Туреччина 2013:Частина 3-Аланія.Фортеця

Sep 19, 2013 16:28

 Бути в Аланії та не відвідати фортецю...Це неможливо!Хоча,якщо добряча частина відпочиваючих море бачить лише у день відїзду,то все можливо).


Аланія.Фортеця.Ранок


Аланія.Фортеця.Ранок


Кизил Куле(Червона Вежа)


Туристам пропонують поїздку до фортеці,та нам захотілось прогулятись самостійно,-готель знаходиться недалеко,погода чудова(на прогулянку НЕОБХІДНО взяти з собою воду),настрій гуд..Вирушаємо..
Фортеця на півосторові.День


Фортеця Аланії, побудована султаном Алладіном Кейкубатом I на поч. XIII ст., вважається головною пам'яткою міста. Фортеця стоїть на розвалинах ранніх римських військових укріплень.
Червона Вежа,червоний цвіт..


Кизил Куле


Прямуючи берегом моря в сторону фортеці найперше турист натрапить на Червону Вежу(Кизил Куле)-пам'ятник, який є символом міста Аланія, являє собою величну будову і належить до одного з найголовніших досягнень в архітектурі сельджуцького мистецтва.
Фото


Назва вежі походить від червоної цеглини, з якої вона і побудована. Вежа була зведена спеціально для контролю над портом і має форму восьмикутника. Діаметр - 29 метрів, висота від загороджувальної лінії до верхньої точки 33 метри. Вежа могла вміщати в себе до 2000 чоловік.
Катапульта(?)


Погляд на...


Всього в Червоній Вежі 5 поверхів без врахування верхніх виступів над бійницями, які є по всій поверхні вежі. Вони, як і оглядові вікна, прикриті спереду і служили для виливання гарячої смоли і окропу на противника. Вхід у вежу розташований із західного боку фасаду, який примикає до фортечного муру, тут розташовані високі і вузькі ворота у формі коридору.
Зубчаті мури


За стіною-мінарет


Верхня частина водовідвідного каналу сполучена з центром великої підземної водойми. На північній стороні вежі, вибитий напис, який говорить про ім'я архітектора, що побудував цю вежу в 1226 р. Цей напис доводить, що вежа в Аланії і фортеця Синопська, належить одному і тому ж архітекторові на ім'я Хелеплі Ебу Алі.
Червона і мури


Судноверф


Маяк


Інший напис, який знаходиться на південній стороні вежі  містить звернення до султана Аладдіну Кейкубаду, яке вихваляє його як мудрого владику, правителя всіх правителів, захисника справедливості, султана суші і двох Морів, заступника мусульман.
Мури,море,судноверф..


Вежа була реставрована у 1950-ті рр.,а  відкрита для відвідувачів в 1979 році.
Перила на мурах


Через місточок по стінах..


Кизил Куле з сторони півострова


Недалеко від Червоної Вежі в 1227 році, через шість років після узяття Аланії сельджукським султаном Ала-ад-діном Кей-Кубадом I,було розпочато будівництво судноверфі(сухий док) і завершено через рік. Судноверф складається з п'яти прольотів. Довжина фасаду, зі сторони моря складає 56,5 м. Ширина споруди - 44 м. Місце під судноверф було вибране так, щоб максимально можна було користуватися денним світлом.
Гранат


Напис(?)


Напис на передніх дверях судноверфі прикрашений гербом султана Ала-ад-діна Кей-Кубада. З одного боку судноверфі знаходиться невелика мечеть, а з іншої - сторожове приміщення. У одній з камер дока знаходиться висохлий колодязь.
Погляд на Аланію


Мури між будиночками...чи навпаки?


Судноверф в Аланії вважається першою судноверф'ю сельджуків на Середземному морі. Саме після завершення її будівництва султан Ала-ад-дін Кей-Кубад,  що володів до цього судноверф'ю в порту Синоп на Чорному морі, отримує титул «Султан двох Морів». У судноверф можна попасти, допливши на човні по морю або пройшовши уздовж стін Червоної Вежі.
Руїни храму


Попалась!)


Черепашка.
П.С.Після фотосесії була відпущена)


Поряд з судноверф'ю, на висоті 10 м. знаходиться арсенал, побудований для оборони судноверфі. Трьохповерхова камяна споруда у формі чотирикутника була побудована в 1227 р. Відомо, що вона також використовувалася як ливарний цех по виробництву гармат для військових кораблів. В наші дні продовжується робота спільно Міністерства культури і туризму Туреччини і мерії Аланії по перетворенню судноверфі і арсеналу на Морський музей.
Місто,Вежа,пірс,пляж...


Місцями стіни заростають...


Сам півострів, на якому була побудована фортеця Аланії, впродовж всієї своєї історії через свою недоступність з суші і з моря піддавався періодичному вдосконаленню як важливий стратегічний порт. Вперше Аланійський півострів був обнесений фортечними стінами вже в епоху еллінізму, а той величний і неприступний вигляд, який і зараз радує погляди туристів і любителів історії і архітектури, він придбав в сельджукський період.
Руїни храму.Вхід


На фоні..


