Stankero šaltinis atrastas

Dec 05, 2010 20:22

Gediminas Jankus, pasirodo, surado P. Stankero įkvėpimo šaltinį. Mano spėjimas, kad versta iš rusų kalbos (šiuo atveju - vertimo į rusų kalbą) pasitvirtino. Skaitome čia.

Beje, trečiadienį LUNI organizuoja diskusiją apie neigimo nusikaltimus, 18 val. "Mano alibi". Dalyvaus Arūnas Brazauskas (balsas.lt), Algirdas Davidavičius, na, ir kukli mano ( Read more... )

holokaustas, teisė

Leave a comment

Re: LUNI organizuoja diskusiją apie Holokausto neigimą - gal užsuksi? zeppelinus December 6 2010, 10:13:41 UTC
Dėkui už kvietimą, Maumai, bet neužsuksiu.

Nors man įdomi jūsų diskusija, bei manau, kad turėčiau ko paklausti jos dalyvių ir ką pasakyti debatų tema.

Tačiau sveikas protas ir vieno mokslų daktaro pavyzdys kužda, kad yra temų, kurių tam tikrose auditorijose geriau viešai neaptarinėti. Jei neieškai erškėčių vainiko politinės karjeros pradžiai...:)

OK, kad jau užėjo kalba, tai būtu labai malonu, jei renginyje įgarsintum mano klausimą - o gal net ir atsakytum į jį visai auditorijai:

BK 170-2 straipsnis, kuris baudžia už pritarimą SSSR ir nacistinės Vokietijos nusikaltimams, jų neigimą ar šiurkštų menkinimą, suformuluotas su nuoroda į tų nusikaltimų pripažinimą neįvardintuose Lietuvos ir ES teisės aktuose bei Lietuvos ir tarptautinių teismų sprendimuose.

Labai tikėtina, kad patikrinus žinių testais paaiškėtu, jog bent 99,5% Lietuvos gyventojų nežino - kas ir kaip yra suformuluota tuose teisės aktuose ir teismų sprendimuose - ir todėl reikšdami savo mintis minėta tema vargu ar sugebėtu „nepaneigti ar šiurkščiai nesumenkinti“ kokios nors tų nusikaltimų detalės, aplinkybės ar pan., net ir neturėdami tokių kėslų.

Ką mes ir matome iš pono Stankero pavyzdžio - jeigu raštu išdėstyta istorijos mokslų daktaro mintis buvo suprasta kitaip, nei jis pats manė rašąs, tai paprasto žmogelio šansai „neprašauti“ slidžia tema faktiškai artimi nuliui.

Kadangi baudžiamieji įstatymai pagal savo paskirtį yra skirti paprasto žmogaus supratimui ir tiesioginiam juose numatytų draudimų vykdymui, situacija, kuomet 99% piliečių gali pažeisti 170-2 straipsnio draudimus to net nesuprasdami, yra artima absurdui.

Ar, atsižvelgiant į aukščiau pasakytą, nemanote, kad tikroji šio BK straipsnio paskirtis yra uždėti savotišką tabu ant tam tikrų istorinių įvykių laisvo aptarimo viešojoje erdvėje ir taip apginti susiformavusių religinio-ideologinio pobūdžio paradigmų dogmatiką nuo eretikų kritikos?

Reply

Re: LUNI organizuoja diskusiją apie Holokausto neigimą - gal užsuksi? maumaz December 6 2010, 10:25:06 UTC
O, kad tu žinotum, kiek daug žmonių nieko nežino apie PVM įstatymo nuostatas, bet jį moka. Ir apie tokius nusikaltimus kaip... "melioracijos įrengimų gadinimas". 170(2) priėmimas spaudoje buvo nušviestas labai plačiai. Saugikliai taip pat buvo sudėti rimti - tų pačių mokslo daktarų prašymais. Įstatymą priėmė Lietuvos piliečių išrinktas Seimas. O štai kad mokslų daktarai (ypač) turi atsakyti už savo žodžius ir pasistengti, kad juos "teisingai" suprastų, net labiau nei paprasti piliečiai - mano manymu, neabejotina. Pagaliau, "supratimo" klausimą spręs ikiteisminės institucijos ir(gal) teismas. Na, o apie tikrąją straipsnio paskirtį, manau, galima rasti įstatymo aiškinamajame rašte. Viešai prieinamame. Visa kita - insinuacijos, į kurias vargu ar kas atsakys.

Reply

Re: LUNI organizuoja diskusiją apie Holokausto neigimą - gal užsuksi? ledas666 December 6 2010, 10:34:12 UTC
Maumai, nesaliskam teismui visiskai neidomu kas tai per zmogus, ar tai melzeja ar tai istorijos daktaras, todel ju zodziu svoris visada traktuojamas vienodai.

Reply

Re: LUNI organizuoja diskusiją apie Holokausto neigimą - gal užsuksi? maumaz December 6 2010, 10:35:46 UTC
Ačiū, kad apšvietei. Kaip matei, ten buvo parašyta "mano manymu".

Reply

Re: LUNI organizuoja diskusiją apie Holokausto neigimą - gal užsuksi? ledas666 December 6 2010, 10:40:44 UTC
uz tai ir pataisiau.
bylos nebus, galit tai pamirsti. puikiai zinoma kokia yra didziosios visuomenes dalies nuomone siuo klausimu, todel dar vienos rezonansines bylos dabar jau niekam nereikia.

Reply

Re: LUNI organizuoja diskusiją apie Holokausto neigimą - gal užsuksi? ledas666 December 6 2010, 10:27:30 UTC
mano manymu, uzkliuves pagal BK 170-1, gali labai ilgai byla vilkinti ir galiausiai buti isteisntas, su salyga, kad veika nebuvo padaryta "grasinančiu, užgauliu ar įžeidžiančiu būdu arba dėl to buvo sutrikdyta viešoji tvarka". su juridinius asmeniu, siek tiek kitokia teismine praktika.

Reply


Leave a comment

Up