Про введення статусу лінгвоінвалідності

Mar 10, 2016 13:06

Originally posted by faina_kaplan at Про введення статусу лінгвоінвалідності



Вступ

В США процедура отримання громадянства трива 3-7 років з умовою успішного іспиту з англійської. Особа, що прожила в США 15 років, не вивчила англійської, але загалом є нормальною і функціональною, отримує громадянство не дивлячись на нездатність говорити і розуміти державну мову, бо неспроможність вивчити нерідну мову за 15 років вважається розумовим відхиленням. Розумове відхилення не є підставою для ненадання громадянства.

У зв”язку з поширеними скаргами певної категорії громадян України на нездатніть вивчити мову і потерпання від незручностей через нерозуміння і нездатність вести документацію на чужій для них державній мові, пропоную ввести спеціальний статус інвалідності.

1.1
Згідно дослідженням науковців, особи, що за 15 років не навчились розуміти чужої для них мови, мають серйозні розумові відхилення, і вимагають ставлення до них як до розумових інвалідів (пропоную політично коректний термін лінгвоінвалід), і створення спеціальних умов для їх повноцінного функціювання у суспільстві.

1.2
З метою полегшення функціювання лінгвоінвалідів у суспільстві рекомендую призначити регіональні комісії, що за зверненням громадян-лінгвоінвалідів будуть визначати ступінь їх лінгвоінвалідності (1-ий ступінь - не розуміє і не говорить; 2-ий ступінь - частково розуміє, але не говорить; 3-ий ступінь - не розуміє і не говорить; тощо) і ставити у паспорт спеціальні штампи, наявність яких означатиме дозвіл користуватися і заповнювати документацію на рідній мові лінгвоінваліда.

1.3
Працевлаштування лінгвоінвалідів буде здійснюватись згідно ступеню їх лінгвоінвалідності. Наявність штампу з зазначеним ступенем лінгвоінвалідності у паспорті і трудовій книжці полегшить процес відбору кадрів в процесі працевлаштування.

1.4
В разі опанування лінгвоінвалідом державної мови, штамп з паспорту видаляється або колишній лінгвоінвалід отримуватиме новий паспорт.
Previous post Next post
Up