Джейн Остін «Гордість і упередження»

Oct 02, 2012 23:25

Спроба рецензії. Епізод 1

«Гордість і упередження» - захоплива і витончена розповідь. У творі панує атмосфера повного занурення у світ Англії 19 століття. Показуються проблеми заможних і бідних сімей, несприйняття багатіями бідняків, нерівність соціальних статусів і як наслідок - суспільної зневаги. Авторка передає як внутрішній світ героїв, так і їхні стосунки з іншими, описує проблеми, які вони повинні вирішувати. Під час читання твору настільки переймаєшся життям,думками, переживанням, проблемами героїв , що починаєш вірити у їх реальне існування. Відчувається душа цих героїв, сприйняття їх як живих людей, які мають життєві труднощі , і цей період - дуже складний і неприємний для них.

Події розгортаються довкола англійської сім'ї Беннетів та їхніми взаєминами оточуючими. Основною проблемою твору є бажання матері, місісі Беннет, успішно видати своїх п'ятьох дочок заміж. Їі чоловік хоч і не має таких фанатичних амбіцій, все-таки поділяє думку своєї не надто кмітливої дружини. І одного дня на горизонті з'являється розумний і заможний містер Бінглі,якого місіс Беннет одразу вирішує одружити на одній з доньок. На якій - хай обирає сам. І в кінцевому результаті він-таки одружується на міс Беннет, але перед цим родина мусить пройти складні випробування суспільної зневаги, розчарувань, болю та зростання.

І так розгортаються події у цій сім'ї,у основі яких - людські взаємини. Такі як непорозуміння, ненависть, незгода, проблема статків, соціальних статусів, і врешті, кохання. Цікаво, що врешті-решт завершується твір життєствердно і надихаюче: нерозумні стали розумнішими, розумні - щасливішими. І одруженими, бо куди ж у 19 столітті без весілля?
Previous post
Up