ОБРЕЗАНИЕ ГОСПОДНЕ. Святителя Василия Великаго. Суббота перед Богоявлением. ВСЕНОЩНОЕ БДЕНИЕ

Jan 12, 2023 21:59


14 января́ 2022 г. Обрéзанiе Госпóдне. Суббóта пéред Богоявлéнiем. Святúтеля Васíлiя Велúкаго, архiепúскопа Кесарíи Каппадокíйской. Послéдованiе Всенóщнаго бдéнiя для домáшнего (келéйнаго) совершéнiя состоúт из Велúкой вечéрни, ýтрени, тáже канóна и пéрвого чáса. Слýжба мiрскúм чúном.

ВЕЛИКАЯ ВЕЧЕРНЯ

Моли́твами святы́х отéц нáших, Гóсподи Iисýсе Хрїстé, Бóже наш, поми́луй нас, ами́нь.

Слáва Тебé, Бóже наш, слáва Тебé.

Царю́ Небéсный, Утéшителю, Дýше И҆́стины, И҆́же вездé сый и вся исполня́яй, Сокрóвище благи́х и жи́зни Подáтелю, прiиди́ и всели́ся в ны, и очи́сти ны от вся́кiя сквéрны, и спасѝ, Блáже, Дýши нáша.

Святы́й Бóже, Святый Крéпкiй, Святый Безсмéртный, поми́луй нас.(3 раза)

Слáва Ѻтцý и Сы́ну и Святóму Дýху, и ныне и при́сно и во вéки векóв, аминь.

Пресвятáя Трóице, поми́луй нас, Гóсподи, очи́сти грехѝ нáша, Влады́ко, простѝ беззакóнiя нáша, Святы́й, посетѝ и исцелѝ нéмощи нáша и҆́мене Твоегó рáди.

Гóсподи, поми́луй. (трúжды)

Слáва Ѻтцý и Сы́ну и Святóму Дýху, и ны́не и присно и во вéки векóв, аминь.

Ѻ́тче наш, И҆́же есѝ на небесéх. Да святи́тся И҆́мя Твоé, да прiи́дет Цáрствiе Твоé, да бýдет вóля Твоя́, я́ко на небесѝ и на землѝ. Хлеб наш насýщный даждь нам днесь, и остáви нам дóлги нáша, я́коже и мы оставля́ем должникóм нáшим. И не введѝ нас во искушéнiе, но избáви нас от лукáваго.

Гóсподи, Iисýсе Хрїстé, Сы́не Бóжїй, поми́луй нас. Ами́нь.

Гóсподи, поми́луй, (12 раз)

Слáва Ѻтцý и Сыну и Святóму Дýху, и ны́не и при́сно и во вéки векóв, аминь.

Прїиди́те, поклони́мся Царéви нáшему Бóгу.

Прїиди́те, поклони́мся и припадéм Хрїстý, Царéви нáшему Бóгу.

Прїиди́те, поклони́мся и припадéм Самомý Хрїстý, Царéви и Бóгу нáшему.



Псалом 103, предначинáтельный

Стiхú избрáннiи: Благословѝ, душé моя́, Гóспода./ Благословéн есѝ, Гóсподи./ Гóсподи, Бóже мой, возвели́чился еси́ зелó./ Благословéн есѝ, Гóсподи./ Во исповéданiе и в велелéпоту/ облéклся есѝ. Благословéн есѝ, Гóсподи./ Посредé гор прóйдут вóды./ Ди́вна делá Твоя́, Гóсподи./ Вся премýдростiю сотвори́л есѝ./ Слáва Ти, Гóсподи, сотвори́вшему вся.

