За що я люблю Польщу?

Oct 26, 2012 03:05

Ну що ж, попереднього разу я поділився своїми враженнями про те, що у Польщі мені не сподобалося. Пост привернув до себе доволі багато уваги, як для моєго блогу. А тепер - я хочу розповісти вам про те, що в Польщі мені подобається. Доречі, як ви певно помітили, відтепер я пишу і контактую у соціальних мережах та блогах українською мовою. Маю надію, що у російськомовних читачів це не викличе багато труднощів! У разі чого - Google непогано перекладає з української на російську!;-)


Я спробую виділити декі побутові речі, котрі на мою думку мають ледь не найбільше значення у житті сучасної людини! Ти ж не кожного дня відвідуєш якісь архітектурні пам'ятки чи цікаві місця?! А от - транспорт, міський побут, культура життя - це те, що ти використовуєш кожного дня! І саме за це я вважаю Польщу на 100% європейською країною, або якщо точніше - країною перемігших західних цінностей. Я перепрошую за якість фоток, більшість з них я робив на мобільний телефон, але я хочу просто показати свій побут у Варшаві.


Життя більшості людей у місті починається з зупинки. Це є типова зупинка у Варшаві. Вона закрита з усіх боків від непогоди і завжди виконана в одній кольоровій гаммі - червоному та жовтому - кольорах варшавської міської транспортної компанії. "Z-1" зліва - це номер маршруту який тут зупиняється. По правій стороні видно жовту "Т" та назву зупинки. Всередині зажди можна знайти розклад усіх маршрутів та подивитися які зупинки він проїжджає. Також, нерідко можна побачити карту району з зазначенням місця де ви є зараз. Питання риторичне: як ви вважаєте, це все стоїть багато грошей?


Ось варіант трамвайної зупинки з електронним розкладом "Centrum 09" у центрі міста. Чому "09"? В Варшаві кожна зупинка має індивідуальний номер. Номерація діє таким чином - є наприклад всього дві зупинки - одна і та що напроти через дорогу. Перша буде нумеруватися 01, друга - 02. Таким чином буде зручніше пояснити де саме чекати на потрібний транспорт. 


Варіант зупинки у центрі міста без павільону. В цьому випадку вся інфа вивішується на стовпі.


Зупинка без павільону не в центрі міста. Все те ж саме. Єдині стандарти життя. Жовта полоса, доречі, визначає кордони зупинки. Там не можна курити. Проте урна все одно є і завжди з попільничкою:) Маршрут N64 - нічний автобусний маршрут.


Урни... біч будь-якої держави котра знаходиться під впливом... не європейських цінностей!;) В Польщі урн вистачає. Крім класичних тяжких є ще такий більш сучасний варіант - з роподілом сміття на 4 фракції. Ну хіба не краса?;-) Коштує це грошей?


"Міські меблі" - таксофонна будка і автомат по продажу квитків на міський транспорт. Завжди працюють! Є меню вибору мов - серед інших є і російська. Автомати стоять на всіх великих зупинках транспорту і не тільки у Варшаві. Я бачив подібні у більшості великих міст Польщі, де я був. Стандарт життя тут один!


В Польщі нажаль теж можливий паркінг на тротуарах. Єдина різниця з Україною - тут більш чітко регламентована відстань, котра має бути між автомобілем та будинком. Має бути півтора чи два метри.


В Варшаві завжди зручно орієнтуватися навіть не маючи мапи. Під назвою вулиці, номером будинку та напрямком збільшення номерів будинків (тут немає бо перехрестя) завжди можна побачити назву мікрорайону.


Це інтер'єр одного з моїх улюблених молочних барів у центрі Варшави "Фамільний". Тут завжди можна дешево і смачно поїсти.


Саме через це завжди доводиться стояти в черзі до каси!:-) Чесно кажучи, я люблю відвідувати ці місця. В них є щось, що єднає майбутнє з минулим! Тут завжди можна побачити Польщу, якою вона була до того як обрала той напрямок розвитку, у котрому вона зараз йде. І так як вона ще йде, коли не вистачає грошей, ці місця дуже рятують!


Доречі на цих всіх фотках ми бачимо справжніх поляків котрі щось роблять... буденне!;-) Наприклад тут видно як діти повертають позичений велосипед на станції прокату велосипедів у центрі міста. Зверніть увагу ще й на квіти!


