Baltų vienybės diena

Sep 22, 2011 17:57

Berods, šiandien, rugs. 22 d.? Žinoma, lyg ir turėtų būti gražu toji "Baltų vienybės diena", bet kažkodėl mano ne istoriko išsilavinime tų žinių apie baltų vienybę - kruopelytės. O štai apie baltų nevienybę... Algirdas, pakviestas kažkurios iš latvių genčių, į pagalbą sudorojant kryžiuočius, nukirsdina ir genties vadą - mat tas ne bajoriškos kilmės... Kuris ten kunigaikštis neateina į pagalbą prūsams, norėjusiems išvyti kryžiuočius? Ir naujausi laikai: vos neprasidėjęs konfliktas dėl Palangos ir dar kažkurių teritorijų pirmosios Lietuvos Respublikos pradžioje? Nesugebėjimas sudaryti bendro politinio fronto prieš SSRS? Kiek pamenu, Lietuvių nacionalistų partijos planuose buvo iš viso Latvijos prijungimas prie Lietuvos (nacių supratimo, kad latviai "rasiškai aukštesni" kontekste tai skamba ypač fantasmagoriškai).
Tai kada toji vienybė buvo? 1988 - 1991, kai stojome į Baltijos kelią ir vadavomės iš SSRS?
O dabar?
Dabar gi - kiek iš mūsų atsakytų, kas yra Latvijos prezidentas ir ministras pirmininkas? Nemažai tikriausiai pirmiausia atsimintų Kazlo "išpiarintą" Birkavą. O kiek latvių tą pasakytų apie Lietuvą? O mūsų istorija? Kiek mes žinome Latvijos istorijos?
Ir, garantuoju, jeigu atsirastų lietuvių - latvių unijos projektas, nesusitartume, kurie didesnis brolis, ir lygiaverčiais būti negalėtume ir nenorėtume.

Tad įdomu, Latvijoje tokia diena yra?

svarstymai, visuomenė, istorija, baltų vienybės diena

Previous post Next post
Up