Благослови, душé моя, Гóспода, Бóже мой, возвеличился есѝ зелó. Во исповéданiе и в велелéпоту облéклся есѝ. Одея́йся свéтом, яко ри́зою, простирáяй нéбо, яко кóжу. Покрывáяй водáми превы́спренняя Своя́, полагáяй óблаки на восхождéнiе Своé, ходя́й на крилý вéтреню. Творя́й Áнгелы Своя дýхи и слугѝ Своя плáмень óгненный. Основáяй зéмлю на твéрди ея́, не преклони́тся в век вéка. Бéздна, яко ри́за, одея́нiе ея́, на горáх стáнут вóды, от запрещéнiя Твоегó побéгнут, от глáса грóма Твоегó убоя́тся. Восхóдят гóры и нисхóдят поля́ в мéсто, éже основáл есѝ им. Предéл положи́л есѝ, eгóже не прéйдут, нижé обратя́тся покры́ти зéмлю. Посылáяй истóчники в дéбрех, посредé гор прóйдут вóды. Напая́ют вся звéри сéльныя, ждут онáгри в жáжду свою. На тых пти́цы небéсныя привитáют, от среды́ кáменiя дадя́т глас. Напая́яй гóры от превы́спренних Свои́х, от плодá дел Твоих насы́тится земля́. Прозябáяй травý скотóм, и злак на слýжбу человéком, известѝ хлеб от землѝ. И винó весели́т сéрдце человéка, умáстити лицé елéем, и хлеб сéрдце человéка укрепи́т. Насы́тятся древá польскáя, кéдри Ливáнстiи, и҆́хже еси насади́л. Тáмо пти́цы вогнездя́тся, еродíево жили́ще предводи́тельствует и҆́ми. Гóры высóкiя елéнем, кáмень прибéжище зáяцем. Сотвори́л есть лунý во временá, сóлнце познá зáпад свой. Положи́л есѝ тму, и бысть нощь, в нéйже прóйдут вси звéрiе дубрáвнiи. Ски́мни рыкáющiи, восхи́тити и взыскáти от Бóга пи́щу себé. Возсiя́ сóлнце и собрáшася и в лóжах свои́х ля́гут. Изы́дет человéк на дéло своé и на дéланiе своé до вéчера. Яко возвели́чишася делá Твоя, Гóсподи, вся премýдростiю сотвори́л есѝ, испóлнися земля́ твáри Твоея́. Сié мóре вели́кое и прострáнное, тáмо гáди, и҆́мже несть числá, живóтная мáлая с вели́кими, тáмо кораблѝ преплáвают, змiй сей, eгóже создáл есѝ ругáтися eмý. Вся к Тебé чáют, дáти пи́щу им во блáго врéмя. Дáвшу Тебé им соберýт, отвéрзшу Тебé рýку вся́ческая испóлнятся блáгости, отврáщшу же Тебé лицé, возмятýтся, отъи́меши дух их, и исчéзнут, и в персть свою возвратя́тся. Пóслеши Дýха Твоегó, и сози́ждутся, и обнови́ши лицé землѝ. Бýди слáва Госпóдня во вéки, возвесели́тся Госпóдь о дéлех Свои́х, призирáяй на зéмлю, и творя́й ю́ трясти́ся, прикасáяйся горáм, и дымя́тся. Воспою́ Гóсподеви в животé моéм, пою́ Бóгу моемý, дóндеже есмь, да услади́тся Емý бесéда моя, аз же возвеселю́ся о Гóсподе. Да исчéзнут грéшницы от землѝ, и беззакóнницы, я́коже не бы́ти им. Благословѝ, душé моя́, Гóспода. Сóлнце познá зáпад свой. Положи́л еси тму, и бысть нощь. Яко возвели́чишася делá Твоя, Гóсподи, вся премýдростiю сотвори́л есѝ.

Слáва Ѻтцý и Сы́ну и Святóму Дýху, и ны́не и прúсно и во вéки векóв, амúнь.

Аллилýїа, аллилýїа, аллилýїа, слáва Тебé Бóже. (3 раза)

Гóсподи, поми́луй. (12 раз)

Слáва Отцý и Сы́ну и Святóму Дýху, и ны́не и присно и во вéки векóв, аминь.

Первая кафизма

(«Блажен муж» - 1-й антiфон.)

Блажéн муж, и҆́же не и҆́де на совéт нечести́вых и на путѝ грéшных не ста, и на седáлищи губи́телей не сéде, но в закóне Госпóдни вóля eгó, и в закóне Егó поучи́тся день и нощь. И бýдет яко дрéво насаждéнное при исхóдищих вод, éже плод свой даст во врéмя своé, и лист eгó не отпадéт, и вся, ели́ка áще твори́т, успéет. Не тáко нечести́вiи, не тáко, но яко прах, eгóже возметáет ветр от лицá землѝ. Сегó рáди не воскрéснут нечести́вiи на суд, нижé грéшницы в совéт прáведных. Яко весть Госпóдь путь прáведных, и путь нечести́вых поги́бнет.

Вскýю шатáшася язы́цы, и лю́дiе поучи́шася тщéтным? Предстáша цáрiе зéмстiи, и кня́зи собрáшася вкýпе на Гóспода и на Хрiстá Егó. Растóргнем ýзы их и отвéржем от нас и҆́го их. Живы́й на Небесéх посмеéтся им, и Госпóдь поругáется им. Тогдá возглагóлет к ним гнéвом свои́м и я́ростiю Своéю смятéт я́. Аз же постáвлен есмь Царь от Негó над Сióном, горóю святóю Егó, возвещáяй повелéнiе Госпóдне. Госпóдь речé ко Мне: Сын Мой еси Ты, Аз днесь роди́х Тя. Просѝ от Менé, и дам Ти язы́ки достоя́нiе Твоé, и одержáнiе Твоé концы́ землѝ. Упасéши я́ жезлóм желéзным, я́ко сосýды скудéльничи сокруши́ши я́. И ны́не, цáрiе, разумéйте, накажи́теся вси судя́щiи землѝ. Рабóтайте Гóсподеви со стрáхом и рáдуйтеся Емý с трéпетом. Прiими́те наказáнiе, да не когдá прогнéвается Госпóдь и поги́бнете от путѝ прáведнаго, егдá возгори́тся вскóре я́рость Егó. Блажéни вси надéющiися Нань.

Гóсподи, что ся умнóжиша стужáющiи ми? Мнóзи востаю́т на мя, мнóзи глагóлют душѝ моéй: несть спасéнiя eмý в Бóзе eгó. Ты же, Гóсподи, Застýпник мой есѝ, слáва моя́ и вознося́й главý мою́. Глáсом мои́м ко Гóсподу воззвáх, и услы́ша мя от горы́ святы́я Своея́. Аз уснýх, и спах, востáх, я́ко Госпóдь застýпит мя. Не убою́ся от тем людéй, óкрест напáдающих на мя. Воскреснѝ, Гóсподи, спасѝ мя, Бóже мой, я́ко Ты порази́л есѝ вся враждýющыя ми всýе: зýбы грéшников сокруши́л есѝ. Госпóдне есть спасéнiе, и на лю́дех Твои́х благословéнiе Твоé.

