Тарзан, Кінг-Конг і комуніст Ілья Івановіч Іванов

Jan 17, 2022 20:43

Вчені - страшні люди, а якщо вони ще й большевики, то небезпечніші особливо.
Бо звичайного науковця стримує суспільство - хоч би що зараз казали про "деградацію" і роздвижку "рамок припустимого," але в СССР таких рамок просто не існувало: так що диктатура не вихід, а дуже химерна альтернатива демократії.
Ця історія трагикумедна.
Ви дізнаєтесь як ку-клукс-клан зміг зупинити безглуздя, хоча виходив з найреакційніших міркувань,
і що вчені з вусами-бородами та в окулярах, схожі зовнішньо на клонів Вернадського і Ціолковського, можуть бути справжніми психами.
Його звали Ілья Іванов,
до революції він закінчив Харківський університет, а сам був родом з Курськой губернії.
Зробивши чимало успіхів з виведення гибридів - схрещених видів - І.І.І. (ілья івановіч іванов) мріяв приступити до виведення нової породи людей.
Уряд СССР видав йому в 1920-ті роки десять тисяч доларів, в ті часи величезна сума, і відправив до Європи. Там І.І.І. приступив до лекцій з ідеями, як треба схрещувати мавпу з людиною.
Суперечка йшла не про те, чи можна так робити, і навіть не про те, що це нам дасть, а лише по лінії - що краще, самку мавпи з чоловіком чи самця мавпи з жінкою.
У французькій Гвінеї І.І.І. назбирав сперму африканців і почав запліднювати нещасних самиць шимпанзе.
Ходять жарти, що він це робив самотужки, але ні. І.І.І ще й притримувався теорії, буцімто африканці генетично ближчі до мавпи (! совітський вчений !) і тому генетичний матеріал він збирав виключно від тубільців.
Дві мавпочки попри всі його старання так і не змогли залетіти. А третя подавала надії - її почало підозріло нудити, вона швирялась бананами і всіма іншими ознаками нагадувала капризну жінку при надії.
І.І.І. поклався на ці вірні ознаки і повіз її до Європи, щоби там прийняти роди. В дорозі нещасна чіта померла. Вскриття показало, що вона і близько не була вагітна.
Ну що б зробив нормальний учоний на місці І.І.І.? він би сказав: чорт, я десь помилився. А дехто б подумав, чи не варто мені зайнятись чимсь іншим?
Але той Ілья зробив інший висновок.
-- Ну звісно! - вигукнув він. - З самого початку ми робили не те. Треба запліднювати не самку мавпи, а самку людини!
І ось він вже в Штатах, де познаймовися з якоюсь укуреною лівотою.
Одна латиноамериканка мала там питомник мавп. І.І.І. швидко знайшов з нею спільну мову, і вона загорілась йому допомагати.
Знайшла жінку, яка за хорошу суму (долари в І.І.І. ще не перевелися) погодилась переспати з мавпою і народити.
До ферми мавп почали злітатись усілякі комуністи та беспартійні, пішли чутки що сталін вирощує новий вид людей, щоби захопити світ.
А один комуніст, побувавши на фермі і пообіцявши нікому не розказувати до кінця експерименту, вже назавтра вийшов до преси і все вибовтав, ще й перебільшив деталі, мовляв там ціла ферма жінок які чекають дитину від горіл та шимпанзе.
І ось тут вийшов на сцену клук-кукс-клан.
Він просто офігів з такої новини.
Вони виступали проти міжрасових шлюбів, а тут їм пропонують між видовий. та ще й на доказ теорії Дарвіна! (як подав це пресі комуніст)
ККК напали на ферму і так залякали її господарку, що та назавтра показала І.І.І. на двері.
Розбитий але не зламлений, Ілья Іванов повернувся в СССР.
Він розбив питомник в Сухумі і набрав там десяток радянських жінок, що готові були заради перемоги над капіталістичною наукою віддати свої тіла для цікавих експериментів.
Аж тут втрутився перст долі.
Орангутанг, єдиний донор семені на всю СССР в той час, скоропостижно помер, і нового було ніде не взяти.
Тоді, і тільки тоді, в 1930 році, І.І.І. заарештували.
Його звинуватили в розтраті коштів, диверсії, шкідництві, а в застінках на всякий випадок піддали тортурам - що як шпіон?
За нього ходатайствували деякі колеги, але самі знаєте як тоді можна було просити. Дуже обережно.
Врешті його випустили з тюрми і зіслали в Казахстан.
Там він прожив ще рік, отримав інсульт, а разом з ним - і дозвіл повернутись до родини, яка мешкала у Москві.
І.І.І. помер на вокзалі в 1932 році, в одному потязі до поверення в столицю. Йому було 62 роки.
У Штатах його експерименти довго будили фантазії, що вилилось в появу таких кінострічок як Кінг-Конг та Тарзан. На той час це вважались дуже сміливі та еротичні фільми.
©
Алі Татар-заде



Илья́ Ива́нович Ивано́в (20 июля [1 августа] 1870, Щигры, Курская губерния - 20 марта 1932, Алма-Ата) - русский и советский биолог-животновод, профессор, специалист в области искусственного осеменения и межвидовой гибридизации животных. Принимал участие в попытках вывести гибрид человека с другими приматами.

Цей пост також розміщено на: https://mysliwiec.dreamwidth.org/3052121.html
Коментів:

даже не смешно, кажущееся и действительное, отож, судьба и образ

Previous post Next post
Up