Löysin kirjoituksen jossa on ihan hyviä pointteja, joita olen miettinyt itsekin.

Jan 24, 2010 20:09

Keittiösi saattaa tehdä sinusta lihavan

" Omassa keittiössä voi muuttaa monia asioita, jotta painonhallinta olisi helpompaa. Keittiö on kodin ydin, mutta se saattaa olla myös ei-toivotun painon ydin. Kaikki lautasten koosta hehkulamppujen wattimäärään vaikuttaa suoraan siihen, kuinka paljon ihminen syö.

Lautasesi ovat tarjoiluvadin kokoisia. Useimmilla meistä on tapana syödä lautanen aina tyhjäksi. 1970-luvun jälkeen ruokalautasten koko on kuitenkin kasvanut 25 prosenttia, ja tavallisen lautasen läpimitta saattaa olla jopa yli 30 senttimetriä.

Jos syöt lautaselta, jonka läpimitta on esimerkiksi 25 senttiä, ateriassasi on 22 prosenttia vähemmän kaloreita, mikä voi tarkoittaa kilon laihtumista kuukaudessa.

Ratkaisu: Kun syöt runsaskalorista liharuokaa tai pastaa, käytä pienempää salaattilautasta. Jos käytät isoa ruokalautasta, täytä se kasviksilla. Jos aiot ostaa uusia lautasia, 25 senttimetriä on sopiva läpimitta. Jos lautanen taas on yhtään pienempi, haluat todennäköisesti santsata lisää.

Rakastat kirkasta valoa. Kirkas valo saattaa nostaa stressitasoa, mikä stimuloi ruokahalua ja saa syömään nopeammin kuin yleensä. Toisaalta myös liian himmeä valo saattaa johtaa ylensyöntiin.

Ratkaisu: Useimmissa moderneissa keittiöissä on valoja eri tasoilla. Valoja voi asettaa esimerkiksi kaappien alle, syvennyksiin sekä pöydän yläpuolella oleviin koristeisiin. Kun kokkaat, laita päälle niin monta valoa kuin haluat, mutta syödessäsi vähennä wattien määrä maksimissaan 240:een. Tämä tarkoittaa yhteensä neljää 60 watin hehkulamppua nelihaaraisessa kattolampussa.

Sekasotku keittiön tiskillä. Sotkuinen keittiö tekee terveellisestä syömisestä hankalaa, sillä on paljon helpompaa napata muutama keksi tai tilata pitsa kuin kaivaa esiin tiskipöytä ja kokata. Sekamelska aiheuttaa myös stressiä, mikä nostaa veren kortisolitasoja ja samalla nälkä kasvaa.

Ratkaisu: Valitse yksi paikka, johon keräät postin ja sanomalehdet, ja pidä keittiön tiskipöytä tyhjänä ruuanlaittoa varten. Aseta joitakin tarvitsemiasi kokkausvälineitä helposti saataville. Varaa myös keittiöstäsi paikka pelkästään syömistä varten. Kun erotat aterioinnin muusta touhuamisesta, keskityt ruokaasi paremmin, ja huomaat, milloin olet kylläinen.

Lasisi ovat leveitä. Ihmiset kaatavat mehua ja limsaa enemmän lyhyisiin, leveisiin laseihin kuin pitkiin ja kapeisiin. Tämä johtuu siitä, että keskitymme juoman korkeuteen, kun kaadamme sitä lasiin. Juomissa voi olla runsaasti kaloreita, esimerkiksi reilu desi ylimääräistä mehua päivässä saattaa johtaa kolmeen lisäkiloon vuodessa.

Ratkaisu: Käytä kapeita laseja mehulle ja limsalle, ja juo leveämmistä laseista vettä ja muita kalorittomia juomia. Laihdutuksessa on tärkeämpää vahtia juomistansa kuin syömistänsä. Tutkimusten mukaan yhden makeutetun mehulasin juomatta jättäminen päivässä laihduttaa kuudessa kuukaudessa puoli kiloa.

Sinulla on paljon kaappitilaa. Jos ostat ruokaa liian isoissa pakkauksissa, on todennäköistä, että myös aterioistasi tulee turhan isoja. Tutkijat havaitsivat, että ihmiset valmistavat 23 % enemmän ruokaa isosta pakkauksesta, ja syövät kaksi kertaa enemmän karkkia isosta pussista kuin pienemmästä. Lisäksi suuri valikoima ruokaa saattaa johtaa ylensyömiseen. Jos kaapissasi on neljää erilaista keksilajia, haluat todennäköisesti maistaa niitä kaikkia.

Ratkaisu: Osta kaupasta pienempiä pakkauksia, tai käytä yhden hengen annospusseja. Pidä keittiössäsi vain yhtä lemppiherkkuasi, jotta onnistut hillitsemään houkutusta.

Keksipurkkisi on läpinäkyvä. Erään tutkimuksen mukaan pelkkä houkuttelevien ruokien näkeminen saa ihmiset nälkäisemmiksi. Niiden näkeminen vapauttaa myös dopamiinia, hormonia, joka tuottaa hyvän olon tunteen, mikä saattaa tehostaa ruuanhimoa.

Ratkaisu: Laita houkuttelevat ruuat läpinäkymättömiin astioihin ja työnnä ne paikkoihin, josta et näe niitä helposti. Jos tarvitset jakkaraa saadaksesi keksejä tai joudut siirtelemään kasviksia päästäksesi käsiksi kakun jämiin jääkaapissa, pysähdyt todennäköisemmin miettimään, haluatko edes syödä niitä.

Kannattaa myös tehdä itselleen simppeli välipala-astia, jossa on esimerkiksi jogurttia ja juustotikkuja. Jos päivittäin valitsee sipsien sijasta hedelmäsalaatin, voi kuudessa kuukaudessa laihtua kaksi kiloa.

Sinulla on valtava keittiö. Keittiöt ovat keskimääräisesti 50 prosenttia suurempia kuin 35 vuotta sitten. Tämän takia keittiöissä tehdään nykyään paljon muutakin ruokailun lisäksi. Siellä saatetaan katsoa myös tv:tä tai maksaa laskuja. Tuoreen tutkimuksen mukaan ihmiset, jotka katsoivat tv:tä syödessään, kuluttivat enemmän ruokaa ja söivät noin yhden lisäaterian päivässä.

Ratkaisu: Siirrä tv tai kannettava tietokoneesi pois keittiöstä, ja puhu puhelimessa siellä, missä et näe ruokaa. Pidä keittiön valot pois päältä aterioiden välissä - hienovarainen merkki siitä, että keittiö on suljettu."

Oon miettinyt itsekin tuota lautasjuttua ja tiskipöydän sotkua. Siitä et mulla olis liian iso keittiö, ei kyllä ole vaaraa :D Tosin mun jääkaappi on olohuoneessa... Yksiön haittoja; keittokomero. :/ Mut toi "lasisi ovat leveitä" on kyl hyvä pointti! En oo ennen ajatellut sitä, mut se kyl käy järkeen...

Oon kyl iloinen et syön suhteessa vähän eines-ja valmisruokia. Nytkin on kanakeiton ainekset jääkaapissa sen sijaan et olisin ostanut vaan mikroruuan vaikka houkutus oli kova... En kuitenkaan oo vielä saanut itseäni niskasta kiinni että oikeasti valmistaisinkin vielä ton ruuan... Olis pitänyt ostaa mikroateria. u__u

Sori et tästä tuli nyt tällänen vammanen laihisteluentry.

ruoka

Previous post Next post
Up