Veturilo... це щось неймовірне! Це рятує мене від скуки трохи не кожен день! Кожна станція прокату "роверів" (велосипед у галицькому діалекті доречі можна так називати) обладнана сонячною батареєю. Роверки замкнені на ланцюжки з кодами. На другому фоні видно оздоблену велодоріжку уздовж тротуару.


Підходиш, прикладаєш карту мейську, або вводиш номер телефону та пароль - просять ввести номер ровера. Вводиш один з тих що є на станції в цей момент, отримуєш код до ланцюжка. Підходеш, відмикаєш. Твій час пішов! Дві години можна їздити за 4 злотих (10 грн). Менше - дешевше, більше - дорожче!;-) Рахунок можна поповняти через сайт. Ровер можна залишити на будь якій з 60 станцій у Варшаві!


І на останок - мій друг попросив мене викласти фото мого під'їзду!:-) Виглядає трохи трешово, проте під'їзди типових "панельок" виглядають трешово всюди, де вони є!;-) Мій будинок був побудований ще за часів впливу варварського східного сусіду. Тепер такого вже звичайно не будують. Але і тут є деякі "ньюанси", як то кажуть.


В польських під'їздах завжди ставлять прозорі двері. При цьому тут також є домофони. Я не знаю як в інших містах, але у Варшаві немає магнітних ключів. Щоб ввійти у під'їзд тут треба набрати номер квартири, а потім спеціальний код, або відкрити двері звичайними ключами. У людей найчастіше дерев'яні двері у квартири, а не броньовані металеві з 10 замками! Про що це говорить?;-) А ще, в під'їздах не буває насрано, грязно або графіті. В великоповерхових будинках найчастіше діють мусоропроводи. По правій стороні у круглому віконці можна побачити лічильник світла. Воно тут, доречі, в десять разів дорожче ніж у нас!


А це - найголовніша несподіванка мого під'їзду! Новий тільки недавно встановлений ліфт!! В старих польських ліфтах завжди треба рукою відкривати двері. Тут вони вже автоматичні, але відкриваються на відміну від наших в одну сторону.


У ліфті гламурна сенсорна панель з кнопками і цифра, котра висвітлює поверх, на якому ми зараз є.


"Пєнтро усьме" - проголосив трохи суворий жіночий голос, коли ліфт під'їхав на потрібний поверх. Німецький продукт, що тут скажеш?!;-)



Ось так виглядає життя небагатої людини у Польщі! З приводу стоянок, паркінгів, доріг і тд зможу розповісти вже коли буду більш забезпечений грошима!;-)

Я викладаю ці фотозвіти щоб люди, які ще не зрозуміли для себе що є таке Польща, потрохи визначалися зі своїм ставленням до неї. З приводу цієї країни, у нас існує багато стереотипів - і що вона "така ж сама як ми, а до Європи її взяли в якості раба", і те що "тут злі нахабні поляки, котрі ненавидять русскіх та українців", або протилежне - що "Польща - це така ж Європа як і Швейцарія". Насправді, все трошечки зовсім не так, як думають більшість людей. Польща - це країна західних цінностей, перемігших радяньський стиль життя. Переможений совок вже лежить мертвий, але наразі, так би мовити, ще не до кінця закопаний у землю!:-) Польща продемонструвала всьому світові, що країна може відмовитися від "вєлікарусько-азіатських" цінностей, під впливом котрих вона перебувала багато років, і цілком успішно будувати на руїнах цього жаху нормальне європейське життя. Саме через це її зазвичай так не люблять ті, хто йдуть на компроміси з шовіністськими поглядами наших східних сусідів, і саме через це про неї та її гостинних мешканців вигадують усіякі несунітниці! Ця відносно невелика країна практично без нафти та газу спромоглася розвинути свій рівень життя набагато краще тих, у кого це все зараз є. І не дивлячись на те, що зараз тут є проблема з працею, я готовий працювати у цій країні може навіть і все своє життя. Я хочу зробити свій внесок у розвиток цього чудового та гостинного краю! Польща завжди прагнула волі, у якому б полоні вона не перебувала, і нарешті цей народ спромігся дістатися своєї свободи! Якщо кількість свідомих людей на Україні перевищить критичний рівень і там буде повалений сучасний варварський режим, я з радістю повернуся у свою країну і буду втілювати там досвід, отриманий тут!

Варшава, Польша, Любовь, Эмиграция, Политика, Европа

Previous post Next post
Up