"Нація"

May 12, 2011 23:52



Нарешті вдалося потрапити на виставу Івано-Франківського академічного обласного українського музично-драматичного театру ім. Івана Франка, що носить назву "Нація"."Нація" - це друга частина дилогії (перша - "Солодка Даруся", на яку я, на жаль, не пішов, оскільки не знав про ці гастролі). Вистава поставлена за книгами української письменниці Марії Матіос. Її режисер - Ростислав Держипільський, людина, якій хочеться висловити слова глибокої вдячності за таку чудову роботу.
Якщо я не помиляюсь, то франківський театр вже вдруге гастролює у Києві, на сцені театру ім. І. Франка, із цими виставами, проте минулого разу я чомусь не пішов. Якщо ж вони приїдуть втретє - обов'язково піду ще раз.

Оскільки ми, студенти театрального, завжди ходимо на усі вистави безкоштовно, то і цей раз не став винятком. Спочатку нас чотирьох (мене, двох дівчат-режисерів з 2 курсу та актора з 3 курсу) провела через чорний хід у стіни театру одна наша знайома. Там вже актор з 3 курсу зустрів знайомого, який знає режисера вистави і закінчилось це тим, що режисер вистави сам провів нас у партер. Зайнявши вільне місце у 4 ряду, я протримався там недовго і змушений був пересісти на вільне місце у.. 3 ряду, де й просидів до кінця вистави.
А тепер про саму виставу.
Сюжет: откровення із життя Гуцулії післявоєнного періоду. Депортації, репресії, УПА, пролиття братської крові. Нація, яку роздирають на шматки.
З першої до останньої хвилини актори не відпускали моєї уваги. Якась дивовижна простота і водночас наповненість захоплює дух і не відпускає ще з добрих пів години після закінчення вистави. Були моменти, коли я думав, що мене просто розірве зсередини, в горлі стояв комок, з очей текли сльози, в грудях стискало.
Це дивовижно. Це тяжко. Багато написати не можу, бо не все можливо передати словами. Особливо в день перегляду.
Низький поклін режисеру, Марії Матіос та акторам, які змогли донести це все до глядача.
Це дійсно гідний національний продукт.

image Click to view

марія матіос, нація, театр, враження, вистава, творчість

Previous post Next post
Up