Вгрызаясь в кулинарную книгу

Oct 06, 2007 20:45

Хорошо знакомая ~манам обложка, довольно неумело отсканированная мною в силу ее волнующей ребристости, но без нее все же нельзя. Плюс первый экспонат - Взрыв-рыба и один из первых реципиентов рецептгиверов - Фред Колон (портрет). Картинки до клика на 127+209+8 kb. Плюс комментарии и рецепт(ы?).




Нэнни окружена боа из Грибо, множественными suggestive цуккини... Уж и не знаю, символом чего является цуккини, а вот огурец, скажем, который часто изображал художник Карло Кривелли, является символом девственной чистоты, плодородия и исцеления. Не представляю, как соотносится первое со вторым, но третье утешает. На картинке можно разглядеть синих Wee Free Men Нак Мак Фигл, массу ягод, wow-wow соус, бананы, рыб и вообще многое из того, что описано в книге. (На клике 620 kb)




Deep-Sea Blowfish, которую, как мне кажется, ели после окончания Ассасинской школы Теппик с друзьями. (на клике 142 kb)

Deep-Sea Blowfish

(The Easy Version - not requiring years of training)

Serves 2 as a starter

1 deep-sea blowfish
50g sea bream or other white fish, absolutely fresh, fillited
3-4 radishes
2-3 spring onions
a few springs of watercress
ann eggcup full of light soy sauce to use a dip, mixed with
1 teaspoon mustard
2 teaspoon lemon juice or
1 clove garlic, crushed

The most important thing here is not to use any of the blowfish whatsoever, since every single part of it is deadly in a very unpleasent way. Basic'ly, they, d be able bury you in an envelope. So, after covering all work surfaces, dispose of the blowfish very carefully. Better yet, get someone else, perhaps someone, you don't really like very much but who don't ows you any money, to dispose of the blowfish. An incinerator would be an ideal place, provided the smoke is blowing in the direction of unnecessary people.

Of course you might ask why bother to obtain a deep-sea blowfish at all? Well, if you do not, the dish will be still very pleasent. But it will not have that delicate frisson, as they call it, which lifts the dish to gastronomic heaven. Connoisseurs claim they can tell by the taste if a blowfish has been anywhere near the kitchen on the day of preparation, and woe betide the chef who just couldn't be bothered to go out and buy one. They say the dish knows there's been a blowfish naerby. I heard where some wizards reckon that the blowfish buisness is a bit like that idea that water remembers what's been in it. That's pretty clever. But when you think of some of the things that people put in water, and then remember that water goes round and round again, maybe it's best to drink beer.

My feelin' is that people know the dish is a genuine blowfish dish when they've been charged 100$ for it. If some food wasn't so expensive, no one would eat it. Since blowfish are so very expensive, perhaps you'd just better settle for the rest of the recipe: Check the fish for any scales of bones and remove any you find. Place in a colander and quickly pour boiling water over it, then immediately plunge the fish into a bowl of cold water; the object is not to cook it but make sure it is clean. Finely slice the radishes and spring onion(lengthways) and arrange into pretty petterns on two plates, along with the water-cress. Using a very sharp knife, carefully slice the fish as thinly as possible. Serve immediately, with a soy dip.

(Взято на этот раз не из книги, ибо перебивать нет никаких сил, а вот у этого святого человека, дай Бог ему здоровья). Там же можно найти и переводы.

...Кажется мне, что фугу угощал своих гостей граф Монте-Кристо. А может у меня глюки.




(На клике 111 kb Фреда Колона)

Кидби рисовал то блюда, то героев. Героев брал, по-видимому, из других своих книг, ну да ладно. Карри из Фреда Колона, думаю, никто не станет готовить.

В книге присутствует Mrs. Colon's Genooin Klatchian Curry. Mrs Colon invented this recipe for her husband Sgt. Fred Colon of the Ankh-Morpork City Watch. He is against 'anything foreign'. This is a recipe designed for people who believe curry should contain lumps of swede and bright green peas. In this recipe, curry powder is optional. Mention is made of another Colon favourite, fried sushi.

Прошу прощения, сил на перебивание рецепта нет, да и вряд ли кто-нибудь стал бы готовить такое, хотя...

Ветинари (классический, но из Кукбука) отсканирован, но будет со своим рецептом позже. Ибонеч.
А вот ревью всей книги по-английски

nanny, colon, art, cookbook, covers, kidby

Previous post Next post
Up