(no subject)

May 25, 2015 22:45

Нещодавно Рада прийняла закон, який має зруйнувати монополію ЖЕКів. Закон регламентує керування багатоквартирними будинками через механізм зборів співласників та визначає повноваження керивника будинку та співласників. Звучить здорово - тепер можна збиратися гуртом, скидатись грошима та ставити лічильники тепла, централізовано утеплювати фасади, розфарбовувати парадні, ставити енергоефективне освітлення з детекторами руха... Але я практично впевнений, що цього не буде. По-перше люди зазвичай не знають законів, своїх прав та обов`язків. А по-друге, у нас нема відчуття власності цього майма. Про це говорить Олена Чернова. Розглядаючи проблематику сучасної урбаністики на просторі колишнього радянського союзу вона вказує, що прийнятя таких законів не змінює відношення містян до свого міста:
  • Практика показала, что даже формальное превращение людей в собственников недвижимости не формирует горожан, которые готовы взять ответственность за свою собственность.
Про це саме говорить і Святослав Мурунов у своїй спробі аналізу російських міст:
  • Локальные сообщества - это ключевая проблема российских городов, и она заключается в том, что их нет. Даже если где-то они и есть, то форма их деятельности очень примитивна. Большинство граждан не знает своих соседей по подъезду. Когда спрашиваешь людей, скидываются ли они совместно на свадьбы или похороны, только в Дагестане, Татарстане и Башкирии иногда отвечают утвердительно - то есть там, где есть какие-то национальные инструменты социального взаимодействия. В основном в русско-советских городах локальных сообществ нет, а в новостройках они просто физически возникнуть не могут.
От тут і виникає питання, як формувати свідомість власника у громадян? На разі в мене є поки лише одна пропозиція - проведення відкритих конкурсів на кращі проекти благоустрою. Дуже важливо проводити їх до кінця, щоб обрані містянами рішення втілювались у життя. Таким чином ми отримаємо ланцюг послідовності від рішення до втілення. Хоча варто зазначити, що тут треба бути обережним, аби уникнути урбаністичного вандалізму.

урбан

Previous post Next post
Up