"ЗЕМЕЛЬНЕ ПИТАННЯ", АБО - ЧИ ПРОДАВАТИ С/Г ЗЕМЛІ ?

May 05, 2015 06:06


==Якісний  кадастр буде найкращим доповненням до мого кодексу цивільного права для досягнення систематичного порядку в галузі нерухомості. Плани повинні бути розроблені таким чином і бути настільки точними, аби це дозволяло в будь-який час визначити і записати межі земельних ділянок, та для  запобігання плутанини або позовів, що виникали б в іншому випадку.

Кадастр просто сам по собі міг би розглядатися як реальний початок імперії, це означало б безпечні гарантії власності на землю, забезпечуючи для кожного громадянина упевненість в незалежності.

Наполеон Бонапарт,  острів Святої Єлени, 1816 рік ==



Зі свого 30-денного бану на ФБ я заздрісно спостерігала за дилетантськими баталіями щодо цього надзвичайно актуального питання, і волосся моє ставало дибки.


Сподіваюсь, в любові до Порошенка та Ко мене не запідозрять навіть найупоротіші представники параноїдального жанру. Але я підтримую запровадження ринку с/г земель - з цілком зрозумілої причини.

Тому що працюючий земельний ринок - це один з найцінніших юридично-інфраструктурних активів БУДЬ-ЯКОГО суспільства, і саме відсутність цього активу є однією з найголовніших причин того, чому Україна - це дика Папуасія.

Люди, які ніякого уявлення не мають щодо суті питання, ледве не вбивати готові одне одного за ще одним критерієм - "ти за чи проти продажу землі?!"

Спробую розвіяти найпопулярніші міфи по сабжу.

1. "Право власності" та похідні майнові права.

В таких країнах, наприклад, як Велика Британія та Ізраїль - всі землі належать відповідно Короні та Державі Ізраїль, а підданим / громадянам може належати лише майнове право - право оренди  на строк, наприклад, 999 років :)

Право такої довгострокової оренди вільно обертається на ринку - його можна продати, подарувати, обміняти, заповісти, тощо.

Хто-небудь із затятих противників продажу с/г земель - розкажіть, яким чином  формальна належність земель Великої Британії та Ізраїля  впливає на РЕАЛЬНИЙ  об’єм прав та обов’язків землекористувачів - власників різноманітних земельних майнових прав?

Тобто, яка різниця - землі належать Державі, але Джонові чи Мойші належить вільно конвертоване право довгострокової оренди, чи землі належать безпосередньо Джонові чи Мойші? Ась?

Та без питань - хай собі українські землі належать Державі Україна, але якщо громадяни матимуть право вільно конвертованої довгострокової оренди - вас це влаштує?

Якщо ні - то чому?

2. "Спершу кадастр, а потім земельний ринок".

Геніально. Тоді спершу реєстр майнових прав, а лише потім - ринок квартир. А то як же ж квартири в хрущобах без реєстру продавати?! Це ж москалі та інші іноземці всі квартири скуплять, ой лишенько!

Не смішно?

А головна проблема полягає в тому, що БЕЗ земельного ринку кадастр не наповниться НІКОЛИ. Тому що ніякої МОТИВАЦІЇ  його наповнювати у землекористувачів банально немає.

Подивіться на реєстр речових прав - в ньому є лише ті об’єкти, щодо яких відбувалися якісь транзакції - купівля-продаж, спадкування, тощо. І якщо б транзакцій не було - тих об’єктів в реєстрі ніяк і ніколи б не з’явилося!

Невже хтось всерйоз вірить, що Україна потягне тотальну реєстрацію земель, квадрат за квадратом?  Україна, яка за 24 роки не спромоглася навіть на найпримітивнішу інвентаризацію власних активів?

Не смішіть мої капці.

Отже, з гаслом "спершу кадастр, а потім земельний ринок" - можуть виступати лише ті, кому ВИГІДНО втихаря в повному обсязі розпоряджатися землями, формальними власниками яких рахуються давно померлі баба Мотря та дід Гаврило.

3. "Всі землі негайно скуплять товстосуми / китайці / саудівські шейхи / корпорація "Монсанто" / жЬІдомасіяни".

Скажіть - ви десь бачили в Україні хоч скільки-небудь придатні для с/г землі, які б "гуляли" і ніким не оброблялися?

Я - ні.

Тому що таких земель в Україні не існує і існувати не може. А якщо ВСІ землі таки кимось використовуються (майнове право - право користування, ага) - значить, земельний ринок в Україні таки Є ! І всі, хто бажав "долучитися" до українських земель - давно вже це зробили, навіть не сумнівайтеся! ;)

Але наївні, щирі  пересічні противники "продажу землі" про це навіть не здогадуються - БІНГО !

Але цей ринок є "тіньовим", тобто позалегальним. Саме таким був в Радянському Союзі ринок житла - мої ровесники пам’ятають. Хто наживався на державній забороні прямого продажу квартир чи хоча б похідних  майнових прав "на проживання"? Правильно, наживалися маклери, які примудрялися вибудовувати "ланцюжки обміну" так, що сорочка загорталася - читайте Булгакова!

На позалегальому ринку прекрасно почуваются всі - мафіозі, бариги, "рєшали", місцеві чиновники, великі гравці - ВСІ, крім звичайних, добросовісних дрібних землевласників / землекористувачів.

ЗДОГАДАЙТЕСЯ З ОДНОГО РАЗУ, ХТО ГОЛОСНІШЕ ЗА ВСІХ ВОЛАЄ ЩОСЬ НА КШТАЛТ "ТОРГУВАТИ ЗЕМЛЕЮ - ЦЕ ВСЕ ОДНЕ, ЩО ТОРГУВАТИ РІДНОЮ МАТІНКОЮ ! "

І тепер уявіть собі, що вам раптом заборонили продати вашу стару "гостинку", хоча вам просто позаріз потрібні гроші, наприклад, на термінову операцію  - і відчуйте те, що відчувають мільйони українських селян - власників паїв.

Бариги б у вас купили б ту "гостинку", звісно - за копійки, суто за "право проживання".

Так само, як зараз "чорні латифундисти" беруть  у селян  в оренду їхні не виділені в натурі кількагектарні паї посеред стогектарних полів латифундісти, які спонсорують "противників продажу" - за копійки, за мішок дерті, а то і на шару.

Ось так і живемо :(

Дискутуйте, аргументуйте, доводьте: чому дикий позалегальний ринок - ця няшно, а справжній, нормальний, легальний ринок земельних майнових прав - це "розпродаж Батьківщини"?

ЗІ. Вас, звісно ж, цікавить, навіщо Порошенку відкривати земельний ринок?

Все просто як господарське мило: він хоче знати, кому і що належить в Україні, аби обкласти податком / передерибанити на користь своєї "команди".

АЛЕ ЦЕ ТОЙ ВИПАДОК, КОЛИ ДИВНИМ ЧИНОМ КОРИСЛИВІ ІНТЕРЕСИ ШОКОЛАДНОГО БАРИГИ СПІВПАДАЮТЬ З ДОВГОСТРОКОВИМИ СУСПІЛЬНИМИ ІНТЕРЕСАМИ.

Да, так теж буває ;)

Previous post Next post
Up