Про вкрадений Апостол 1574 року

May 16, 2016 21:31




Vadym Denysenko

17 мин ·

Крадіжка самої старої друкованої криги країни - це надзвичайна ситуація в будь-якій державі. У нас це п'ятнадцята новина після того, що в БПП змінився голова фракції, а парламент хоче проводити день уряду не в п’ятницю, а в понеділок.

Головна проблема в тому, що не тільки журналісти, а все мистецьке середовище сприйняло цю новину, як щось належне. Пожимаючи плечима, одна критикеса сьогодні сказала мені: “А ти, що не знаєш, що вони крадуть все із фондів?”.

Так, я справді здогадуюся про масштаби крадіжок. Крадеться все і в неймовірних масштабах. Чому? Причин тут кілька. Перша - відсутність контролю. Держава за останні 25 років не зробила жодної масштабної і головне, незалежної, перевірки фондів музеїв. Особливо це стосується модних останніми роками археологічних артефактів. По-друге, світ антикварів в будь-які часи криміналізований, а у нас, за відсутності широкого прошарку фахових спеціалістів він виключно криміналізований. І, по-третє, людям просто на це начхати.

Що може і повинна зробити держава? Провести жорстку перевірку 10 крупних національних заповідників. Я можу відразу запропонувати не оминути Кам’янець-Подільський заповідник, Лаврські музеї, бібліотеку стародруків, тощо. Дати один місяць на перевірку і безмежні права. Повірте - всі ми жахнемося, якщо нам пред’являть реальну картину.

І ше дуже б хотілося провести реальну експертизу в колекціях наших видатних патріотів-колекціонерів. Навіть якщо раніше вони були президентами чи прем’єрами.


Вадим Денисенко: Після крадіжки "Апостола" треба негайно проінспектувати всі фонди

Стародрук "Апостол" Івана Федорова, надрукований 1574 року, зник 10 травня з відділу стародруків та рідкісних видань Національної бібліотеки України…

depo.ua

У поліції Києва з'ясували подробиці крадіжки стародруку із бібліотеки Вернадського
Телеканал "5 канал"‎ - 3 години томуЗа фактом крадіжки "Апостола" Івана Федорова поліція вже відкрила кримінальне ...

Кража, Книги

Previous post Next post
Up