То якою ж була насправді в історії ІНКВІЗИЦІЯ?

Jul 30, 2010 05:26

Інквізи́ція ( лат. Inquisitio Haereticae Pravitatis Sanctum Officium) - судово-слідча організація, що була  створена з головною метою розслідування  єресей.

Слава Богу, не бракує й інших серйозних наукових джерел про феномен інквізиції в минулому. Наприклад, із фільму  "В часи відьм" дізнаємося, що "мільйони жертв Інквізиції" є брехнею, бо не жило ( Read more... )

католицизм, правда, домисли, Церква, закони, документи, світська влада, анархія, інквізиція, факти, фальсифікації, єресь

Leave a comment

mykosovskyy July 30 2010, 07:15:50 UTC
Щодо інквізиції, то ще читаємо на ВІКІПЕДІЇ, що, мовляв, вона утворилась як структурований і впорядкований церковний орган розслідувань, який заміняв собою поодинокі випадки розслідування єресей церковною владою, громадянський самосуд та випадки розслідування єресей світською владою. Православна церква та протестантські церкви мали комісії, що займалися вирішенням питань, але вони розглядали більш загальні питання, а вирішенням, чи є ця людина єретиком або відьмою, займалась світська влада або самосуд громадян.

Папська булла 1184 року передбачає допомогу Церкви світській владі у справах розслідування єресей. Згадки про смертні вироки у буллі відсутні. Це рішення підтримав Фрідріх I Барбаросса, король Священної Римської Імперії.

У 1229 році на Тулузькому соборі затверджено утворення Єпископської Інквізиції. Згідно з постановою собору, єпископи мали обов'язок організовувати пошук єретиків та розслідування їхніх справ. Якщо єресь була доведена, та єретик від неї не відмовлявся, його передавали світській владі. Якщо ж єретик розкаювався у єресі і повертався до католицької віри, він мусив на одежі носити жовті хрести, які були видні з усіх сторін.

Єпископську Інквізицію та Папську Інквізицію об'єднують під назвою Середньовічної Інквізиції.

Спалення єретиків було зупинено під впливом епохи Просвітництва у XVIII столітті.

http://uk.wikipedia.org

Reply


Leave a comment

Up