скорочений глосарій до книжки Джудіт Батлер, Гендерний клопіт: фемінізм та підрив тожсамості

Jan 20, 2017 15:01

він був в багатьох місцях в онлайні -- але це було давно.


Гендер:

Гендер - складнийсоціокультурний процес формування (вибудовування, конструювання) суспільствомвідмінностей у чоловічих та жіночих ролях, поведінці, ментальних та емоційниххарактеристиках, та сам результат - соціальний конструкт гендеру. Важливимиелементами створення гендерних відмінностей є розмежування і протиставлення“чоловічого” та “жіночого” та їх ієрархізація, тобто підпорядкування жіночогоначала чоловічому.

Гендерований - такий чи така,що приписані до певного гендера - тобто визначені як такі, що мусять виконуватиу суспільстві роль жінки чи чоловіка.

Маскулінність -культурно-специфічний комплекс рис та особливостей поведінки (зокрема,активність, агресивність, рішучість), можливостей та очікувань, що визначаютьсоціальну практику певної групи, об’єднаної за ознакою статі; складовічоловічої гендерної ролі. Сукупність суспільних уявлень, установок і вірувань уте, чим є чоловік, які якості йому притаманні, а також система приписів,нормативний еталон чоловічості.

Фемінність - культурно-специфічнийкомплекс рис та особливостей поведінки (наприклад, пасивність, чуйність,м’якість, турботливість, емоційність тощо), можливостей та очікувань, щовизначають соціальну практику певної групи, об’єднаної за ознакою статі;складові жіночої гендерної ролі. Сукупність суспільних уявлень, установок івірувань про те, хто є жінка, які якості їй притаманні, а також системаприписів, нормативний еталон жіночості. Андроцентричний суспільний дискурсспіввідносить фемінність виключно з приватною (а не з громадською) сфероюактивності.

Стать:

Жінка - людина, яка принародженні визначена іншими як особа жіночої статі з огляду на наявністьвідповідних зовнішніх статевих органів (піхви та статевих губ) та яка так себевизначає.

Остатевлений (англ.sexed) - такий чи така, що приписані що посідає певні ознаки статі івизначається як особа певної статі - тобто як жінка чи чоловік.

Стать (англ. sex) -сукупність генетичних, морфологічних та фізіологічних особливостей, щозабезпечують статеве розмноження організмів. Ширше, це комплекс репродуктивнихта соматичних характеристик, що визначають індивід як чоловічий чи жіночийорганізм. Виділяють генетичну, гонадну, гормональну, морфологічну, громадянськустать.

Чоловік - людина, яка принародженні так визначена іншими як особа чоловічої статі з огляду на наявністьвідповідних зовнішніх статевих органів (пеніса та яєчок) та яка так себевизначає.

Сексуальність:

Гей - чоловік, якиймає важливі сексуальні та любовні стосунки здебільшого із представниками тієї жстаті (тобто чоловіками), або той, хто визначає себе як члена гей-спільноти.

Гетеросексуальність - схильність мати важливі сексуальні та любовні стосунки насамперед ізособами іншої статі (ніж та, до якої належить ця особа).

Гомосексуальність - схильність особи мати важливі сексуальні та любовні стосункинасамперед із особами тієї ж статі (до якої належить ця особа). Інші назви -нетрадиційна сексуальна орієнтація; гомосексуальні особи називаються лесбійками(жінки) та геями (чоловіки), їх субкультура є предметом дослідженняквір-теорії.

Гомофобія - всі форми утискулесбійок, геїв та бісексуалів (неприйняття у коло друзів, замовчування абонезгадування в інформаційних повідомленнях, іґнорування, несприймання,невизнання, ворожі висловлювання, словесні образи, напади, зґвалтування тавбивства на підставі (можливої) сексуальної тожсамості жертви).

Лесбійка - жінка, яка маєважливі сексуальні та любовні стосунки здебільшого із представницями своєїстаті, або та, хто визначає себе як члена лесбі-спільноти.

