Der Untergang - Downfall - Žlugimas

Oct 24, 2010 23:53

Seniai mačiau ką nors labiau sukrečiančio. Paskutinės Hitlerio ir nacių dienos bunkeryje Berlyne. Filmas toks, kad kartais sunku žiūrėti. Ne, nepradedi gailėti tų visų žmogėdrų ir skerdikų - Hitlerio, Goebbelso, jų moterų. Absoliučiai kvailas kaltinimas šiam filmui, kad jis "humanizuoja" Hitlerį. Nežinau, kuo reikia būti, kad tame beprotyje žmogų, kuris prieš nusigalabydamas dar įsako sušaudyti savo meilužės giminaitį, tik dėl to, kad jis buvo jį išdavusio sėbro adjutantas... - o tas dar spėja prieš sušaudant susisagstyti švarką ir atsaliutuoti "Heil, Hitler" - štai tokia auklyba. Ar čia žmoniškumas dėl to, kad myli savo šunį ir pagarbiai elgiasi su sekretore? Gyvendami dėl idėjos jie spjauna į viską - ne tik į savo tautą, kurią pasmerkė tokiai lemčiai, bet net ir artimuosius. Svarbiausia - viskas pasiduoda logikai, kadangi vokiečiai pralaimi karą, tai jie turi išnykti, kentėti, būti žudomi, prievartaujami. Ir dar įdomu stebėti, kaip Hitlerio kariauna beveik nesikeičia nusižudžius Hitleriui. Jie tiesiog nežino, ką daryti, likus be vedlio, jie nebemoka patys mąstyti kitomis kategorijomis nei "nėra nacizmo - nėra ateities". Ir tai yra kraupu.

Bruno Ganz (Hitleris) vaidyba - neįtikėtina. Apskritai, nėra nei vieno aktoriaus, kuriuo suabejotum. Ir filmas smūgiuoja per smegenis vos ne kiekvienu epizodu. Nuostabiai atskleistas fanatizmas, jo baisumas ir jo neįveikiamumas, juolab, kai jis dar sutvirtinamas priesaikomis, kario garbe ir kitokiais ryšiais. Filme taip pat panaudota kai kurių kronikų kadrų rekonstrukcija (pvz., kai Hitleris paskutinį kartą išėjęs iš bunkerio apdovanoja vaikus, pasižymėjusius kovose).

Galiausiai, jau nori, kad filmas baigtųsi - nes kančia žiūrėti. Nes žinai, ką Magda Goebbels padarys savo vaikams. Nes esi žmogus, ir tau vis tiek, net ir šlykštintis, gaila vieno ar kito, tegul ir personažo.

O juk pagaliau nusprendžiau susirasti ir pasižiūrėti per tas įvairiausias Hitlerio pykčio parodijas. Kaip gerai, kad jos yra. Kaip gerai, kad jos eilinį kartą, bet šįsyk ir visiems interneto dundukams, nuvainikuoja tą monstrą. Juk iki šiol yra debilų, kurie saliutuoja jų saliutu (turim ir nuosavų, net "viešųjų intelektualų", ir turbūt ne vieną). Visiškų žmogėdrų saliutu. Nors ką čia - jeigu eilinį kartą per LNK "Kviečiu šokti" išlenda "meninis sprendimas" su ruda uniformos ir dar kažkokia nuokvaka komisijoje pašneka apie "koncentracijos stovyklos padavėją (!!!!)", tai ko norėti iš prigimtinių bukagalvių?

Privaloma žiūrėti. Kaip ir visiems privaloma perskaityti Arendt "Totalitarizmo ištakas", kad suprastum mechanizmą, kaip tokie ne tik atsiranda, bet kaip jie sugeba visuomenę paversti savo įrankiais ir įkaitais.

image Click to view



image Click to view

lnk, filmai, kviečiu šokti, šiukšlės, istorija, kinas

Previous post Next post
Up