Лúбо поем стiхú избрáннiи

БЛАЖЕН МУЖ

Чтец (или хор): Блажéн муж, и҆́же не и҆́де на совéт нечести́вых.

Хор: Аллилýїа, аллилýїа, аллилýїа.

Чтец (или хор): Яко весть Госпóдь путь прáведных, и путь нечести́вых поги́бнет.

Хор: Аллилýїа, аллилýїа, аллилýїа.

Чтец (или хор): Рабóтайте Гóсподеви со стрáхом и рáдуйтеся Емý с трéпетом.

Хор: Аллилýїа, аллилýїа, аллилýїа.

Чтец (или хор): Блажéни вси надéющiися Нань.

Хор: Аллилýїа, аллилýїа, аллилýїа.

Чтец (или хор): Воскреснѝ, Гóсподи, спасѝ мя, Бóже мой.

Хор: Аллилýїа, аллилýїа, аллилýїа.

Чтец (или хор): Госпóдне есть спасéнiе, и на лю́дех Твои́х благословéнiе Твоé.

Хор: Аллилýїа, аллилýїа, аллилýїа.

Чтец: Слáва Ѻтцý и Сы́ну и Святóму Дýху.

Хор: Аллилýїа, аллилýїа, аллилýїа.

Хор: И ны́не и при́сно и во вéки векóв, ами́нь.

Хор: Аллилýїа, аллилýїа, аллилýїа.

Аллилýїа, аллилýїа, аллилýїа, слáва Тебé Бóже. (трúжды)

Гóсподи, поми́луй. (3 раза)

Слáва Ѻтцý и Сы́ну и Святóму Дýху, и ныне и при́сно и во вéки векóв, аминь.

ГОСПОДИ ВОЗЗВАХ, ГЛАС 8

Хор: Гóсподи, воззвáх к Тебé, услы́ши мя./ Услы́ши мя, Гóсподи./ Гóсподи, воззвáх к Тебé, услы́ши мя:/ вонми́ глáсу молéнія моегó,/ внегдá воззвáти ми к Тебé./ Услы́ши мя, Гóсподи.

Хор: Да испрáвится моли́тва моя́,/ я́ко кади́ло пред Тобóю,/ воздея́ніе рукý моéю/ - жéртва вечéрняя./ Услы́ши мя, Гóсподи.

[В приходской практике пропускается до стихир]Положѝ, Гóсподи, хранéнiе устóм мои́м, и дверь ограждéнiя о устнáх мои́х. Не уклонѝ сéрдце моé в словесá лукáвствiя, непщевáти вины́ о гресéх, с человéки дéлающими беззакóнiе, и не сочтýся со избрáнными их. Накáжет мя прáведник ми́лостiю и обличи́т мя, елéй же грéшнаго да не намáстит главы́ моея́, я́ко ещé и моли́тва моя́ во благоволéнiих их. Пожéрты бы́ша при кáмени судiѝ их: услы́шатся глагóли моѝ, я́ко возмогóша. Я́ко тóлща землѝ просéдеся на землѝ, расточи́шася кóсти и҆́х при áде. Я́ко к Тебé, Гóсподи, Гóсподи, óчи моѝ: на Тя уповáх, не отымѝ дýшу мою́. Сохранѝ мя от сéти, ю́же состáвиша ми, и от соблáзн дéлающих беззакóнiе. Падýт во мрéжу свою́ грéшницы: еди́н есмь аз, дóндеже прейдý.

[В приходской практике пропускается до стихир]Глáсом мои́м ко Гóсподу воззвáх, глáсом мои́м ко Гóсподу помоли́хся. Пролiю́ пред Ним молéнiе моé, печáль мою́ пред Ним возвещý. Внегдá исчезáти от менé дýху моемý: и Ты познáл есѝ стезѝ моя́: на путѝ сем, по немýже хождáх, скры́ша сеть мне. Смотря́х одеснýю и возгля́дах, и не бе знáяй менé: поги́бе бéгство от менé, и несть взыскáяй дýшу мою́. Воззвáх к Тебé, Гóсподи, рех: Ты есѝ уповáнiе моé, часть моя́ есѝ на землѝ живы́х. Вонмѝ молéнiю моемý, я́ко смири́хся зелó, избáви мя от гоня́щих мя, я́ко укрепи́шася пáче менé.

[Пропускается до стихир]На 10 Чтец: Изведи́ из темни́цы дýшу мою́, исповéдатися и҆́мени Твоемý. Менé ждут прáведницы, дóндеже воздáси мне.

На 8. Стiх: Из глубины́ воззвáх к Тебé, Гóсподи,// Гóсподи, услы́ши глас мой.

Стiхúры Обрéзанія, глас 8, самоглáсны: Сходя́й Спас к рóду челове́ческому/ прiя́т пелена́ми пови́тiе,/ не возгнуша́ся плотска́го обре́занiя,/ осмодне́вен по Ма́тери, Безнача́льный по Отцу́,/ Тому́, ве́рнiи, возопiи́м:// Ты еси́ Бог наш, поми́луй нас.

Да бýдут ýши Твоú// внéмлюще глáсу молéнiя моегó.

