мій чоловік любить читати класичну літературу

Mar 11, 2017 12:22

Дмитро Лисак

Перечитав нещодавно "Сагу про йомсвікінгів". Хто продереться через сторінки про родинну Санта-Барбару, отримає подвійну порцію епіки та ілюстрацію на тему "походження держави і права".
Зокрема в програмі (spoiler alert!):
1) Конунг Данії дає своєму байстрюкові кораблі і людей, щоб грабувати... Данію! І так три роки поспіль! Данія скаржиться, але, очевидно, не дуже відрізняє бандитський рейд від візиту податкової.
2) "Він був настільки буйним, що в дев"ять років вже вбив трьох людей" (про одного з головних героїв)
5) Дипломатичний діалог двох конунгів - "Твої родичі пограбували моє поселення, плати штраф" - "Не буду платити, ці йолопи зі мною не поділилися!"
3) Йомсбург = Січ (судячи з опису порядків, один в один)
4) Гетьман Йомсбургу хоче в дружини дочку місцевого конунга. Дочка каже "Він же бандюк, але якщо хоче мене в дружини, хай хоч позбавить нас від данини конунгу Данії". Гетьман викрадає конунга Данії, з яким давно знайомий, і змушує його до шлюбу (!) з іншою дочкою місцевого конунга (два весілля грають одночасно).
5) Геополітика продовжується: конунг Данії напоює йомсвікінгів і підбиває їх поклястися завоювати Норвегію.
6) Під час морської битви буря розкидає кораблі йомсвікінгів, частина втікає, хто не зміг втекти, ловлять і починають рубати голови, всіляко знущаючись і нагадуючи їм про клятви завоювати, вбити, вкрасти і т.д. "Ну так ми ще не всі померли, так що клятви є шанс виконати"
7) Вони такі виконують частину клятв прямо на місці страти.

маскулінність, історія

Previous post Next post
Up