Спадщина. Кам'янець-Подільський. Башта Баторія, Вітряна брама та Турецький бастіон. Експедиція 2019.

Nov 01, 2023 18:20

Ба́шта Стефа́на Бато́рія - найпотужніша з усіх башт у Кам'янці-Подільському. Пам'ятка містобудування та архітектури України національного значення. Фахівцями башту визнано одним із видатних творів оборонного зодчества 16 століття.




Підтримайте проект своїми лайками, поширенням та благодійною грошовою підтримкою.



Дякуємо всім Вам за те що Ви з нами!
Нагадуємо, там де це можливо, по кліку дивимось великі картинки.

Фінансова допомога на підтримку нашого проекту: https://uaaheritage.blogspot.com/2022/07/blog-post_31.html



Кушнірська башта (Башта Баторія) із Вітряною брамою та турецький бастіон. Погляд зі Старопоштового узвозу















Вороття зліва від башти



Вітряна брама - погляд з узвозу



Башта - погляд з узвозу від підвалини



Погляд на башту з Зарванської вулиці



Башта Стефана Баторія охороняла північну частину півострова, утвореного петлею Смотрича, на якому розташоване нинішнє Старе місто Кам'янця-Подільського. Башта виконувала роль надбрамної і одночасно могла обстрілювати весь простір північної частини міста з прилеглим каньйоном Смотрича. Кушнірська башта (інші назви - Стефана Баторія, Семиповерхова, Королівська), збудована в 1560-их роках на місці давньої міської брами 13 століття . Первісно вона мала 5 ярусів, а дах був зроблений у формі двох високих конічних завершень.




Елементи південної стіни


















Заглянемо в щілину замкнених вхідних дверей



У ХVІ столітті зі східного боку до вежі прибудували оборонний мур (довжиною більше 50 м і висотою 7,5 м), який зверху та знизу мав оборонні галереї.

У 1585 та 1785 роках Кушнірську башту перебудували. Саме 1785 року з боку міста до башти прибудували прямокутний об'єм, вона стала семиповерховою, а дах став низьким і двосхилим. Після цього вона набула підковоподібний зовнішній абрис, а дах споруди отримав оригінальну форму з двома високими конічними завершеннями.

Подивимось на нутрощі башти у 2012 році очима Filin та kampod (фото з forum.zamki-kreposti.com.ua)


















Тоді ж із заходу впритул до башти було прибудовано прямокутний у плані прибрамний корпус із проїздом - «Вітряну браму», який мав стрілчасте склепіння. Ці роботи здійснив начальник кам'янецької фортифікації Микола Бжеський за участю Камеріно Рудольфіно - придворного будівничого польського короля Стефана Баторія. Башта дістала назву на честь цього короля.

















Після ремонту башти в 17 столітті ремісничим цехом кушнірів її також стали називати Кушнірською. На початку 18 століття браму в башті стали називати Вітряною: тут, за легендою, 1711 року під час відвідин Кам'янця-Подільського російським царем Петром I з його голови вітром зірвало капелюх.

Ніша зліва, перехід до надбрамного приміщення








погляд з рівня умовного другого поверху башти








Приміщення над Вітряною брамою








Зі сходу прибудували до башти симетричний прямокутний корпус. Після цього з'явилася ще одна назва башти - Семиповерхова. Цей ремонт, який фінансував польський король Станіслав Август, було увічнено встановленою з боку міста над Вітряною брамою пам'ятною плитою з написом латинською мовою: «Року Божого 1585 Королем Польським Стефаном Баторієм збудована, Станіславом Августом, Королем Польським, відновлена та збільшена року Божого 1785».

погляд на башту зі сходу












Погляд з північного сходу









1928 року Постановою Ради народних комісарів УСРР башту внесено до переліку пам'яток, що перебувають під охороною держави .
Постановою Ради Міністрів Української РСР від 23 березня 1956 року Кушнірську башту внесено до реєстру пам'яток республіканського значення.




погляд з верха Турецького бастіона









Погляд з рози Зарванська -Татарська



та підніжжя Турецьго бастиону



А зараз сам Турецький бастіон. XV, XVII століття.

Належить до північно-західних міських укріплень. Поставлено на перепаді двох терас. Побудований у вигляді чотирьох казематних приміщень. Наприкінці XVII століття перебудований у прямокутний бастіон із дерево-земляними брустверами та амбразурами для гармат. До 1740 року верхню частину укріплення було зруйновано. У 1753 році комендантом фортеці військовим інж. Х. Дальке зроблено ремонт з улаштуванням кам'яних брустверів на високій багатопрогонній аркаді. Кам'яні склепіння казематних приміщень, що почали руйнуватися на початку XIX століття, були спочатку підкріплені кам'яними та дерев'яними стовпами, а потім повністю перекладені. Після цього приміщення казематів почали використовувати під склади.

