Diskusija. Nesusikalbėsim.

Mar 22, 2011 15:13

Vakar kviečiau į diskusiją, kurią organizavo visai aibė organizacijų, bet pirmiausia - Žmogaus teisių stebėjimo institutas "Savaitės be rasizmo" rėmuose. Diskusijos pavadinimas buvo, pasirodo, sąmoningai provokacinis "VISUOTINAI PRIVALOMAS ISTORINIŲ ĮVYKIŲ VERTINIMAS: ŽODŽIO LAISVĖ IR CENZŪRA". Pasirodo, norėta, kad diskusija nebūtų prėska, kad ( Read more... )

svarstymai, visuomenė, istorija, stankeras, holokaustas, teisė

Leave a comment

salvis March 23 2011, 20:31:46 UTC
"P.S. Beje, Julius Panka skundėsi, kad Kovo 11-osios eitynės buvo apšmeižtos, kad jie - jokie ne rasistai ir pan. Tada nesuprantu, ką ten veikė skinai, eidami pirmose eilėse. Kažkaip man rodos, kad pavadinus skiną ne rasistu, gautum grąžos (malkų). Ar Lietuvos skinai nebeištikimi šūkiui white power?"

Džiugu, kad nuo apsižodžiavimų pereinama prie klausimų. Nors ir nesu J. Panka, galiu paaiškinti pasipiktinimo priežastį. Skinai yra tik nedidelė eitynių grupė. Jei paaiškėtų, kad tarp dalyvių buvo komunistų, ar būtų pagrindo visus eitynių dalyvius šlykščiai išvadinti "komunistpalaikiais", kaip dabar vadinami "neonaciais" ir pan.? Jei šūkis "Lietuva lietuviams!" (= už tautinę valstybę) kažkam gali pasirodyti įžeidžiantis (tačiau, kaip parodo teismų sprendimai, organizatorių pasisakymai ir kt., neigiamas atspalvis gali atsirasti tik nuo neigiamo konteksto, ką pažymėjo ir A. Kubilius, neva girdėjęs, jog šis šūkis skambėjo agresyviai ir su neapykanta), tai apšaukimas "neonaciais" absoliučiai daugumai žmonių yra įžeidžiantis ir ne kitoks, čia jokio kitokio atspalvio būti negali. Tai dar kartą paklauskime, kas yra puolantieji, o kas puolamieji?

Sutinku, kad eitynėse galėjo nebūti kai kurių nesąmoningų akcentų. Bet pats žinai, kad įsivardinti "rasistu" šiais laikais reiškia ne tik kažkokio politinio tikėjimo išpažinimą, tai ir uždraudimą iš valstybės pusės. Galbūt tai atsakymas į klausimą, kodėl jokių eitynių dalyviai niekuomet taip nepasivadina ir nepasivadins. Be to, manau, kad daugeliui rasialistų (ne white power, o tik rasinių separatistų) apšaukimas "rasistais" taip pat skambėtų įžeidžiamai. Žinoma, dauguma "antifašistų" rėks, kad rasinis pasididžiavimas neįmanomas be neapykantos kitokiems. Bet tegul kalba patys žmonės, o ne etikečių klijuotojai ir kiršintojai.

Reply

maumaz March 24 2011, 08:03:46 UTC
Gerai, jeigu skinai "nedidelė grupė", kodėl jie a) eina priekyje; b) jiems leidžiama nešti simboliką, kuri savo šaknis ima iš SS totenkopfenų?

Na, o šūkis "Lietuva - lietuviams", kad ir ką spręstų mūsų teismai, mūsų visuomenėje, mano stebėjimais, turi vienintelę prasmę - etninę. Kitaip tikrai J. Pankai nereiktų sakyti A. Vinokurui, kad pastarasis atitinka "lietuvio" supratimą, tai jam būtų ir taip aišku.

Reply

IMHO, J.Panka šiuo atveju buvo neteisus zeppelinus March 24 2011, 15:09:17 UTC
- Arkadijus Vinokuras nėra lietuvis nei pagal vieną man žinomą apibrėžimą.

Pagal kilmę jis yra, berods, žydas, o pagal pagrindinę pilietybę - švedas.