Стiхúра: Сходя́й Спас к ро́ду челове́ческому/ прия́т пелена́ми пови́тие,/ не возгнуша́ся плотска́го обре́зания,/ осмодне́вен по Ма́тери, Безнача́льный по Отцу́,/ Тому́, ве́рнии, возопии́м:// Ты еси́ Бог наш, поми́луй нас.

На 6. Стiх: Áще беззакóнiя нáзриши, Гóсподи, Гóсподи, кто постоúт?// Яко у Тебé очищéнiе есть.

Стiхúра: Не устыде́ся Всеблаги́й Бог/ плотски́м обре́занiем обре́затися,/ но даде́ Самагó Себе́ óбраз и начерта́нiе всем ко спасе́нiю,/ и́бо закóна Творе́ц закóнная исполня́ет/ и прорóков прорече́нiя, я́же о Нем./ И́же вся содержа́й гóрстiю и пелена́ми пови́выйся,// Гóсподи, сла́ва Тебе́.

И҆́мене рáди Твоегó потерпéх Тя, Гóсподи, потерпé душá моя́ в слóво Твоé,// уповá душá моя на Гóспода.

Стiхúра: Не устыде́ся Всеблаги́й Бог/ плотски́м обре́занием обре́затися,/ но даде́ Самаго́ Себе́ о́браз и начерта́ние всем ко спасе́нию,/ и́бо зако́на Творе́ц зако́нная исполня́ет/ и проро́ков прорече́ния, я́же о Нем./ И́же вся содержа́й го́рстию и пелена́ми пови́выйся,// Го́споди, сла́ва Тебе́.

На 4. Стiх: От стрáжи ýтреннiя до нóщи, от стрáжи ýтреннiя,// да уповáет Iзрáиль на Гóспода.

Стiхúры Святúтеля, глас 4: И́же тезоимени́тне нарече́н быв ца́рствiя,/ егда́ ца́рское ты свяще́нiе, Хрiстóв язы́к свят,/ любому́дрiем и худóжеством, óтче, упасл еси́,/ тогда́ венце́м тя украси́ ца́рствiя, Васи́лiе,/ ца́рствующими Ца́рствуяй и всех Госпóдь,/ И́же Рóждшему соедине́ный,/ Присносу́щный Сын и Собезнача́льный.// Егóже моли́ спасти́ и просвети́ти ду́ши на́ша.

Яко у Гóспода мúлость, и мнóгое у Негó избавлéнiе,// и Той избáвит Iзрáиля от всех беззакóнiй eгó.

Стiхúра: И́же тезоимени́тне нарече́н быв ца́рствия,/ егда́ ца́рское ты свяще́ние, Христо́в язы́к свят,/ любому́дрием и худо́жеством, о́тче, упасл еси́,/ тогда́ венце́м тя украси́ ца́рствия, Васи́лие,/ ца́рствующими Ца́рствуяй и всех Госпо́дь,/ И́же Ро́ждшему соедине́ный,/ Присносу́щный Сын и Собезнача́льный.// Его́же моли́ спасти́ и просвети́ти ду́ши на́ша.

На 2. Стiх: Хвалúте Гóспода вси язы́цы, похвалúте Егó вси лю́дiе.

Стiхúра: Святи́тельства оде́ждами укра́шен,/ ра́дуяся, пропове́дал еси́ Ева́нгелiе Ца́рствiя, Васи́лiе,/ правосла́вiя Це́ркви источи́в уче́нiе./ И́миже ны́не просвеща́еми,/ Еди́но Божествó, е́же во Отце́ Вседержи́тели,/ и во Единорóднем Бóжiи Слóве,/ и Боже́ственнем Ду́се,/ богослóвим и сла́вим,/ в Трiе́х Ли́цех неразде́льно.// Егóже моли́ спасти́ и просвети́ти ду́ши на́ша.

Яко утвердúся мúлость Егó на нас,// и и҆́стина Госпóдня пребывáет во век.

Стiхúра: Небе́сным спребыва́я ликостоя́нiем/ и соводворя́яся, óтче Васи́лiе,/ и́хже и житiю́ поревнова́л еси́/ све́тлостiю чи́стою житiя́ твоегó,/ еще́ с плóтiю живы́й с су́щими на земли́, я́ко безплóтен./ Наслажда́ющiяся Богодохнове́нным уче́нiем твои́м/ от бед и тьмы неве́денiя/ Хрiста́, Бóга на́шего, моли́// спасти́ и просвети́ти ду́ши на́ша.

Слáва Ѻтцý и Сы́ну и Святóму Дýху.

Глас 6 (Анатóлiево): Прему́дрости рачи́тель быв, преподóбне,/ и всех су́щих, е́же к Бóгу, предсуди́в сожи́тельницу поуче́нiе сме́ртное,/ ле́потно житiе́ препроводи́л еси́,/ и́бо, плотски́я стра́сти/ воздержа́нiя кре́постьми себе́ обложи́в/ и Боже́ственнаго поуче́нiя закóном,/ нерабóтен душе́вный соблю́л еси́ сан,/ доброде́тели бога́тством/ все плотскóе мудрова́нiе повину́л еси́ ду́ху./ Те́мже плоть и мир возненави́дев и мироде́ржца,/ предстоя́ Хрiсту́,// проси́ душа́м на́шим ве́лiя ми́лости.

И ны́не и прúсно и во вéки векóв, амúнь.