(фото 2012 року з форуму zamki-kreposti.com.ua)














Взагалі історія бастіону починається, мабуть, ще 15 столітті. Слухом земля повниться, що вже тоді в районі бастіону тяглася кам'яна стіна, що, загалом, реально. Пізніше тут збудували 3-поверховий палац Потоцьких (його 8 вікон дивилися на каньйон). До речі, поки що відкритим залишається питання, наскільки він був пристосований до оборони, адже він поглинув частину міських укріплень, а його вікна дивилися у бік дороги, яку бажано було прострілювати.















Часто шляхтичі сповнювалися доброти і дарували всім добрим і милим, на їхній погляд, людям усілякі приємності. Так, 1643 року Марія Могилянка взяла та подарувала Палац Потоцького черницям з ордену домініканок. Черниці дуже були раді, до того ж на додачу до палацу Марія виділила порядну суму грошей на будівництво костелу поряд з ним. Але небеса дали не дуже багато часу черницям потішитися їхньою радістю, і навіть десь були цинічними, адже саме в 1672 році, коли будівництво латинського храму було завершено, з війною в ці краї прийшли турки, потім була руйнівна облога Кам'янця, і місто було захоплене басурманами.

















І це був лише початок кінця для цілого ряду храмів. Турки, намагаючись закріпитися в зайнятому місті, яке поляки, напевно, спробували б відвоювати, почали спішно укріплюватися. Вони використовували каміння із зруйнованих і не дуже їм потрібних будівель для відновлення старих укріплень та спорудження нових вузлів оборони. Так ось, захопивши місто, турки вирішили захистити підйом з боку Польської брами, побудувавши Бастіон, який контролював би дорогу, що піднімалася з дна каньйону до Башти Стефана Баторія, а також дала б можливість організувати зручний майданчик для обстрілу протилежного краю каньйону.



















На місці стіни 15 століття побудували палац, на місці палацу виник монастир, а на місці монастиря спорудили бастіон. Отак усе було непросто. Після того, як турки покинули місто (справа була в 1699), Турецький бастіон лагодили і модернізували ще не однаразово. Бастіон у плані майже квадратний зі стороною 35,5 м. Західна та південна стіни вирішені аркадами чотирипролітної - із заходу та двопролітної - з півдня. Висота бастіону з боку південної аркади понад 11 метрів, із боку західної - понад 9 м. Протилежна сторона бастіону з боку міста була вдвічі нижчою (зараз її руйновані залишки засипані). Чотири приміщення давніх казематів мають анфіладну планувальну структуру. Розміри приміщень однакові: ширина 6 м, довжина 9 м. Вхід у них розташовувався через кам'яний тамбур при кутовому казематі (закладено). Усі приміщення каземату перекриті коробовими склепіннями і половину своєї висоти засипані.

погляд з небес у 2019 році







































У 1965 році проведено консерваційні роботи. У будівельній історії фортифікації міста пам'ятник є одним із прикладів логічного завершення стратегічно важливого на різних етапах оборонного пункту.


































погляд на останок...



Частіна друга, "Архівна", тут ====>>>

Джерела:

https://forum.zamki-kreposti.com.ua/topic/293-каменец-подольский-башня-стефана-батория-кушнирская-и-турецкий-бастион/

https://uk.wikipedia.org/wiki/Башта_Стефана_Баторія_(Кам%27янець-Подільський)

http://kamianets.travel/other-vitryana-brama/

Якщо Ви маєте бажання, і найголовніше маєте на це можливість, то можете приєднатися до фінансування проєкту. Нам дуже приємна і дорога Ваша підтримка.

Княпаємо сюди ===> Посилання для надання фінансової допомоги на підтримку нашого проєкту: на експедиції та існування блогу та файлосховища.

Дякуємо всім не байдужим до нашої Архітектурної Спадщини та нашого проєкту "Українські Архітектурні Пам'ятки. Спадщина”.

Підписуйтесь на сторінки проєкту на:

Patreon 
Twitter 
Telegram 
Instagram

Технічні партнери проєкту:

найпрофесійніший сервіс з ремонту квадрокоптерів в Україні



та




хмарне сховище для синхронізації файлів між комп'ютерами, мобільними пристроями та веб-аккаунтом, яке надає користувачам 1 ТБ для зберігання фото, музики, відео, різних файлів і документів.

ну як то, так =))

P. S. A cup of hot, strong coffee won't hurt with our project! Come on! It's only a dollar!

P R E S S ===>>>
and support us!

бастіон, башта, руїни, Хмельниччина, погляд з землі, брама, погляд з небес

Previous post Next post
Up