C'era una volta

Feb 06, 2009 22:34

Aš nesu kino gurmanas. Aš nematęs visų Felinio ar Bergmano filmų. Aš tuo nesididžiuoju, aš tiesiog nesuspėjau to padaryti :) Ir mane anaiptol ne visada žavi autorinis kinas, nes man dažnai kino reikia kaip pramogos. Aišku, jeigu jis sugeba pateikti intelektualią pramogą, tuomet dar geriau. Bet štai Sergio Leones filmai - kas tai? Kai žiūri, dažnai užgniaužia kvapą nuo to KAIP tai nufilmuota. Bet štai atsitolini, pagalvoji apie siužetą ir supranti - ogi visiškai nieko ypatingo, istorija tiesi kaip styga! Bet čia galvoje nuskamba eilinis Ennio Morricone šedevras garso takelyje, prisimeni tuos stambius veidų planus, dėmesį keistoms detalėms, stebėtinai įtikėtiną prievartą ir veikėjo atskleidimą be žodžių, bet su kūnu... Dar kas įdomu - kai peržiūri visus 6 filmus, matai, kaip režisierius augo su kiekvienu savo kūriniu. Kaip jis mokėsi pats iš savęs, kaip vienoje juostoje susižavi vienu elementu, kitoje - jau kitu, kaip visa tai pinasi toliau, tarsi muzikinės temos į genialų kolektyvinį crescendo.
Ir štai kokia ironija - juk mums, kurie matę Leone filmus, tikrasis vesternas yra Sergio Leone vesternas, kai jis kaip tik, galima sakyti, nužudė klasikinį "geras vs. blogas" vesterną! Ir - man toks įtarimas - jeigu bandyčiau dabar žiūrėti vesternų klasiką, tai tikriausiai galvočiau - koks šlamštas, o prieš akis suktųsi vaizdai iš "For a Few Dollars More" arba "Once Upon A Time in the West". Beje, dėl pavadinimų. Leone taip ir neišmoko anglų kalbos, savo filmus visada vadino itališkai. Man kartais irgi norisi taip daryti, nes kažkaip gražiai skamba "C'era una volta il West" arba "Il Buono, Il Bruto e Il Cativo", bet jei kas norės - susiras itališkus pavadinimus Wikipedijoje.

Didieji S. Leones filmai skirstomi į dvi trilogijas: pirmoji, "Dolerių" arba "Bevardžio", kurią vienija pirmiausia Clintas Eastwoodas, tai trys filmai: "Fistfull of Dollars", "For a few dollars more" ir "The Good, the Bad and the Ugly", kurioje labai aiškiai matyti, kaip iš režisieriaus - amatininko pamažu auga režisierius - filosofas.

Antrąją trilogiją vienija turbūt tai, kad tai yra XIX a. pabaigos - XX a. pradžios Amerikos sukrėtimų panorama: "Once Upon a Time in the West" - laukinis Laukinių Vakarų saulėlydis, "Duck You Sucker" ( "Fistfull of Dynamite" ("Giu La Testa")) - Meksikos revoliucija (ir visų revoliucijų sąlyginumas ir beprasmybė), "Once Upon A Time in America" - vienos iš Niujorko mafijų istorija "sauso įstatymo" laikotarpiu. Šioje trilogijoje režisierius - filosofas sprogte susprogsta ir pasako tiek daug, kad žiūrovas gali visa tai gromuluoti ne dieną ir ne dvi po peržiūros.

Pamėginsiu pamažėle išsakyti nuomonę apie visus filmus, bet, žinoma, ne šiandien.

filmai, leone, kinas

Previous post Next post
Up