Пéрвая стiхúра Обрéзанія, глас 8: Сходя́й Спас к рóду человéческому/ прiя́т пелена́ми пови́тiе,/ не возгнуша́ся плотска́го обрéзанiя,/ осмоднéвен по Ма́тери, Безнача́льный по Отцу́,/ Тому́, вéрнiи, возопiи́м:// Ты еси́ Бог наш, поми́луй нас.

СВЕТЕ ТИХИЙ

Хор: Свéте Ти́хiй святы́я слáвы Безсмéртнаго Ѻтцá Небéснаго, Святáго, Блажéннаго, Iисýсе Хрїстé! Пришéдше на зáпад сóлнца, ви́девше свет вечéрнiй, поéм Ѻтцá, Сы́на и Святáго Дýха, Бóга. Достóин есѝ во вся временá пет бы́ти глáсы преподóбными, Сы́не Бóжiй, живóт дая́й; тéмже мiр Тя слáвит.

ПРОКИМЕН ДНЯ

Чтец: Прокíмен, глас осьмы́й: Се ны́не благослови́те Гóспода, вси раби́ Госпóдни. (Пс.133:1А)

Хор: Се ны́не благословúте Гóспода,/ вси рабù Госпóдни.

Чтец: Стоя́щiи во хрáме Госпóдни, во двóрех дóму Бóга нáшего. (Пс.133:1Б)

Хор: Се ны́не благословúте Гóспода,/ вси рабù Госпóдни.

Чтец: Се ны́не благослови́те Гóспода.

Хор: Вси рабù Госпóдни.

ПАРЕМИИ

Чтец: Бытiя́ чтéнiе.

(Из главы 17) Яви́ся Госпóдь Авра́му и речé ему́: Аз есмь Бог твой, благоугоди́ предо Мнóю и бу́ди непорóчен. И положу́ завéт Мой между́ Мнóю и между́ тобóю, и умнóжу тя зелó. И бу́деши отéц мнóгих язы́ков. И не наречéтся ктому́ и́мя твоé Авра́м, но бу́дет и́мя твоé Авраа́м, я́ко отца́ мнóгих язы́ков положи́х тя. И возращу́ тя зелó зелó, и положу́ тя в язы́ки, и ца́рiе из тебé изы́дут. И положу́ завéт Мой между́ Мнóю и тобóю и между́ сéменем твои́м по тебé в рóды их, в завéт вéчный, и бу́ду им Бог. И падé Авраа́м на лицé своéм и поклони́ся Гóсподеви. И речé Бог ко Авраа́му: ты же завéт Мой да соблюдéши, ты и сéмя твоé по тебé в рóды их. И сей завéт, и́же соблюдéши между́ Мнóю и ва́ми и между́ сéменем твои́м по тебé в рóды их: обрéжите плоть ва́шу кра́йнюю, и бу́дет в зна́менiе завéта между́ Мнóю и ва́ми и между́ сéменем твои́м по тебé в рóды их. И отроча́ осмоднéвно обрéжется вам, всяк му́жеск пол в рóдех ва́ших. И му́жескiй пол, и́же не обрéжет плоть кра́йнюю свою́ во осмы́й день, потреби́тся душа́ óна от рóда своегó, я́ко завéт Мой разори́ла есть.

Господь явился Авраму и сказал ему: Я Бог Всемогущий; ходи предо Мною и будь непорочен; и поставлю завет Мой между Мною и тобою, и весьма, весьма размножу тебя. Я - вот завет Мой с тобою: ты будешь отцом множества народов, и не будешь ты больше называться Аврамом, но будет тебе имя: Авраам, ибо Я сделаю тебя отцом множества народов; и весьма, весьма распложу тебя, и произведу от тебя народы, и цари произойдут от тебя; и поставлю завет Мой между Мною и тобою и между потомками твоими после тебя в роды их, завет вечный в том, что Я буду Богом твоим и потомков твоих после тебя. И пал Аврам на лицо своё. Бог продолжал говорить с ним и сказал: Ты же соблюди завет Мой, ты и потомки твои после тебя в роды их. Сей есть завет Мой, который вы должны соблюдать между Мною и между вами и между потомками твоими после тебя в роды их: обрезывайте крайнюю плоть вашу: и сие будет знамением завета между Мною и вами. Восьми дней от рождения да будет обрезан у вас в роды ваши всякий младенец мужеского пола. Необрезанный же мужеского пола, который не обрежет крайней плоти своей в восьмой день, истребится душа та из народа своего, ибо он нарушил завет Мой. (Быт.17:1-2, 4-7, 3, 9-12, 14)

Русский синодальный перевод

Чтец: При́тчей чтéнiе.

(Из главы 8): Госпóдь создá мя начáло путéй Свои́х в делá Своя. Прéжде век основá мя в начáле, прéжде нéже зéмлю сотвори́ти, и прéжде нéже бéздны содéлати, прéжде нéже произы́ти истóчником вод, прéжде, нéже горáм водрузитися, прéжде же всех холмóв раждáет мя. Госпóдь сотворѝ страны́, и пусты́ни, и концы́, населéны под Небесéм. Егдá готóвяше нéбо, с Ним бех, и егдá отлучáше Себé престóл на вéтрех, егдá крéпки творя́ше вы́шнiя óблаки и яко твéрды полагáше истóчники поднебéсныя. Внегдá полагáти мóрю предéл егó, и вóды не ми́мо и҆́дут уст Егó, и крéпки творя́ше основáнiя землѝ, бех при Нем устроя́я подóбна. Аз бех, о нéйже рáдовашеся: по вся же дни веселя́хся пред лицéм Егó на всяко врéмя.

