Всім тим, хто сьогодні буде святкувати "Основаніє Одєсси матушкой Єкатеріной"

Sep 02, 2022 15:29

До сьогоднішніх свят, всім тим, хто буде святкувати "Основаніє Одєсси матушкой Єкатеріной", у розважальну програму свята, щоб вона стала ще більш цікавою пропоную увлєкатєльниє загадку і конкурс:
1)
Загадка
Як міг митрополит Гавріїл 22 серпня (2 вересня за новим стилем 1794 року) освятити перші палі нового порту (новий порт почали будувати 500 метрів лівіше від старого турецького порту міста Хаджибей, котрий був розташований на місці Митної площі) і закласти перший камінь в фундамент церкви в Одесі котра у тому 1794 році ще називалася Хаджибеєм якщо у той день він був у Херсоні?
(у 1794 році місто ще називалося Хаджибеєм, перейменування Хаджибею на Одесу відбулося тільки у січні 1795 року, а у 1796 році Єкатерина вже померла)

2)
Конкурс
Хто перший знайде хоч в архіві, хоч в музеї, хоч у Гуглі, хоч у Яндексі, чи повний текст указу Катерини про заснування Одесі, чи хоча би цитату з неіснуючого в природі указу імператриці Катерини ІІ-ї про заснування Одеси, наприклад, з тим самим "Городу бьіть", котре придумали лише для того, щоби Тарпану 2007 році році перейменовував наново відлитий ним новодєл (все робилося на гроші Москви) - неточну копію "Пам'ятника імператриці Катерині ІІ-й" на "Пам'ятник засновникам Одеси" (хоча на постаменті монументу і зараз бронзова дошка з оригінальним текстом - "Імпєратріце Єкатеріне ІІ"), той буде висунутий на Державну премію України в галузі історії.
Бо по сей день ніхто з істориків такого документу так і не знайшов.
* * *
Про придуману статистиком Воронова Аполоном Скальковським дату "заснування" Одеси - Скальковський просто "зі стелі" підігнав цю дату до дати коронації тодішнього імператора Миколи І-го, котрий мав тоді приїхати до Одеси.

Професор Василь Надлєр (1840-1894) декан історико-філологічного факультету одеського університету про фейк Скальковського писав так:

«Рассказ Скальковского, не подтверждается никакими современными свидетельствами ни официального, ни частного характера…. Скальковский имеет весьма похвальное обыкновение подтверждать все сколь-нибудь выдающиеся данные своей книги ссылкою на свои источники, преимущественно на документы официальные.
Только для этого своего рассказа он делает отступление от своего обычая и ни единым словом не упоминает о своем источнике…. О какой первой бразде для фундаментов строений говорит Скальковский? Проведение такой бразды не практиковалось при основании городов при Екатерине... Дело вовсе
не шло об основании города, ведь город уже существовал, следовательно, существовали и городские постройки...
Волей или неволей приходится признать, что в 1794 году в Хаджибее не происходило никакой закладки нового города и что день 22 августа (2 сентября по новому стилю), который привыкли праздновать с такою помпою одесситы, имеет лишь то значение, что в этот день окончено было заготовление материалов для портовых работ и приступлено было к самим работам, причем, насколько можно судить из документов, не происходило никакого торжества".

Перша науково коректно доведена літописна згадка про "королівський порт Кацюбіїв" (тоді, за князя Вітовта, тут було ВКЛ і королівство Польське) - це 19 травня 1415 року, потім османи переробили Кацюбіїв на Хаджибей.

Фрагмент карти Хаджибейської затоки надрукованої де-Воланом у 1793 році (працював він над нею у 1791-92 роках) , де ми бачим місто Хаджибей у тому вигляді, у якому воно дісталося новій владі від турок. Найлівіші будинки міста, це район нинішньої вул. Гоголя, найправіші - район вул. Канатної, Кам'яна вежа маяка стояла там, де зараз парк Шевченка. Порт був у бухточці на місці котрої на насипній землі зараз Митна площа.
Останніми зі старих турецьких будинків були знесені громадські хамами (турецьки лазні), У 1840 році газета "Одеський вісник" писала про це так:
«В минувшем году разрушен здесь едва ли не последний остаток Оттоманского гнезда, того Хаджибея, из развалин которого выросла наша Одесса. Я говорю о Хаджибейской бане, еще недавно выказывавшей смиренный купол свой на углу Екатерининской и Полицейской улиц».



Цей пост також є на https://mysliwiec.dreamwidth.org/3067810.html

кажущееся и действительное, отож

Previous post Next post
Up