Taigi, jeigu jis persigalvojo būti žydu, tai geriausiu atveju jis laikytinas, ėė, žydų kilmės lietuviakalbiu švedu:)

Reply

Re: IMHO, J.Panka šiuo atveju buvo neteisus maumaz March 24 2011, 15:48:57 UTC
Ką gi, šūkio "Lietuva - lietuviams" trivialumas dar kartą akivaizdžiai pademonstruotas, šįsyk - kito "tautinių jėgų" atstovo.

Info:

Arkadijus Vinokuras, gimęs 1952 Kaune. Švedijos pilietis nuo 1980 metų.

Lietuvos pilietybė suteikta išimties tvarka už nuopelnus Lietuvai pagal Lietuvos Prezidento dekretą 2002 metais.

Reply

Re: IMHO, J.Panka šiuo atveju buvo neteisus zeppelinus March 24 2011, 16:18:14 UTC
Maumai,

apie šūkio "Lietuva - lietuviams" prasmę reikėtų kada straipsnį parašyti, bet jau šimtą kartų sakyta, kad jis NEREIŠKIA "Lietuva TIK lietuviams", kaip tai primygtinai pageidauja interpretuoti nekurie ne itin padorūs publicistai.

O su A.Vinokuro CV esu susipažinęs, dėkui. Iš jo niekaip nesigauna lietuvis, jau dovanok...

Reply

Re: IMHO, J.Panka šiuo atveju buvo neteisus maumaz March 24 2011, 16:22:58 UTC
Tau - nesigauna (t.y. - negali būti, jeigu jau kalbėtume pagal lietuvių kalbos taisykles, mat gautis galima tik ligoniams), o va J. Pankai - gaunasi. Man - irgi gaunasi: žmogus kalba lietuviškai, rašo lietuviškai knygas, dirba Lietuvos premjero patarėjus, yra Lietuvos patriotas. Kuo puikiausias lietuvis, Dieve duok daugiau tokių.

Reply

Re: IMHO, J.Panka šiuo atveju buvo neteisus zeppelinus March 24 2011, 16:51:56 UTC
Mažas niuansas - jis visiškai teisėtai laiko save žydu ir, berods, net pretendavo į LŽB lyderius vienu metu?

Jeigu mes sutariame, kad žmogaus etninė saviidentifikacija yra labai svarbus faktorius, kalbant apie jo etninę tapatybę, tai jis nėra lietuvis - jis yra žydas.

Tiek kilme, tiek saviidentifikacija.

O kad jūs jam, kaip medalį norite dar ir papildomą "lietuvio" vardą užkabinti - tai jis ir neprieštaraus, kol nepaprašysite atsisakyti žydiško etninio identiteto...:)

Reply

Re: IMHO, J.Panka šiuo atveju buvo neteisus maumaz March 24 2011, 16:55:09 UTC
Tai žodžiu, į turinį "Lietuva - lietuviams" jis nepatenka. Jau jam krautis lagaminus?

Reply

Re: IMHO, J.Panka šiuo atveju buvo neteisus salvis March 24 2011, 19:20:17 UTC
O man jis nei lietuvis, nei žydas, o svingeris. Tai ką, jam jau krautis lagaminus dėl to?

Reply

Re: IMHO, J.Panka šiuo atveju buvo neteisus zeppelinus March 24 2011, 20:17:07 UTC
Khhm, Maumai, man nepatogu priminti, bet dauguma šio blogo skaitytoju, tame tarpe ir aš, žino, koks akademinis šviesulys slepiasi po šiuo tinklavardžiu, todėl staigus tumblerio perjungimas į padėti "Įjungti žioploko naivuolio režimą" pačiam nepamačys....;)

Cituoju save patį, pora komentarų aukščiau:

"..apie šūkio "Lietuva - lietuviams" prasmę reikėtų kada straipsnį parašyti, bet jau šimtą kartų sakyta, kad jis NEREIŠKIA "Lietuva TIK lietuviams", kaip tai primygtinai pageidauja interpretuoti nekurie ne itin padorūs publicistai."

Todėl ponas Arkadijus, kad ir nebūdamas lietuvis, gali netrukdomas laimingai ir linksmai gyventi mūsų visų bendroje Lietuvoje iki pat gyvos galvos, duok Dieve jam sulaukti 120 metų!

Ko Tu perši jam tą lietuvybę - bene žydų būti blogiau?:)

Reply


Leave a comment

Up