(Господь имел меня началом пути Своего, прежде созданий Своих, искони; от века я помазана, от начала, прежде бытия земли. Я родилась, когда еще не существовали бездны, когда еще не было источников, обильных водою. Я родилась прежде, нежели водружены были горы, прежде холмов, когда еще Он не сотворил ни земли, ни полей, ни начальных пылинок вселенной. Когда Он уготовлял небеса, я была там. Когда Он проводил круговую черту по лицу бездны, когда утверждал вверху облака, когда укреплял источники бездны, когда давал морю устав, чтобы воды не переступали пределов его, когда полагал основания земли: тогда я была при Нем художницею, и была радостью всякий день, веселясь пред лицем Его во все время(Притч.8:22-30)

Русский синодальный перевод

Чтец: При́тчей чтéнiе.

(Из глав 10 и 11): Устá прáведнаго кáплют премýдрость, язы́к же непрáведнаго поги́бнет. Устнé мужéй прáведных кáплют благодáти, устá же нечести́вых развращáются. Мéрила льсти́вая - мéрзость пред Гóсподем, вес же прáведный прiя́тен Емý. Идéже áще вни́дет досаждéнiе, тáмо и безчéстiе, устá же смирéнных поучáются премýдрости. Совершéнiе прáвых настáвит их и поползновéнiе отрицáющихся упасéт их. Не пóльзуют имéнiя в день я́рости, прáвда же избáвит от смéрти. У́мер прáведный, остáви раскáянiе, нарýчна же бывáет и посмея́тельна нечести́вых пáгуба. Прáвда непорóчнаго исправля́ет пути́, в нечéстiе же пáдает непрáвда. Прáвда мужéй прáвых избáвит их, безсовéтiем же пленя́ются беззакóннiи. Скончáвшуся мýжу прáведну, не поги́бнет надéжда, похвалá же нечести́вых поги́бнет. Прáведник от лóва убéгнет, в негóже мéсто предаéтся нечести́вый. Во устéх нечести́вых сеть грáжданом, чýвство же прáведных благоспéшное. Во благи́х прáведных испрáвится град, и в поги́бели нечести́вых рáдованiе. Во благословéнiи прáвых возвы́сится град, усты́ же нечести́вых раскопáется. Ругáется грáжданом лишéнный рáзума, муж же мýдрый безмóлвiе вóдит.

Уста праведника источают мудрость, а язык зловредный отсечется. Уста праведного знают благоприятное, а уста нечестивых - развращенное. Неверные весы - мерзость пред Господом, но правильный вес угоден Ему. Придет гордость, придет и посрамление; но со смиренными - мудрость. (Праведник, умирая, оставляет сожаление; но внезапна и радостна бывает погибель нечестивых.) Непорочность прямодушных будет руководить их, а лукавство коварных погубит их. Не поможет богатство в день гнева, правда же спасет от смерти. Правда непорочного уравнивает путь его, а нечестивый падет от нечестия своего. Правда прямодушных спасет их, а беззаконники будут уловлены беззаконием своим. Со смертью человека нечестивого исчезает надежда, и ожидание беззаконных погибает. Праведник спасается от беды, а вместо него попадает в нее нечестивый. Устами лицемер губит ближнего своего, но праведники прозорливостью спасаются. При благоденствии праведников веселится город, и при погибели нечестивых бывает торжество. Благословением праведных возвышается город, а устами нечестивых разрушается. Скудоумный высказывает презрение к ближнему своему; но разумный человек молчит. (Притч.10:31 - 11:12)

Гóсподи, поми́луй. (40 раз)

Слáва Ѻтцý и Сыну и Святóму Дýху, и ны́не и при́сно и во вéки векóв, аминь.

СПОДОБИ ГОСПОДИ

Хор: Сподóби, Гóсподи, в вéчер сей без грехá сохрани́тися нам./ Благословéн есѝ, Гóсподи Бóже ѻтéц нáших,/ и хвáльно и прослáвлено и҆́мя Твоé во вéки, ами́нь.

Бýди, Гóсподи, ми́лость Твоя́ на нас, я́коже уповáхом на Тя./ Благословéн есѝ, Гóсподи, научѝ мя оправдáнiем Твои́м./ Благословéн есѝ, Влады́ко, вразумѝ мя оправдáнiем Твои́м./ Благословéн есѝ, Святы́й, просветѝ мя оправдáнiи Твои́ми.

Гóсподи, ми́лость Твоя́ во век, дел рукý Твоéю не прéзри./ Тебé подобáет хвалá. Тебé подобáет пéнiе,/ Тебé слáва подобáет, Ѻтцý и Сы́ну и Святóму Дýху, ны́не и при́сно и во вéки векóв. Ами́нь.

Гóсподи, поми́луй. (12 раз)

Слáва Ѻтцý и Сы́ну и Святóму Дýху, и ны́не и присно и во вéки векóв, аминь.

ЛИТИЯ

Чтец (Стiхúры святúтеля, глас 3, Гéрманово): Хрiста́ всели́в в ду́шу твою́ чи́стым твои́м житiе́м,/ Истóчника жи́зни, священноявле́нне Васи́лiе,/ ре́ки источи́л еси́ уче́нiй благочести́вых вселе́нней,/ от ни́хже напая́еми, ве́рнiи церкóвнии лю́дiе/ плоды́ усте́н, испове́дающих благода́ть, принóсят// Просла́вльшему па́мять твою́ во век ве́ка.

