(Untitled)

Jul 02, 2007 11:40

Djiezus, life goes fast.
don't miss it

Leave a comment

anonymous July 4 2007, 23:38:37 UTC
Hmmm, niet mee eens. Leven gaat zo snel als je zelf wilt.

Controle is de sleutel. Emotie is bijzaak.

Reply

mrtibbles July 5 2007, 07:11:50 UTC
Redelijk stevige statements. In je laatste kan ik me wel vinden (tot op zekere hoogte). Dat het leven zo snel gaat als je zelf wilt is ook wel waar, maar dat heb je niet altijd door (controle).
N

Reply

anonymous July 5 2007, 10:14:47 UTC
Interessant. Dingen door hebben is inherent aan controle. Praktisch toegepast: Wat je zaait zal je oogsten.

Reply

mrtibbles July 5 2007, 11:23:00 UTC
Hoho! "Dingen door hebben is inherent aan controle", dat klopt, maar "Controle is niet eigen (inherent) aan 'dingen doorhebben'"! Belangrijke distinctie. Daarnaast is hetgeen wat je denkt te zaaien (controle) niet altijd ook hetgeen wat je oogst (evt. emotie). In dat geval ook zeker geen bijzaak. Of je je bewust bent (in de vorm van een emotie?) van beide stappen (laat staan de tijd tussenbeide) is de vraag.

Reply

anonymous July 5 2007, 14:02:32 UTC
Dat controle niet inherent is aan dingen doorhebben, heb ik ook niet gezegd. Maar ik ben het niet met je eens. Door controle te houden over wat je zaait, kan je voorzien wat je gaat oogsten. En mocht je dat niet kunnen voorzien dan kan je dat op z’n minst op basis van actie - reactie verwachten. Controle is dus inherent aan dingen doorhebben. Om daar bewust van te zijn in dan ook een keuze…

Reply

mrtibbles July 5 2007, 19:20:19 UTC
Het is een keuze om dingen door te hebben? Om je er bewust van te zijn? Of om daar controle over te (willen) behouden? Daar komt emotie (het beste voorbeeld van een oncontroleerbare factor) juist weer bij kijken. Moeilijk om dat dan weer bijzaak te noemen.

Reply

anonymous July 5 2007, 23:23:05 UTC
Ik zie je cirkel. Alleen kort door de bocht, nu zijn we wel erg theoretisch bezig, is emotie ook iets van je oogst, dus iets wat je als gevolg kan verwachten op het moment dat je zaait. Vandaar dat ik het bijzaak noemde. Maar ik geef toe dat de werkelijkheid een stuk minder rechtlijnig is. Als ik je een persoonlijke vraag mag stellen; zou je willen dat je alles zou kunnen beheersen / controleren (als dat al mogelijk zou zijn)? Volgens mij ben je ook wel analytisch ingesteld dus ik verwacht van wel.

Reply

mrtibbles July 6 2007, 07:23:31 UTC
Ik denk niet dat iemand die daar over nagedacht zou hebben (of daar niet een heel overtuigende reden voor heeft) die vraag volledig oprecht met 'ja' zou (kunnen) beantwoorden. Je kan 't ook vanaf de andere kant belichten: iedereen zou (diep van binnen) die vraag met 'ja' willen beantwoorden. Iedereen wil onzekerheden uit het leven bannen. Het is inderdaad een (theoretische) cirkelredenering en dat is juist het mooie. Iedereen heeft (op een bepaald moment) zijn of haar accenten daarin - bijvoorbeeld door een bepaalde instelling of kijk op dingen - maar er zijn maar weinig mensen die dat kunnen verwoorden. "Je bent zelf samen met je emotie de sleutel, controle is bijzaak." Bovendien: kán je het altijd doorhebben dat je aan het zaaien bent?

Nu ben ik wel benieuwd trouwens tegen welke analystische geest ik praat... :-)

Reply

anonymous July 7 2007, 11:19:48 UTC
"De sleutel, dat ben je zelf"

Mooi om zo dit onderwerp af te ronden. Of je altijd door hebt dat je aan het zaaien bent, is meer een levensovertuiging dan een keuze. Zoals je al zei, iedereen heeft daarin z'n eigen accenten, manier van leven.

Wie ik ben? Hehe, ik voel plotseling een nieuw filosofisch onderwerp opkomen. Vanuit Limburg, succes met studeren ;-)

Reply

mrtibbles July 7 2007, 12:23:44 UTC
Haha, ik had al zo'n vermoeden ;)
xN

Reply


Leave a comment

Up