Прикарпаття.Ч.3: Приозерне.Закинута садиба Рея

Jul 11, 2013 23:14

  Приозерне.Сама назва вказує на те,що поряд повинно бути якесь озеро.Його я так і не знайшов,-певне тому що й не шукав,зате побачив справжню перлину Псарів(так село іменувалось до 1961р.)-закинутий маєток графського роду Реїв.


Садиба Рея(18-19ст.)


Добратись сюди можна наступним чином:з сторони Івано-Франківська-через Рогатин їдучи на Львів переїжджаємо с.Черче(тут варто побачити храм Св.Василя) та Підкамінь(не той що всі подумали)).Одразу за Підкаменем повертаємо з траси ліворуч,їдемо камянисто-асфальтовою дорогою все прямо та прямо і за деякий час-вуаля,-ліворуч буде металева брама та якийсь закинутий КП. Вам туди.Хто їде з сторони Львова,-на Бібрку-Нові Стрілища та за Фрагою перед тим же Підкаменем-праворуч з траси.
Маєток у Приозерному-Псарах


Про Псари відомо з другої половини XVIII століття. Перший відомий власник - галицький підканцлер Юзеф Яблоновський. Він будує тут класичний палац, з колонами, портиком та всілякм декором.Після смерті магната маєток  потрапляє до графа Станіслава Рея (1833-1873).Та палац був деревяним і тому шляк його швиденько занепав...Прийшлось розібрати.
Лев та герба над вікном


Новий камяний будинок почала зводити ще за існування старої деревяної споруди.Будівля у необароковому стилі була споруджена за проектом львівського архітектора Юліана Захаровича на замовлення графині Вільгельміни Рей у 1880-82 рр.
Лев та герба над вікном-2


Новий мурований будинок з чотириярусною вежею на високих підвальних поверхах скоріше нагадував замок.Кожен фасад був прикрашений оригінальною ліпниною.
Інтерєр.Є такі сходи..


..а є й такі!


Весь комплекс складався з парку зі ставками, колись повного екзотичних рослин(зараз тут кропива по пояс та якісь кущі-зарослі), в''їздної брами з вежею (1822р.), двоповерхового палацу, до якого веде липова алея, флігелів, і будівлі XVIII ст. - зерносховище і стайня. Палац виник пізніше інших будівель.
Інтерєр.Один з коридорів


Коли у 1939р. Західна Україна ввійшла до складу СРСР, у палаці влаштували колгоспний свинарник. Та згодом побачили що поросятка ковзають ратичками на паркетних підлогах,і їх  незабаром виселили, а садибу віддали під психоневрологічну лікарню, а з 1955р. - до Рогатинського зооветеринарного комплексу.
Каплиця


За часів незалежної України тут діяв жіночий монастир, а потім садибу передали УПЦ Київського патріархату а саме Свято-Успенському жіночому монастирю.Будівлю заходилися ремонтувати.Та щось той ремонт певне результату неіякого й не дав,може ще й гірше зробив-останні господарі садиби, залишаючи палац, прихопили паркет і двері, залишивши лише кістяк будинку.
"Хороми"


Дорогою на горище..


У 2005р.монастир покинув стіни садиба і відтоді споруда стоїть-пустує.Хоча,за інформацією,церковна громада продала її ще на початку 2008р. невідомій фізичній особі за 350тис.грн(інфа з інету).Жодних власників бродячи по території та всередині самої будівлі я не побачив...
Горище


А походити таки є де-неподалік від самого палацу можна побачити в'їзні ворота з прибудованим двоповерховим корпусом, до якого примикає кругла вежа(яка,доречі,судячи з фоток,вже довго не простоїть).. Ці ворота є старшими від палацу,-вони були збудованими у 1822 р.
На виході...Палац "під охороною"..


В'їздний проїзд в палаці колись був наскрізним, але в 1970 р. його замурували - тут було вибрано місце для встановлення пам'ятника Леніну якого так і не встановили.
Садиба.Фасад


Під палацом є підземелля-вони відкриті і потрапити в підземні кімнатки та коридор може кожен бажаючий.Порада:потрібно мати з собою ліхтарик інакше можна налякатись навіть якогось кота.Мене наприклад неслабо "сполохали" дві величезні сови які вилетіли прямо на мене з якоїсь бокової кімнатки  коли я підіймався на горище садиби..
Кутова вежа


Кругла вежа


Така от ситуація з садибою на даний час-ніби й власник є -та доглянути споруду й надалі нікому..Жаль,виявляється приватна власність також може пустувати.Та,якби то яка дача на березі озера,а то ж ПАМЯТКА АРХІТЕКТУРИ..Жаль..
Підземелля.Коридор


Підземелля


Побродивши-походивши навколо будівлі нарешті побачив місце де точно БУЛА ЛЮДИНА!З одного боку садиби викошена трава!Невже споруду не забули?Та насправді це напевне якийсь селянин просто приїхав та й накосив трави крілям на обід..чи свинкам морським,на зиму...
Маєток занепадає...


От ніби й все.Можу добавити лише одне-всі бажаючі готуйте лижі поспішайте,бо хоча стан садиба Рея і кращий за,скажімо,палац у Підгірцях(тих що в Стрийському районі),чи замку в Поморянах,та все ж...
Деталі екстерєру


Садиба Рея.Фото 1


Садиба Рея.Фото 2

Прикарпаття, Івано-Франківська обл, Приозерне, мандрівки, палац

Previous post Next post
Up