UN turi dantyš

Mar 18, 2011 10:09

Nelabai kruopščiai, nors sekdamas JT Saugumo Tarybos debatus, kaip bus su neskraidymo zona virš Libijos, galvojau, kad viskas ir toliau virs "susilaikymo" katile, juolab, kad situacija - patogi. Kadafio ofenzyva sėkminga, sukilėliams liko bene vienintelis Ben Gazis. Jeigu Kadafis laimi - ką gi, pasaulio lyderiai pasirauko, pasiapgailestauja, o netrukus Berluskonis toliau gali, excuse my French, dulkinti nepilnametes, o Sarkozy vėl tapti jo geriausiu draugu. Kita vertus, į viešumą išlenda žinios, kad lyg ir Kadafis apmokėjo Sarkozy rinkimus - tad kieta Prancūzijos pozicija dėl neskraidymo zonos nebeatrodo tokia jau humanitarinė. Taigi, pagrindiniai rezoliucijos iniciatoriai buvo prancūzai, britai ir Libanas. JAV svyravo. Kinija ir Rusija tarsi prieš. Lokautas?

Ir štai driokst! - susitarė. Rusai ir kinai susilaikė, nors paprastai jie kaip tik ir būna tokių jėgos rezoliucijų stabdžiai vetuodami (kaip ir JAV, nuolat vetuojanti dėl Izraelio). Beje, vakar buvo jau pasakojama, kad "neskraidymo zona" gali įsigalioti per kelias valandas, viskas tam paruošta, bet šiandienos ryto informacija atsargesnė - neaišku kiek laiko ir susitarimų tam reiks. Kažkodėl man įtarimas, kad taip duodama laiko ir Kadafiui pamąstyti - labai jau jis drąsiai dar vakar pasakojo, kaip puls priešų laivus ir pan. Tik, panašu, kad net jo kariuomenė, mesta prieš sukilėlius, nemažai paremta samdiniais. Žinoma, pulkininkui vargu ar jų gaila, net jeigu ir sąjungininkų aviacija pabombarduos, tik štai ar jie patys norės tapti didelio tikslumo ginklų aukomis? Žinote, karas - karu, bet kokia nauda iš kontrakto jeigu tu - žuvęs ar suluošintas?

Ką reiškia toji "neskraidymo zona"? Pirmiausia - dar vieną karą "baltomis pirštinėmis" (kaip ir Jugoslavija 1999 ar 1992 Irake). Rezoliucija įgalioja to besiimančias šalis esant reikalui atakuoti taikinius iš oro (ir, manau, taip pat - jūros) ir naudoti bet kokias kitas priemones, neprilygstančias teritorinei okupacijai, t.y. - teritorijos užėmimui ginkluotomis pajėgomis. Kas bus taikiniai? Pirmiausia, matyt, radarai, komandiniai punktai ir visa, kas susiję su oro gynyba ir, žinoma, kariniai orlaiviai, jeigu jie pažeidinės zonos režimą. Iš esmės rezoliucija uždrausti bet kokie skrydžiai virš Libijos, išsyrus humanitarinius ir užsienio piliečių išvežimo. Taip pat rezoliucija reiškia, kad sąjungininkai galės iš oro pulti ir Libijos ginkluotąsias pajėgas, jeigu jos pradės puolimus, galinčiu kelti grėsmę civiliams, nesvarbu, Libijos pajėgos puls oru ar žeme (rezoliucijos dalis "Civilių apsauga"). Beje, dabar labiausiai nerimaujama, kad Kadafis imsis ne kartą išbandytos "gyvųjų skydų" taktikos, kuomet karinių objektų apsaugai suvaromi civiliai.

Vis dėlto, vienas iš įdomiausio šito reikalo aspektų - kad už zoną pasisako ir Arabų valstybių lyga, kuri, rodos, turėtų pritari Kadafio tvirtinimui, kad šitaip Vakarai užsimojo į Libijos naftą. Čia jau turbūt reiktų klausti Artimųjų Rytų specialistų, kuo gi nepatinka Kadafis patiems arabams.

Beje, rezoliucija prasideda nuo reikalavimo visoms pusės nutraukti ugnį. Kitaip tariant, ji lyg ir nereiškia, kad sukilėliai gauna Vakarų paramą ir, pvz., gali atnaujinti savo žygį į sostinę, nes bet koks Kadafio judesys - tai oro smūgiai. Bet pažiūrėsim, kaip bus iš tiesų.

Ir, beje, Sąjungininkai, nors ir turėdami aiškų techninį pranašumą, nebūtinai gali jaustis visiškai saugūs. Užtenka prisiminti, kad 1999 m. serbai gana paprastomis oro gynybos priemonėmis sugebėjo numušti F-117 nematomą bombonešį. Karas yra karas. Tikėsimės, kad visoms pusėms užteks proto neeskaluoti konflikto.

kadafis, ginkluotas konfliktas, politika, libija, gaddafi, karas, teisė, saugumo taryba, jungtinės tautos

Previous post Next post
Up