Никогда не пекла blueberry muffins, а сегодня меня что-то вштырило. Нашла рецепт в интернете и того-с. Рекомендую! Воздушнейшие, нежнейшие и не приторно-сладкие. Рецепт, кажется, от Food.com, но это не очень важно. Они все примерно одинаковые. У меня в книжке 73-го года примерно такой же. Только я пекла чуть дольше 20 минут (примерно 25, в другом рецепте не 15-20, а 20-25 почему-то написано было). И еще я формочки не смазываю, а бумажные вкладыши использую. Получилось, кстати, ровно 18 кексиков.
1⁄2 cup butter or 1⁄2 cup margarine, at room temp
1 cup granulated sugar
2 large eggs
1 teaspoon vanilla
2 teaspoons baking powder
1⁄4 teaspoon salt
2 cups all-purpose flour
1⁄2 cup milk
2 1⁄2 cups fresh blueberries or 2 1⁄2 cups frozen blueberries
For Topping
1/2 cup sugar
1/3 cup flour
1/4 cup butter
1 1/2 teaspoons cinnamon.
Heat oven to 375°.
Grease 18 regular-size muffin cups (or 12 large size muffins).
In bowl, mix butter until creamy. Add sugar and beat until pale and fluffy.
Add eggs one at a time, beating after each.
Beat in vanilla, baking powder and salt.
With spoon, fold in half of flour then half of milk into batter; repeat.
Fold in blueberries.
Spoon into muffin cups and sprinkle topping onto each muffin.
Bake 15 to 20 minutes, until golden brown and springy to touch.
Mix topping ingredients with fork, and sprinkle over muffins before baking.