Т-80Б був чудовим танком у 1978 році.

Mar 09, 2023 10:56

Зараз це остаточно застаріла машина, яка приєдналася до російських військових зусиль.
David Axe

У 1978 році радянський танкобудівний «Омськтрансмаш» узяв базовий танк Т-80, який з’явився лише двома роками раніше, і додав нову башту з кращим автоматом заряджання та засобами керування вогнем, а також більш міцну композитну броню.

Радянська армія називала цей танк Т-80Б. І протягом семи років, поки не з'явився Т-80БВ, він був найкращим танком радянської армії. Через кілька років він почав зникати з фронтової служби.

Тепер Т-80Б повернувся. Зневірившись відновити деякі з 1800 танків, які вона втратила за перший рік своєї масштабної війни проти України, Росія витягує 40-річні Т-80Б із довготермінового зберігання.
Хоча є деякі докази перебування російських Т-80Б в Україні у 2022 році, вони були досить рідкісними, тому українці, очевидно, не знищили й не захопили жодного з них. Це може змінитися, оскільки в зоні бойових дій буде розгорнуто більше застарілих танків.



На фотографіях кінця лютого, які поширилися в Інтернеті, зображена пара важких вантажівок з Т-80Б на причепах, припаркованих на узбіччі дороги E105 поблизу Запорізької області на півдні України. Схоже, невдосконалені Т-80Б приєдналися до ще старіших Т-62, які Кремль почав знімати з консервації минулого року та відправляти на південь України в невдалій спробі зміцнити оборону Росії.

60-річні Т-62 не зробили нічого, щоб уповільнити український контрнаступ, який минулої осені звільнив північ Херсонської області, на захід від Запоріжжя. Не очікуйте, що Т-80Б продемонструють набагато кращі результати, якщо Україна розпочне новий контрнаступ у Запоріжжі цього року, як очікують багато спостерігачів.

Т-80 не обов'язково є поганим танком. Сотні 45-тонних тримісних танків зі 125-міліметровими гладкоствольними гарматами служили в Україні з обох сторін нинішньої війни. Але найпоширенішими моделями є модернізовані газотурбінні Т-80БВ і дизельні Т-80У.

Турбіна Т-80Б позбавлена багатьох функцій, які сучасні танкісти сприймають як належне. По-перше, жодної динамічної броні.

І якщо останній Т-80БВМ на озброєнні Росії може мати сучасний приціл навідника «Сосна-У» для денних і нічних операцій, Т-80Б оснащений застарілим нічним прицілом ТПНЗ-49, який найкраще працює з інфрачервоним прожектором, встановленим на башті. Метод нічного бачення, який вимагає від екіпажу повідомлення про свою присутність на полі бою.

Не розраховуйте на те, що російська армія замінить застарілий приціл навідника на своїх бойових танках Т-80Б. Під тиском іноземних санкцій російська промисловість намагається виробляти цифровий приціл «Сосна-У» і замість цього почала встановлювати старіший приціл, аналоговий 1ПН96МТ-02, на деякі резервні Т-62, Т-80БВ і Т-72.

Але навіть 1PN96MT-02 є дефіцитом. Не всі танки військового резерву отримують нові приціли до того, як армія відправить їх на фронт. Без нової оптики екіпаж Т-80Б знаходиться в серйозній невигідній ситуації в прямому бою з українським танкістом на модернізованому Т-64БВ.

Невідповідність може погіршитися, оскільки українські танки Challenger 2, Leopard 2 і M-1 почнуть розгортатися найближчими тижнями та місяцями.

Т-80Б, помічений в Україні, є черговою точкою даних, яка свідчить про поглиблення кризи оснащення російської армії. Вона втрачає танки та бойові машини набагато швидше, ніж отримує нові. Все частіше єдиним вибором для армії є оснащення новомобілізованих сил танками середини холодної війни.

https://www.forbes.com/sites/davidaxe/2023/03/06/the-t-80b-was-a-great-tank-in-1978-now-its-the-latest-obsolete-vehicle-to-join-the-russian-war-effort/?ss=aerospace-defense

танк, війна, кацапська навала, Україна

Previous post Next post
Up