Західна Чернігівщина. Частина 1

Oct 20, 2018 16:50







Успенська церква



Продовжуючи досліджувати територію Переяславського князівства, ми вирушили за захід Чернігівської області. І перша наша зупинка, - село Новий Биків. Воно є давнім козацьким поселенням. Перша згадка датується 1621 року, але як городище існувало, мабуть ще раніше.  За народними переказами спочатку було засноване село Старий Биків на правобережжі річки Супій. У цьому місці оселився козак Бик після зруйнування Запорізької Січі за наказом Катерини. Пізніше його сини перебралися на лівий берег і заснували Новий Биків.

В селищі  збереглася пам'ятка архітектури початку XIX ст. - Успенська церква. Побудована вона була на замовлення останнього гетьмана Кирила Розумовського  в стилі ампір. За інформацією церква ідентична усипальниці Розумовського в Батурині.





Успенська церква











Трошки далі від церкви, ми натрапили на ще одну памятку села - садибу Мейендорфів.





Садиба Мейєндорфів

Барон Мейендорф побудував в Новому Бикові цукровий завод в 1898р, а також садибу. Від заводу нині залишилися хіба що труби, їх видно здалеку. Маєток колишніх власників причаївся біля водойми. Барон М.Є. Мейендорф - учасник Російсько-турецької війни 1877 - 1878 рр.. Тому вона і має вигляд «казарми», увінчана залишками вежі. Садиба належить двом господарям і на жаль, напівзруйнована на даний час. За переказами, підземні ходи від будинку ведуть до церкви.






Наступною нашою зупинкою є ще одне село Бобровицького району - Нова басань.





Вознесенська церква

Основна святиня села - Вознесенська церква. Церкву почали будувати в 1852 р, а освятили після 1859. В середині церкви східці ведуть вниз, цим самим, поглиблюючи її.






Далі наш шлях веде на північ, в районний центр Бобровиця. Назву пов'язують з мисливцями на бобрів, так званими «бобровниками», які тут володіли бобровими гонами й платили данину бобровими шкірами старості, а пізніше гетьману. Нашою метою для огляду в селі є маєток Катериничів, який непогано зберігся.





Маєток Катериничів

Будинок споруджено 1910 року Петром Петровичем Катериничем.

За твердженнями істориків, у 1838 році, Петро Андрійович Катеринич брав участь у викупі Тараса Шевченка із кріпацтва і тому, на знак подяки, під час другої подорожі до України в 1846 р. Шевченко відвідав маєтки Катеринича в місті Бобровиця та селі Марківці, де намалював 8 портретів членів його родини, 5 з яких збереглися до цього часу.






Був споруджений із іменної цегли, на якій, навіть сьогодні, можна розгледіти особисте клеймо Катеринича. Дах та головний вхід прикрашені металічними решітками з візерунками.   Стіни несуть об’ємні симетричні фігури з цегли. До кута споруди прибудовано башту з конусоподібним куполом. Нині у споруді розміщується бібліотека і спортивний клуб.











Насолодившись тим як будували поміщики для себе свої садиби, ми рушили далі, до Козельця та основної мети подорожі, - міста Остер, де знаходився північний форпост переяслівського князівства.

Палаци, Бобровиця, Новий Биків, Нова Басань, церкви, Чернігівська область

Previous post Next post
Up