Про мови афтерпаті

Dec 07, 2016 19:45

Originally posted by bytebuster463 at Про мови афтерпаті
От уявіть, Чехословаччина, весна 1939 року.
Цілий рік вже йде війна. Цілий рік фашист окупує частину території Чехословаччини (з березня 1938). Але ще не вдерся до решти території країни (це станеться потім, у березні 1939).
Окупована Судетська область тепер називає себе «Судетенлянд».
Там активно спалюють книжки чехословацькою, збивають і зафарбовують написи, стирають будь-яке згадування про чехословацьку мову.Ах, забув сказати. Відсоток німецькоєзичного населення Судетської області складав «аж» 29.5%, а якщо рахувати по відношенню до населення всієї країни, то і того менше, 23% (пруф). Решта 70% - чехи, силезійці, моравці, євреї, угорці. І навіть 23,000 українців+русинів+московитів (так записано, спільною цифрою).
Так от, цілий рік на окупованій частині Чехословаччини відбувається формєнне мракобєсіє: від етнічних чисток «за те, що ти чех! ось, за що, сука!», до спалення книжок, не кажучи про такі «невинні» речі, як марші у формі «Почти раssії» під зіґу і свастики.

І от уявіть, що блоґери публічні люди Чехословаччини, які живуть на допіру ще вільній землі (нагадую, у нас - березень 1939, і головний ппць ще попереду), звертаються до своїх співвітчизників і просять… ні, вимагають:
  • Не дозволити чехам пригнічувати вєлікій нємєцкій язик!
  • На котором ґаварілі наши діди, і ми будєм ґаваріть!
  • Ніякого прінуждєнія! Ми самі решаєм, как нам ґаваріть на вєліком язьікє Гьоте і Шиллєра!
  • І Кафка! Дивіться, Кафка! Дарма, що він село неасфальтіруване етнічний чех, але ж він тожє говорить по-людськи, німецькою! Ви що, не поважаєте Кафку?
  • А може, ви ще не поважаєте Бірюкова, Діану Макарову і сотні руськоєзичних волонтерів? І тисячі русськоєзичних фронтовиків? Вони воюють за тебе, сука! А ти не хочеш їм дозволити говорити так, як їм зручно? Та хоть на суахілі! Ну, давайте, ще посадіть їх в тюрму за використання німецької! Ви цього хочете?
  • Ми тоже патріоти, як Діана Макарова! Чому? Ну самі погляньте: вона руськоязична і вона патріот! Нема сумнівів? Ну так от, тепер слідкуйте за руками! І ми тожє русскоєзичні, і тому ми тоже патріоти! Як Макарова! Як Бірюков! Як Шрайк! Що неясно? Логіка!
  • І ніяких квот! Мова в телевізорі й газетах має вирішуватися вільним ринком! Спрос і пропозиція! Чєстная конкурєнция! Ось вам, доречі, 1,000,000 примірників газети «Новасті Третього Райху», бо ми надрукували 11 млн, використали 10 млн, і один мільйон примірників вийшов зайвим, а ціна послуг друкарні однакова: що за 10, що за 11 млн. То ми його вам даруємо, і даруватимемо так щодня, обіцяємо. Возитимемо «гум»-канвоями! Зауважте, навіть грошей за це у вас не проситимемо! І кому тепер нужні ваші чеськомовні газети зі смішним накладом у 10,000? Не хвилюйтеся, Райх про все подбав!
  • І вообще, я щось не віжу, якщо ваша чехословацька культура така хороша, то де усі наукові роботи чехословацькою? Де ваша культура? «Юний орел» Поплавській? Вєрка Сєрдючка? Не смішіть мене, це не культура! А крім Поплавського, іншого у вас нічого нема! Нема, я сказав!
  • Для повернення Судетенланда є тільки один цивілізаційний шлях - це створення у Чехословаччині процвітаючого демократичного суспільства! Де буде місце усім мовам! А особінно - німецькій, як найбільш вживаній мові мєждународного общєнія! Вам же потрібна мова мєждународного общєнія, правда ж? Чи ви зібралися чехословацькою спілкуватися з англійцями, французами і німцями? А який француз чи німець вчитиме вашу чехословацьку? От німецьку - зовсім інша справа!
  • Ви маєте зробити так, щоб німецькоєзичний у Празі жив краще, ніж німецькоязичний у тоталітарному Мюнхені! І тоді обдурені Гєббєльсом нємєцкоєзичні гражданє Судетів самі попросяться назад у Чехословаччину!
  • І спробуйте тільки їм відмовити! Це ж ваші гражданє!
  • Зробіть Чехословаччину краще, ніж Рейх! Щоб було все те саме: дороги, зарплатні, але без концтаборів! І тоді не тільки Судети, а і всі прогресивні громадяни Німеччини (Нафальний, Грефф, Каспарофф і особінно Ходоркоффскі) ломануться просити громадянства Чехословаччини!
  • А поки цього нема, треба посміхнутися одне одному і мирно вирішувати проблему пригніченого німецькомовного населення Судетів!
  • Тільки так ми зможемо разом побудувати демократичну Чехословаччину! Тобто, ви побудуйте, а ми потім прийдемо і одразу запишемося на усі ваші соціальні виплати у вашій багатій Чехословаччині! Як тільки ці виплати стануть більшими, ніж у Рейху!
  • А до того, як ви ще не побудували вільну і демократичну Чехословаччину, ваші чєшско-вишиватнікі не мають права топити за чеську мову! Вони лише вносят раскол в стройниє ряди німецькоязичних і чеськоязичних, які разом борються за усе хороше проти усього поганого!
Схоже, нікого не нагадує?

(за матеріалами звідси)

Оригінал публікації - на Дрімі. Підписуйтеся, бо ЖЖ може опинитися закритим у будь-який момент.
Previous post Next post
Up