Ми́ро, излiя́нное на тебе́ благода́ти,/ пома́за тя священноде́йствовати Ева́нгелiе Ца́рствiя Небе́снаго,/ Васи́лiе Богоявле́нне./ Хрiстóво благоуха́нiе быв,/ воне́ю ра́зума Егó вселе́нную испóлнил еси́./ Те́мже, гла́сы раб твои́х благопрiя́тне прiе́мляй,// испроси́ нам, чту́щим тя, ве́лiя ми́лости.

Византíево: Святи́тельскою оде́ждею оде́ян,/ Трóицы побóрниче Васи́лiе,/ престóлу предста́л еси́ суди́щному,/ беду́ прiе́мляй о ве́ре,/ и, страда́льческое противостоя́нiе показа́,/ я́рость епа́рхову посрами́л еси́,/ яря́щася держа́вою нече́стiя/ и неми́лостивным разсече́нiем претя́ща,/ усе́рдно, óтче, проразсуди́в,/ и, му́ченик быв произволе́нiем,/ вене́ц прiя́л еси́ побе́ды от Хрiста́,// иму́щаго ве́лiю ми́лость.

Слáва Отцý и Сыну и Святóму Дýху.

Глас 6: Излiя́ся благода́ть во устна́х твои́х, преподóбне óтче,/ и был еси́ па́стырь Хрiстóвы Це́ркве,/ уча́ слове́сныя óвцы/ ве́ровати в Трóицу Единосу́щную// во Еди́ном Божестве́.

И ныне и прúсно и во вéки векóв, амúнь.

Стiхúра Обрéзанія, глас 8, самоглáсна: Сходя́й Спас к рóду человéческому/ прiя́т пелена́ми пови́тiе,/ не возгнуша́ся плотска́го обрéзанiя,/ осмоднéвен по Ма́тери, Безнача́льный по Отцу́,/ Тому́, вéрнiи, возопiи́м:// Ты еси́ Бог наш, поми́луй нас.

Гóсподи, поми́луй. (40 раз)

Слáва Отцý и Сыну и Святóму Дýху, и ны́не и при́сно и во вéки векóв, аминь.

СТИХИРЫ НА СТИХОВНЕ

Чтец (Стiхúры святúтеля, глас 1, самоглáсны): О, Боже́ственная и свяще́нная Хрiстóвы Це́ркве пчелó,/ Васи́лiе всеблаже́нне!/ Ты бо Боже́ственнаго жела́нiя жа́лом тебе́ вооружи́в,/ богоме́рзких ересе́й хулы́ уязви́л еси́/ и душа́м ве́рных благоче́стiя сла́дость сокрóвиществовал еси́./ И ны́не Боже́ственнаго рая́ нетле́нныя проходя́ па́жити,// помина́й и нас, предстоя́ Трóице Единосу́щней.

Стiх: Устá моя́ возглагóлют премýдрость,/ и поучéнiе сéрдца моегó рáзум.

Васíлiя монáха, глас 5: Всех святы́х собра́л еси́ доброде́тели,/ óтче наш Васи́лiе:/ Моисе́еву крóтость и Илiину́ ре́вность,/ Петрóво испове́данiе, Iоа́нново Богослóвiе./ Я́ко Па́вел, вопiя́, не преста́л еси́:/ кто изнемога́ет, и аз не изнемога́ю?/ Кто соблажня́ется, и аз не разжиза́юся?/ Те́мже, с ни́ми водворя́яся,// моли́ спасти́ся душа́м на́шим.

Стiх: Устá прáведнаго поучáтся премýдрости,/ и язы́к егó возглагóлет суд.

Iоáнна монáха, глас 2: Су́щих извы́к естествó/ и всех усмотри́в настоя́тельное,/ Еди́наго обре́л непоколе́блема,/ Пресу́щнаго су́ща Соде́теля всех,/ Ему́же и па́че приложи́вся,/ не су́щих жела́нiе отве́ргл еси́,/ моли́ и нам Боже́ственнаго жела́нiя получи́ти,// священноявле́нне Васи́лiе.

Слáва Ѻтцý и Сы́ну и Святóму Дýху.

Глас 6: Благода́ть чуде́с с Небесе́ прiе́м/ и лесть и́дольскую обличи́в уче́ньми,/ святи́телей еси́ сла́ва и утвержде́ние,/ всеблаже́нне Васи́лiе,/ и всех преподóбных уче́нiя óбраз./ Дерзнове́нiе име́я к Бóгу,// Тогó моли́ спасти́ся душа́м на́шим.

И ны́не и прúсно и во вéки векóв, амúнь.

Стiхúра Обрéзанія, глас 8: Не устыде́ся Всеблаги́й Бог/ плотски́м обре́занiем обре́затися,/ но даде́ Самагó Себе́ óбраз и начерта́нiе всем ко спасе́нiю,/ и́бо закóна Творе́ц закóнная исполня́ет/ и прорóков прорече́нiя, я́же о Нем./ И́же вся содержа́й гóрстiю и пелена́ми пови́выйся,// Гóсподи, сла́ва Тебе́.

