Церква і прогулянка

Aug 20, 2014 15:16

Кожного вівторка після роботи я їду на йогу. Але наша вчителька поїхала на два тижні до Естонії на тренінг і всі заняття відмінили аж до другого вересня. Вийшла я з нашої офісної будівлі і зрозуміла, що в мене є повністю вільний вечір! Чоловік на роботі, йоги немає, і це значить, що стільки всього корисного можна зробити за цей час!
В решті решт, я пішла на прогулянку по нашому "селу". Чим далі я йшла, тим гарніші будинки бачила.. В класичному стилі і в стилі модерн, а поміж них чудовий вид на весь Лімассол.


Зрозуміла, що сумую за прогулянками, адже з появою автомобіля майже перестала ходити пішки.
І ось так "вештаючись" (як сказала моя мама), я надибала церкву. Така вона невеличка, компактна.


Коли підійшла ближче, побачила, що церква має недільну школу і називається за Святим Фанурієм.
Про цього Святого я нічого не знала.
Всередині церкви нікого не було, тому я спокійно помолилася і, захопивши програму богослужінь, пішла додому.
Ікона святого Фанурія була обвішана металевими (чи може срібними?) пластинами. Серед них переважна більшість була із зображенням немовлят, і декілька з зображеннями частин тіла.

Ось яку інформацію я знайшла в інтернеті про святого Фанурія..
Хочу зазначити, що українською мовою нічого путнього не було, тому перекладала знайдені тексти англійською і російською.



Святий мученик Фанурій.

Мученика Фанурія, майже не відомого в інших країнах, глибоко шанують і люблять у православній Греції. Довгий час святий Фанурій залишався прихованим від світу. Лише у XIV столітті була знайдена його ікона і християни дізналися про його існування і про ту велику силу чудотворіння, яка була йому дарована Господом.

Пам'ятники писемності доносять до нас той факт, що ікона святого Фанурія була знайдена на острові Родос. Агаряни, завоювавши цей острів, намірилися відновити укріплені стіни міста, зруйновані під час облоги та численних боїв. Під час розчистки завалів під зруйнованими стінами було виявлено невелика, колись дуже гарна церква і безліч ікон. Шар фарби на іконах був пошкоджений настільки, що неможливо було розгледіти ні ликів, ні надписів. Але в якийсь момент, робочі побачили прекрасну, зовсім непошкоджену часом ікону. Вона була у такому хорошому стані, що здавалося, була щойно написана митцем. Це було ще одним доказом, що знайдення ікони не було випадковим, а стало воістину даром Божим.

І до нашого часу біля ікони стається багато див. Мученик Фанурій негайно допомагає тим, хто закликає до нього з вірою і благоговінням. Зазвичай, до святого звертаються в тих випадках, коли зникла якась річ, просять "явити" її, підказати вихід зі складної ситуації, "явити" здоров'я хворому, чи щось чи когось знайти: роботу, помешкання, судженого і т.д.
Згадують святого Фанурія по всій Греції 27 серпня - день знайдення ікони.

Шанування святого Фанурія породило в народі різноманітні благочестиві звичаї, серед яких і випікання на свято так званого "пирога святого Фанурія", чи грецькою "фануропіти" (оливкова олія, борошно, кориця, цукор і вода - основні складові). Пиріг готують напередодні дня пам'яті святого. Його роблять невеликим, круглим по формі. Після богослужіння пиріг розрізають на шматки і роздають віруючим. Такий пиріг випікають і в ті дні, коли замовляють молебень до святого.

Кілька корисних посилань з більш детальною інформацією:

Англійською - http://www.saintfanourios.org/Bios.htm
Російською - http://www.tayninskoye.ru/voskresnye-besedy/besedy-2013-god/svyatoi-muchenik-fanurii.html

Лімассол, прогулянка, церква, ікона, Святий Фанурій

Previous post Next post
Up