кінотеатр "Літак" у парку Бондарівка

May 06, 2013 17:35

Залишки радянського минулого часто зникають так швидко, що стають ще більш міфологічними, аніж бабця Австрія.

Дуже люблю крихітний парк на перехресті Стрийська-Наукова, виявляється в нього навіть є назва  - Бондарівка. Поміж доріжок і газонів там стоїть церква, її будували скільки себе пам'ятаю, тобто десь з 90-х, врешті закінчили. Біля неї квіти, собаки, мами з дітьми та повна ідилія. Втім, як виявилося, парк ще радянський з 1960-х років, тобто церква не задумувалася як центр композиції.

Замість неї там стояла авіаскульптура і не просто літака, а літака з трагічною долею - це була дуже невдала модель АН-10, яка стільки разів ставала героєм авіакатастроф, що її перестали виготовляти. Натомість, в 1975-х літак використали як паркову скульпутуру і, хоча він і сам по собі міг бути чудовою забавою, переробили на дитячий  кінотеатр "Літак" на 132 місця. Ось він на фото, там ще зовсім мало дерев у парку. Літак частково згорів у 1988 році, після чого його демонтували і почали будувати церкву.

Ідею з літаками-кінотеатрами втілили і в інших містах СРСР, при цьому їхня доля зазвичай виявилася трагічно схожою. Фото з інших міст в моєму жж, а ось літак-кінотеатр з львівського парку Бондарівка





Джерело

про Львів, історія

Previous post Next post
Up