Šalta žemaitiška sriuba - cibulynė

Dec 13, 2007 04:44


Cibulynė - skani ir labai įdomi kaimiška žemaitiška sriuba, kurią nesunku pasigaminti.



Cibulynė tai kaimiška žemaitiška sriuba, kurią, beragaudamas Platelių ruginukę, gaminau su tikrais žemaičiais lankydamasis Telšiuose. Pagirioms labai gerai.

Penkiems litrams sriubos reikia: 3 vidutinio dydžio svogūnų, 10 vienetų silkės filė, apie trijų litrų šalto virinto vandens, acto, maltų juodųjų pipirų, krapų, cukraus, druskos ir bulvių, kaip užkandos.

Pirmiausia silkė - 5 litrams sriubos Maximoje paimta 10 vienetų sūdytos silkės filė. Galima gaminti ir naudojant silkę su kaulais ir galvom, na o bet tačiau, taip - greičiau, nes vėliau nereikės perkošti ir išrinkinėti ašakų. Iš lapuočių malkų reikia prikūrenti žarijų. Silkę - grotelių ir ant žarijų.






Kol gražiai apskrus: 


Svogūnus susipjaustome labai plonai, po pusę griežinėlio, gaunasi maždaug tiek:


Bulves su visomis lupenomis nušveičiame ir supjaustę pusiau statome virti, kas mėgsta žemę, bulvių gali nešveisti.


Apkeptą silkę dedame į puodą, verčiame svogūnus ir su šakute maigome iki silkė susitrins:


Toliau prasideda ingredientų naudojimas vadovaujantis formule „pagal skonį“. Iš tikro tai labai atsakingas etapas, nes persistengti nereiktų. Šį kartą šefas Giena dėjo porą arbatinių šaukštelių cukraus, tiek pat druskos o sriubos parūgštinimui -250 gramų 9% acto (bet acto geriau pilti mažiau o paskui, jau užpylus viską vandeniu, atitaikyti kam kaip skaniau), keli žiupsniai maltų juodųjų pipirų. Tada viską užpilame šaltu virintu vandeniu. Ir reiktų nepamiršti krapų, naudojome džiovintus, nors skaniau, žinoma, su šviežiais. Viską gerai išmaišome. Garuojančias bulves, sriubos puodą ir naminukę - ant stalo. Man asmeniškai buvo labai skanu.


p.s. receipt in russian you'll find here: http://community.livejournal.com/easycooks/958730.html (thanks to

giedrius_v).

maistas

Next post
Up