Jun 25, 2009 23:49
З XVI ст. північні хліба почали посідати дедалі більше місце в міжнародній торгівлі зерновими. І часто - на шкоду самому експортеру. Якщо згадати про велику кількість зерна, яку щороку Польща вивозить, пояснює торговельний словник (1797 р.), то можна подумати, ніби ця країна - одна з найродючіших у Європі. Але той, хто її знає, цю країну та її жителів, дотримуватиметься іншої думки, бо якщо там і трапляються родючі й добре оброблювані площі землі, то є й інші регіони в Європі з ще родючішими й добре оброблюваними землями, проте вони не експортують зерна. "Істина полягає в тому, що єдиними власниками там є шляхта, а селяни - це раби, і перші, аби підтримувати свій статус, присвоюють собі піт і плоди праці других, які становлять щонайменше сім восьмих населення й які змушені харчуватися ячмінним і вівсяним хлібом. Тимчасом як інші народи Європи споживають більшу частину найліпшого свого зерна, поляки залишають собі таку часточку своєї пшениці та жита, що можна подумати, ніби вони збирають врожаї тільки задля того, аби вивозити їх за кордон. Ощадливі шляхтичі й буржуа самі їдять житній хліб, а пшеничний призначається тільки для стола великих вельмож. Не буде перебільшенням, коли скажемо, що одне-єдине місто в інших державах Європи споживає більше пшениці, ніж усе Польське королівство.
це Бродель пише, перший том.
приблизно тоді ж, як українські селяни годують своєю працею своїх панів і всю Європу, а самі пухнуть з голоду, англійські економісти розробляють теорію спеціалізації країни на світових ринках. А зараз Том Зеллік зі Світового банку очень надєєццо, шо Україна оп"ять стане житницею і спасе всіх від продовольчої кризи. А поборники вільних ринків на чолі з Віктором Ющенком обіжаються на Юлію Тимошенко за експортні квоти на зерно. Шо характєрно, етот же Йусченко відкриває кримінальні справи по факту Голодомора.
імперіалізм,
бродель,
голодомор,
економіка