Виставка Мігела Бакуна В КИЄВІ!

Dec 02, 2010 22:40



В Київській міській галереї мистецтв "Лавра" сьогодні відбулося урочисте відкриття виставки бразильського художника українського походження Мігела Бакуна "Повернення до витоків".


 Історичною подією назвав цей захід заступник міністра культури і туризму України Тимофій Кохан. "В наступному році Україна і Бразилія відзначатимуть 120-річчя початку української імміграції до Бразилії. Відкриття виставки Мігела Бакуна - один з мистецьких проектів, запланованих на відзначення цієї дати в 2010-2011 роках", - сказав він.
Вперше за багато років ми в Україні бачимо бразильський живопис такого видатного художника, як Мігел Бакун", - підкреслив заступник міністра. Т.Кохан наголосив: ми маємо не забувати, що дуже велика українська діаспора проживає в Бразилії і своєю працею, своїм талантом розвиває ту країну, яка стала їй батьківщиною.
Він подякував українській громаді та уряду штату Парана, де народився і жив художник, за фінансову підтримку проекту, Мінкультури України та Посольству Бразилії в Україні - за участь у його організації.
"Це виставка одного з найвидатніших митців штату Парана. Мігел Бакун першим відкрив для світу мистецтво нашого штату", - підкреслила державний секретар культури уряду штату Парана Вера Муссі. Вона зазначила, що чимало митців українського роду здобули визнання у Бразилії.
Як ішлося на відкритті, Мігел Бакун вважається одним з піонерів сучасного образотворчого мистецтва в Бразилії, його роботи зберігаються в колекціях багатьох музеїв світу, зокрема в славетному Музеї Оскара Німейєра.
"В штаті Парана проживає близько 500 тисяч дітей і онуків вихідців з України, які роблять вагомий внесок в розвиток його економіки і культури", - підкреслив перший секретар посольства Федеративної Республіки Бразилія Емерсон Майер Симоес. Він висловив сподівання, що спільне відзначення 120-річчя української імміграції до ФРБ зміцнить зв'язки між двома народами.
Як зазначив президент Українсько-Бразильської центральної репрезентації Віторіо Соротюк, офіційна дата 120-річчя - 23 серпня 2011 року. Але вже 13 листопала цього року в Бразилії почали відзначення цього ювілею - за участі посла України в Бразилії, депутатів парламенту ФРБ, членів уряду штату Парана та представників українських громад. "Святкування триватиме цілий рік. У серпні 2011-го наша українська громада побуває в Україні - у Києві, Полтаві, Запоріжжі, Івано-Франківську, Львові, Тернополі і Золочеві. Саме чотири родини із Золочева першими поїхали до Бразилії", - сказав Віторіо Соротюк.

Валентина Пащенко, КИЇВ. 29 листопада 2010 року.
http://www.ukrinform.ua/ukr/order/?id=965844 
Previous post Next post
Up