Транссексуальність - невідповідність біологічної статі та статевої самосвідомості(самоототожнення), стійке переконання у своїй належності до протилежної статі,пов’язане із відчуттям дискомфорту через свою статеву приналежність танедоречність своєї гендерної ролі, незважаючи на правильний розвиток статевихзалоз та вторинних статевих ознак.

Корисні поняття

Андроцентризм - такийспосіб мислення, коли саме чоловіка розглядають як точку відліку та мірилокультурних цінностей та норм. Андроцентричним є кожне твердження, якехарактеризує будь-який аспект жіночого життя як відхилення від норми чидевіацію.

Есенціалізм - уявлення пропевний об’єкт як одвічний, як такий, що має незмінну сутність.

Дискримінация -несправедливе поводження з представниками певної групи на підставі їхналежності до цієї групи, стосується, в першу чергу, обмеження або позбавленняможливостей доступу до ресурсів. В основі дискримінації лежить упередженеставлення до цієї групи.

Квір-теорія -науковий напрям, котрий розглядає та витлумачує різні види сексуальності тагендерної тожсамості, відмінні від нормативної гетеросексуальності (бісексуальність,гомосексуальність, інтерсексуальність, транссексуальність тощо).

Маскулінізм - ідеологіядотримання маскулінно-центрованої системи цінностей, сповідування традиційних(або ж патріархатних) поглядів, і, зокрема, переконання в існуванні переваг таслушності привілеїв для чоловіків порівняно із жінками, а також незгоди ізурівнюванням жінок у правах із чоловіками.

Матріархат - гіпотетичнаформа суспільного устрою, в якому сімейна та політична влада належить жінкам.

Патріархат - система пануваннячоловіків над жінками; низка матеріально підкріплених суспільних стосунків, вяких існують ієрархічні відносини між чоловіками та солідарність між ними, якадає їм можливість, в свою чергу, панувати над жінками і контролювати політичні,економічні та військові ресурси. Матеріальною основою патріархату є контрольчоловіків над робочою силою жінок та продуктами їх праці. В основі патріархатулежить андроцентричний суспільний дискурс.

Прихований навчальний план - відтворення гендерної ієрархії в навчальних закладах: в навчальнихматеріалах, організації роботи та навчального процесу, поведінці вчителів таїхньому ставленні до учнів.

Сексизм -термін, розвинутий радикальними феміністками Жіночого визвольного руху в 1960-хроках, на позначення ідеології та практики дискримінації людей (насампереджінок) за ознакою статі. Створений за тим зразком, що і термін"расизм". Сексизм базується на настановах чи переконаннях, згідно ізякими жінкам та / або чоловікам хибно приписуються певні риси чи якості  (або позбавляють їх). Запровадженняфеміністками поняття сексизму зробило видимими особливості такоїдискримінаційної для жінок картини світу, котра також віддзеркалена ізафіксована в мові.

Тожсамість (ідентичність)- усвідомлення власної приналежності до певної групи (у випадку гендерноїтожсамості - до чоловіків, жінок чи “інших”).

Упередження - уявлення про когось чи щось, котре не має фактичногопідтвердження і не відповідае дійсності, але при цьому часто сприймаєтьсялюдиною за істину. Стосовано соціальних груп упередження загалом посилається напоширені уявлення щодо членів таких груп, часто базованих на стереотипах.

Фемінізм - теорія рівностідвох статей, яка править за ідейну основу організованого руху жінок. Суттюфеміністичних переконань є думка, що існуючий стан речей є нерівним танесправедливим і що жінки зазнають суспільної дискримінації, насамперед черезприналежність до своєї статі. Виробляє стратегії суспільних змін і тактикузаходів, забезпечуючи підстави для дій. Заснований на розмаїтті життєвого досвідужінок різних культур, рас, етнічних груп, соціальних верств і т.п.

повна версія -- тут

гендер, корисне

Previous post Next post
Up