Apie nuostolius

Jun 21, 2011 11:41

Vakar bernardinai.lt išspausdino eilinę "Laisvės kryžkelių" dalį, kuri prasideda štai tokiais žodžiais:

"1941 m. birželio 22-27 d. sovietiniai okupantai, jausdami greitą galą, pradėjo masines Lietuvos gyventojų, pirmiausia - politinių kalinių žudynes, kurių metu sunaikinta daugiau nei 31 tūkstantis žmonių. (pajuod. mano)"

Tuo tarpu pačiame tekste parašyta kitaip: "Vien Lietuvos teritorijoje buvo nužudyta daugiau nei tūkstantis politinių kalinių, iš kurių net 99 procentai - lietuviai. Nemažai politinių kalinių sovietai spėjo išvežti iš Lietuvos teritorijos ir nužudyti Rusijoje bei Baltarusijoje. O iš viso pirmosios sovietų okupacijos laikotarpiu per vienus metus bolševikų aukomis tapo daugiau nei 31 tūkstantis mūsų tautiečių."

Švelniai tariant, kažkas nesutampa. Aišku, stebėtis nėra ko - atviro nacio Ričardo Čekučio (ir "Lietuvių tautinio centro" veikėjo) bendraautoriniame tekste galima tikėtis visko. Juk išdidinant komunistų sunaikintų žmonių skaičius, galima ir toliau žaisti "dvigubo genocido" bei panašiomis teorijomis ir apgailestauti, kad visa Europa nesijungė į Waffen-SS.

Tačiau yra ir kita problema. Tai vis dėlto, kokie yra sovietinės okupacijos nuostoliai? Kad ir kiek žiūriu LRGGRTC parengtas lenteles, nematau bent jau šių kategorijų:

1. Kiek ir kada sunaikinta politinių kalinių (akivaizdu, kad ne 31 tūkst., greičiausiai į šitą skaičių Čekutis įtraukė ir ištremtus), ne tik 1940-41, bet ir 1944-1990?
2. Kiek žmonių žuvo ar bent jau negrįžo iš tremties? (kažkur girdėjau skaičių apie 100 tūkst.). Bet kur tikslus (ar bent tikslesnis) suskaičiavimas?

Neturim, nesugebam suskaičiuoti ar... neskelbiam?

Ir, beje, sveika atkreipti dėmesį, kad didžiausias gyventojų fizinis nuostolis, kurį atnešė sovietinė okupacija, buvo ne tremtis ir ne žudymai, o masinis egzodas (apie 440 tūkst.) (vėlgi, žr. lentelę).

Kam man to reikia? Ogi kai ginčijiesi su kokiais nors rusais dėl represijų apimčių, kai ieškai atsakymų į jų argumentus ar provokacijas, turi būti tikras savo valstybės institucijų pateikiamais skaičiais ir turi matyti tarp jų vidinį ryšį bei logiką.

tremtis, politika, okupacija, genocidas, istorija, karas, lietuva

Previous post Next post
Up