Біля мурів..


Зовнішні стіни фортеці починаються з вежі Кизил-Куле і далі продовжуються з врахуванням оборонних особливостей території, закінчуючись знову ж таки в Кизил-Куле(Червоній Вежі). Загальна довжина стін складає 6,5 км., і в певних місцях в стінах фортеці є не лише високі вежі, але і бійниці, проходи, які забезпечували воїнам швидке і зручне пересування, отвори для лиття гарячого масла.
Решітка


Фортечні мури на півострові-немов гігантський дракон чи крокодил..


Ворота


Всього в стінах фортеці 140 веж. Стіни фортеці побудовані з крупного каменю, який скріплений спеціальним розчином «хорасан», і міцність цих стін дозволяла успішно протистояти грізному натиску гарматних ядер. У фортеці налічується близько 400 підземних водоймищ(цистерн).Деякі з них використовуються й у наш час.
Фото


Я


На території фортеці знаходиться велика кількість архітектурних споруд, які в різні часи служили для різних цілей: зимовий палац султана, місце для навчання воїнів, судноверф - морська база, яка була побудована в 1227 році, арсенал (Топхане), древні житлові будови, церкви, мечеті,торговий дім (Бедестан), критий ринок (Араста), внутрішня фортеця Ічкале, баня Соук-су Хамами (Баня з Холодною Водою) і навіть місце для скидання з обриву засуджених до страти - Адам Атаджак (Кинутий в Пропасть).
Ворота,вмуровані у мур


Фото


Панорама


На вершині півострова знаходиться Ічкале («Внутрішня фортеця»), яка сьогодні є музеєм під відкритим небом. Замок був побудований в XIII ст. сельджукським султаном Ала-ад-діном Кей-Кубадом на місці давніх фортифікаційних спорудж візантійського і римського періодів. В замку було декілька воріт - одні головні з нанесеними на них написами і декілька допоміжних. Більшість з них в даний час зруйновані.
Одні з воріт фортеці


Цвітуть...


У середній частині Іч-Кале знаходяться побудовані з цегли два досить великих водоймища, до яких можна добратися, спустившись по крутих сходах. Ці водяні сховища вважаються одним з найзначиміших пам'яток. Одним з цих водоймищ користуються і зараз. У нім скупчується до тисячі літрів води. Схожі водоймища є і в інших місцях цієї фортеці.
Ще одні арочні ворота


Мечеть


Велика кількість споруд Іч-Кале, не враховуючи її західної сторони, примикають впритул до фортечних мурів. Турецькі вчені останніми роками проводять розкопки серед великої групи будівель, які протягуються в південно-західному напрямі. Тут, з врахуванням історичної цінності Іч-Кале, повинен був розташовуватися палац султана. Про це свідчить і виявлена під час проведення розкопок значна кількість деталей сельджукського періоду, виконаних з кераміки і фаянсу.
Мечеть


В мечеті,що знаходиться в середній частині фортеці,саме проходило вінчання.А ще там був кран з холодною смачною водою!Ууу,з яким задоволенням ми її пили інабирали!
Молодята


Краса


Цвіте кактус


Фото


У XIX столітті на території фортеці було побудовано безліч житлових вілл.
Вид згори на пляж Клеопатри


Мури верхньої фортеці


Мис Джільварда


Середня частина фортеці, що знаходилася у візантійський період на північному схилі фортеці, була повністю перебудована за часів сельджуков і отримала назву Ехмедек. З напису на воротах фортеці можна взнати, що вона була побудована в 1227 році. Вважається, що своя назва - Ехмедек - «середня фортеця» отримала нчерез ім'я майстра, під керівництвом якого і була побудована. Вона складається з двох частин, і має три вежі.
Руїни на мисі Джільварда


Море


Призначенням середньої фортеці був захист від нападів з боку суші і охорона султанського палацу.Стіни, що збереглися до наших днів , були висічені з каменя ще у візантійський період. Три колодязі, що знаходяться усередині фортеці, використовуються і сьогодні. На фортечних стінах також можна побачити зображення кораблів сельджукського періоду.
Руїни


На мисі Джільваврда, який теж знаходиться на території фортеці Аланії-на південному заході Аланійського півострова, знаходиться група монастирів, які представляють прекрасні зразки древньої архітектури, старовинний монетний двір і церква ХI століття.
Мис


Вдалині-місто


За дротом..


Всередину замку ми не заходили-ті ж самі стіни тільки з іншого боку.Спускались також пішком,-не вірте інорм.яка пише,що прогулянка займе бл.1год.часу,-у нас(відносно швидкий темп) получилось 2,5год,і це була оглянута далеко не кожна стіна)).
Фортеця і море


Середня фортеця на фоні міста


Середземне море/Аланія


Але це того варте(маю на увазі-емоції варті зусиль).
Ще кактуси...


Ще мечеть....


Ще цвіт

Туреччина, Аланія, мандрівки, вежа, море, фортеця

Previous post Next post
Up