полів.
Живе на мертвому...


Після 1962 року територія кладовища використовується і для неєврейських поховань.
Понівечений гробівець


Запечатаний..


До війни на Янівському цвинтарі були відведені спеціальні місця під військові поховання.
Праворуч...


У 1971 р. за дорученням Львівського облвиконкому,на Янівському кладовищі бульдозерами було зірвано стрілецькі могили, понищено хрести та викопано людські останки. Збереглися тільки могили ген. М. Тарнавського і К. Левицького, але без хрестів..
Ліворуч...


Дорога вічності


Фото

храми, архітектура, мандрівки, Львів, кладовище

Previous post Next post
Up