Переселенцам нужен статус потерпевших?

May 06, 2016 16:58

Переселенцам не то, что нужен статус потерпевших, а просто необходим.
Что для этого нужно?


Сначала написать заявление в полицию. Такое, типовое заявление Луганская правозащитная группа уже составила и выложила в открытом доступе
СКОПИРУЙТЕ [типовое заявление]
___________________________
(вказати орган поліції)
Заявник:
______________________________________________________
Адреса проживання/перебування ВПО:
______________________________________________________

ЗАЯВА
Про скоєний щодо мене та членів моєї сім’ї злочин (у відповідності до ст. 214 КК України) під час збройного конфлікту в Донбасі
Відповідно до Указу Президента України "Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 13 квітня 2014 року "Про невідкладні заходи щодо подолання терористичної загрози і збереження територіальної цілісності України" від 14 квітня 2014 року № 405/2014 з 14.04.2014р. на сході України на території Луганської і Донецької областей проводиться антитерористична операція. Метою АТО є подолання терористичної загрози з боку терористичних організацій «ДНР», «ЛНР», незаконних збройних формувань на сході України, які скоюють посягання на територіальну цілісність і недоторканність України. Правовий режим АТО передбачає застосування для врегулювання відносин кримінального і кримінально-процесуального законодавства, зокрема, Закону України «Про боротьбу з тероризмом».
Відповідно до чинного українського законодавства діяльність «ДНР», «ЛНР» та інших незаконних збройних формувань, що фактично контролюють за сприянням і підтримки РФ окуповану територію Луганської і Донецької області, розглядається як кримінальні правопорушення (злочини проти основ національної безпеки і громадської безпеки України, злочини про життя, здоров’я, вланості громадян) відповідно до КК України. Така злочинна діяльність призвела до тяжких наслідків - загибелі і завдання шкоди здоров’ю тисячам мирних жителів, співробітників правоохоронних органів України, військовослужбовців України, а також до руйнування населенних пунктів Луганської і Донецької області, вимушеному переселенню в інші регіони України більш ніж 1,6 млн. мирних жителів Донбасу.
Таким чином, такі злочинні дії мають бути кваліфіковані за кримінальним законодавстом України по ст. 110 ч.3 КК України (Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України: умисні дії, вчинені з метою зміни меж території або державного кордону України, які призвели до загибелі людей або інших тяжких наслідків), ст. 260 ч.5 КК України (Створення не передбачених законами України воєнізованих формувань або участь у їх діяльності, що призвело до загибелі людей чи інших тяжких наслідків), крім того, окремій кримінально-правовій кваліфікації як терористичний акт (ст. 258 КК України) підлягає кожен факт загибелі і поранень людей, руйнування майна внаслідок обстрілів населених пунктів, що був скоєний членами таких незаконних воєнізованих формувань, терористичних організацій «ДНР», «ЛНР».
Вважаю, що всі внутрішньо переміщені особи (далі ВПО) стали жертвами тяжких наслідків злочинної діяльності незаконних воєнізованих формувань, терористичних організацій «ДНР», «ЛНР», оскільки саме руйнування системи української державної влади, правопорядку на захопленій ними території, постійна загроза життю та здоров’ю громадян з боку цих незаконних формувань призвели до вимушеного переселення людей в інші регіони України, втраті ВПО свого попереднього постійного місця проживання, свого житла та майна.
Я та члени моєї сім‘ї стали внутрішньо переміщеними особами, оскільки нас змусили залишити, покинути своє місце проживання у результаті, а також з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту, тимчасової окупації, повсюдних проявів насильства, порушень прав людини з боку злочинних угруповань, терористичних організацій «ЛНР», «ДНР» на території населенного пункта, де я та мої близькі мешкали до початку проведення АТО. Зазначене обставини є загально відомими, оскільки факт захоплення населенного пункта (місця мого постійного проживання) визнаний правоохоронними органами України, а також даний населений пункт входить до переліку населених пунктів, на території яких здійснюється (здійснювалася) антитерористична операція, який затверджений Кабінетом міністрів України.
Внаслідок злочинних дій з боку незаконних воєнізованих формувань, терористичних організацій «ЛНР», «ДНР» на території населенного пункта, де я та мої близькі мешкали до початку проведення АТО, були порушені (і продовжують порушуватися) мої особисті немайнові та майнові права, оскільки я та моя родина зазнала втручання в особисте життя, втратила свій звичайний спосіб життя (соціальне оточення, роботу, побут), а також не може користуватися тим житлом, що належало мені та родині на даній території. Внаслідок чого я та моя родина зазнала (і продовжує зазнавати) додаткових витрат, оскільки ми були змушені залишити своє постійне житло, виїхати на територію, підконтрольну Україні, за свій власний рахунок, влаштовувати на новому місці свій побут, винаймати житло, що також завдало мені та родині значної майнової і моральної шкоди.