Молитва святаго Симеона Богоприимца

Ны́не отпущáеши рабá Твоегó, Влады́ко,/ по глагóлу Твоемý, с ми́ром;/ я́ко ви́деста óчи моѝ спасéнiе Твоé,/ éже есѝ уготóвал пред лицéм всех людéй,/ свет во откровéнiе язы́ков,// и слáву людéй Твои́х Iзрáиля.

Трисвятое по Отче наш

Святы́й Бóже, Святый Крéпкiй, Святый Безсмéртный, поми́луй нас.(3 раза)

Слáва Ѻтцý и Сы́ну и Святóму Дýху, и ныне и при́сно и во вéки векóв, аминь.

Пресвятáя Трóице, поми́луй нас, Гóсподи, очи́сти грехѝ нáша, Влады́ко, простѝ беззакóнiя нáша, Святы́й, посетѝ и исцелѝ нéмощи нáша и҆́мене Твоегó рáди.

Гóсподи, поми́луй. (трúжды)

Слáва Ѻтцý и Сы́ну и Святóму Дýху, и ны́не и присно и во вéки векóв, аминь.

Ѻ́тче наш, И҆́же есѝ на небесéх. Да святи́тся И҆́мя Твоé, да прiи́дет Цáрствiе Твоé, да бýдет вóля Твоя́, я́ко на небесѝ и на землѝ. Хлеб наш насýщный даждь нам днесь, и остáви нам дóлги нáша, я́коже и мы оставля́ем должникóм нáшим. И не введѝ нас во искушéнiе, но избáви нас от лукáваго.

Гóсподи, Iисýсе Хрїстé, Сы́не Бóжїй, поми́луй нас. Ами́нь.

Тропáрь Святúтеля, глас 1: Во всю зéмлю изы́де вещáнiе твоé,/ я́ко прiéмшую слóво твоé,/ и́мже боголéпно научи́л еси́,/ естествó сýщих уясни́л еси́,/ человéческiя обы́чаи украси́л еси́,/ цáрское свящéнiе, óтче преподóбне,/ моли́ Хрїстá Бóга// спасти́ся душáм нáшим. (Двáжды)

Тропáрь Обрéзанія, глас 1: На Престóле огнезрáчнем/ в Вы́шних седя́й со Отцéм Безначáльным и Божéственным Твои́м Дýхом,/ благоволи́л еси́ роди́тися на земли́/ от Отрокови́цы Неискусомýжныя, Твоея́ Мáтере, Iисýсе,/ сегó рáди и обрéзан был еси́, я́ко Человéк осмоднéвный./ Слáва всеблагóму Твоемý совéту,/ слáва смотрéнiю Твоемý,// слáва снизхождéнiю Твоемý, Еди́не Человеколю́бче.

Бýди и҆́мя Госпóдне благословéно от ны́не и до вéка. (Трúжды)

Псалом 33

Благословлю́ Гóспода на вся́кое врéмя,/ вы́ну хвалá Его во устéх мои́х./ О Гóсподе похвáлится душá моя́,/ да услы́шат крóтцыи и возвеселя́тся./ Возвели́чите Гóспода со мнóю,/ и вознесéм и҆́мя Егó вкýпе./ Взыскáх Гóспода и услы́ша мя,/ и от всех скорбéй мои́х избáви мя./ Приступи́те к Немý и просвети́теся,/ и лицá вáша не постыдя́тся./ Сей ни́щiй воззвá, и Госпóдь услы́ша и҆̀,/ и от всех скорбéй егó спасé и҆̀./ Ополчи́тся Áнгел Госпóдень óкрест боя́щихся Егó,/ и избáвит их./ Вкуси́те и ви́дите, я́ко благ Госпóдь;/ блажéн муж, и҆́же уповáет нань./ Бóйтеся Гóспода, вси святíи Егó,/ яко несть лишéнiя боя́щымся Егó./ Богáтiи обнищáша и взалкáша,/ взыскáющiи же Гóспода не лишáтся вся́каго блáга.[В приходской практитке пропускается]/Прiиди́те, чáда, послýшайте менé,/ стрáху Госпóдню научý вас./ Кто есть человéк хотя́й живóт,/ любя́й дни ви́дети блáги;/ Удержѝ язык твой от зла,/ и устнé твоѝ, éже не глагóлати льсти./ Уклони́ся от зла и сотворѝ блáго,/ взыщѝ ми́ра, и поженѝ и҆̀./ Ѻ́чи Госпóдни на прáведныя,/ и ýши Егó в моли́тву их./ Лицé же Госпóдне на творя́щiя злáя,/ еже потреби́ти от землѝ пáмять их./ Воззвáша прáведнiи, и Госпóдь услы́ша их,/ и от всех скорбéй их избáви их./ Близ Госпóдь сокрушéнных сéрдцем,/ и смирéнныя дýхом спасéт./ Мнóги скóрби прáведным,/ и от всех их избáвит я́ Госпóдь./ Храни́т Госпóдь вся кóсти их,/ ни еди́на от них сокруши́тся./ Смерть грéшников лютá,/ и ненави́дящiи прáведнаго прегрешáт./ Избáвит Госпóдь дýши раб Своих,/ и не прегрешáт вси уповáющiи на Негó.

И глаголи ýтреню

Быт.17:1–2 4–7 3 9–12 14, всенощное бдение, великая вечерня, святителя Василия Великого, Притч.8:22–30, Притч.10:31 – 11:12, 14 января, Обрезание Господне, из главы 8, бытия

Previous post Next post
Up