інформаційні канали, «інформаційний шум» та значима інформація в інтернеті

Jul 19, 2011 10:37

Повсюдне навчання як нова реальність інтелектуального процесу

Нові інструменти мережі здійснили за останнє десятиліття якісний стрибок, відомий під назвою Web 2.0. Виникла нова мережева реальність, яка демократично розмила межі між творцем і споживачем інформаційного продукту, надавши нам можливість бути водночас і його споживачем, і співавтором. Взаємозв'язки виразно виявили свою двосторонність. Стало зрозуміло, що причини і наслідки пов'язані між собою не лінійно, а за допомогою кіл зворотного зв'язку. Ціла система, в якій всі ми є взаємопов'язаними, стала радикально відкритою і прозорою. Той ідеал відкритої системи, про який давно говорили теоретики системної динаміки, став повсякденною реальністю. Інструменти, таким чином, випередили наше розуміння їхнього справжнього значення.

У таких умовах для кожного з нас реальність означає відкриття величезної кількості інформаційних каналів, серед яких буде не тільки «інформаційний шум», але й значима інформація. Ми звикли отримувати певну дозу інформаційного шуму. Але тепер на порядку денному стоїть очищення і збільшення ефективності інформаційних каналів кожного з нас. За допомогою сучасних мережевих інструментів це зробити просто, якщо цього дійсно хотіти. Треба просто чітко дотримуватися принципу «впускання» до себе тільки авторизованої, вже відібраної інформації. Таку авторизацію забезпечують нам авторитетні особи, які вже входять до складу нашої мережі - соціальні інструменти лише дозволяють в реальному часі відслідковувати, що їх цікавить, що вони читають, роблять тощо. Але в міру того, як наші інформаційні канали стануть ефективнішими, а інформація буде містити все менше «шуму», тоді виникне найголовніший виклик - в кожній з галузей почнеться зростання реальної корисної інформації, яку нам потрібно буде обробляти.

Це означає, що нам потрібно буде все більше вчитися. Взагалі, вже зараз робота з ідеями нерозривно пов'язана з постійним вивченням чогось нового, причому «в процесі» самої роботи...
далі тут:
http://innovations.com.ua/ua/articles/mark/17628/povsyudne-navchannya-yak-nova-realnist-intelektualnogo-procesu

учеба, навчання, інформація, информация

Previous post Next post
Up