Викладення конкретних обставин посягання на права заявника:
Необхідно вказати 1) населений пункт, де мешкала родина до вимушеного переселення, коли він був окупований 2) коли Ви виїхали, 3) щодо якого саме майна Ви та Ваша родина не може здійснювати право власності на території, що підконтрольна «ЛНР», «ДНР», 4) приблизна сума додаткових витрат, внаслідок неможливості користуватися своїм майном на окупованій території (кошти на оренду житла, влаштування побуту і т.і.)
1.___________________________________________________________________________________________________________________________
2.___________________________________________________________________________________________________________________________
3.___________________________________________________________________________________________________________________________
4.___________________________________________________________________________________________________________________________
Таким чином, я та моя родина є потерпілими внаслідок діяльності незаконних воєнізованих формувань, терористичних організацій «ЛНР»/«ДНР» і скоєння посягання з боку членів цих організацій на територіальну цілістність України, оскільки внаслідок цих злочинних дій я та мої близькі втратили своє постійне місце проживання, можливість користуватися своїм майном та житлом. Саме системні злочинні дії з боку організацій «ЛНР», «ДНР», які спрямовані проти національної і громадської безпеки, безпосередньо призвели до порушення моїх прав та прав моєї родини, адже зробили для мене неможливим проживання у населеному пункті, де я мешкав до початку АТО, внаслідок наявності постійної загрози з боку терористичних організацій життю та здоров’ю, майну громадян.
З засобів масової інформації мені відомо, що під час проведення АТО на сході України за ознаками складів злочинів, передбачених ст.ст. 110 ч.3, 260 ч.5, 258-3, 258 КК України, а також за іншими складами злочинів, правоохоронними органами були порушені кримінальні провадження. Вважаю, що я є потерпілим внаслідок таких злочинів і маю право на відповідний правовий статус, оскільки постраждав від вимушеного переселення і став ВПО (тобто, це є тяжким наслідком злочинної діяльності для мене, як ідля інших більш ніж 1,6 млн. громадян, які стали ВПО).
На підставі вищенаведеного, і керуючись ст. 214 КПК України, -
ПРОШУ:
1. Порушити кримінальне провадження за даною заявою про скоєний злочин, про що внести відповідний запис до Єдиного реєстру досудових розслідувань, попередня кваліфікація - по ст. 110 ч.3 КК України (Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України: умисні дії, вчинені з метою зміни меж території або державного кордону України, які призвели до загибелі людей або інших тяжких наслідків), ст. 260 ч.5 КК України (Створення не передбачених законами України воєнізованих формувань або участь у їх діяльності, що призвело до загибелі людей чи інших тяжких наслідків) або якщо такі провадження вже зареєстровані, передати мою заяву на розгляд слідчого, який проводить у справі досудове розслідування для вирішення питання про визнання мене потерпілим.
2. Надати мені витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань та повідомлення про початок досудового розслідування.
3. Визнати мене та мою сім’ю потерпілими у кримінальному провадженні у зв’язку з чим надати нам пам’ятку потерпілого.
Про кримінальну відповідальність за ст. 383 КК України ( завідомо неправдиве повідомлення про вчинення злочину) мені відомо, я підтверджую правдивість даної заяви та викладених у ній обставин.
Додатки:
1. Копія паспорта за відміткою про реєстрацію місця проживання у Луганській/Донецькій області.
2. Довідка про взяття на облік ВПО.
3. Копії документів на підтвердження права власності сім’ї на житло на окупованій території Донбасу.

«___» ______ 201_р. _________________________



заполните свои данные и отнесите в ближайшее управление полиции для внесения в ЕРДР.
Сегодня четырнадцать переселенцев с места компактного проживания в Киеве по улице Кустанайской 6, посетили Шевченковское УП ГУНП Украины в г. Киеве, где и зарегистрировали первые заявления по городу Киеву


Заявление из управления полиции передадут по подследственности в СБУ, потому как статья 110 УК Украины, это подследсвенность СБУ, и вот СБУ нужно будет доставать, чтобы следователи СБУ признали переселенцев потерпевшими. Найдут виновных, благодаря которым переселенцы потеряли и жилье, и средства к существованию и за счет этих виновных будут восстанавливать или компенсировать. Виновный в этом случае только один и искать его долго не придется, этот виновный - ГОСУДАРСТВО. Именно государство нужно заставить принять закон и дать переселенцам статус, а не понятие ВПЛ, как это прописано в Законе Про обеспечение прав и свобод внутренне перемещенных лиц.
Надеемся, что полиция Киева вместе с народом и ждем внесения ведомостей в ЕРДР.

переселенцы, ОО ЛПГ

Previous post Next post
Up