Спадщина. Ужгород. Скансен та церква св. Михаїла (Шелехівська). 1777.

Jun 09, 2022 16:55

Щирої пам' яті мого друга та вчителя Олеся Августа Чумакова, з рукоположення якого в Львівському скансені фактично й розпочався цей проект...

В самому центрі старого міста, під захистом замкових мурів, на території колишнього «могильного саду» ХІХ століття (кладовища вищого духовенства, під час створення музею кладовище з могилами було знищено.) розмістився чи не найцікавіший музей Ужгорода - скансен. И хоча біля замку багато вказників на скансен - багато хто відповідавши колишню воєнну локацію до самого музею народної архітектури і побуту чомусь не попадає.




Підтримайте проект своїми лайками, поширенням та благодійною грошовою підтримкою.



Дякуємо всім Вам за те що Ви з нами!
Нагадуємо, там де це можливо, по кліку дивимось великі картинки.

Фінансова допомога на підтримку нашого проекту: https://uaaheritage.blogspot.com/2022/07/blog-post_31.html








спустившись з неба на землю - просто прогуляємося цим невеликим, але таким гарним музеєм просто неба...










































З усієї області сюди в 1965-1979 років привезли два десятки житлових, господарчих та культових споруд. Музей було відкрито у 1970 році і сплановано не лише як «виставку досягнень» народної архітектури Закарпаття, а й як невелике самостійне село. Площа цього своєрідного поселення - 5,5 га, а планування певним чином повторює саму карту Закарпаття: із заходу на схід музею розташувалися спочатку садиби з рівнинних районів Закарпаття, потім йдуть давні жителі Карпат - лемки, бойки та гуцули, також представлене житло етнічних угорців та румун, що здавна проживають у регіоні.

Церква св.Михаїла, але про неї трошки пізніше...






















































Серед споруд - 250-літня хата з присілка Ясіні Кевелова, збудована з великих колотих ясеневих колод; трикамерна хата незаможного селянина з Довгого Іршавського району; гуцульська ґражда з с. Стебного Рахівського району; стара хата з с. Тибава зі Свалявщини, в якій, можливо, народився відомий історик, філолог і етнограф Юрій Венелін (Гуца), дерев’яна корчма; типова для угорців хата з чотирисхилим дахом із Вишкова (1879) на Хустщині. Гончарна піч (діаметр остнови 195 см, висота 115 см) виготовлена з каменю - тож не всі споруди музею дерев'яні.

і от ми знов повертаємось до церкви...












































Та найцікавіший і найвишуканіший «експонат» - барокова лемківська дерев’яна Михайлівська церква з села Шелестова (1777) з високою баштою-дзвіницею. Що ж за село без храму? Святиня виявилася неабиякою мандрівницею: першу свою подорож храм здійснив у 1928 році, коли його було викуплено і перевезено у Мукачево православною громадою міста, в радянські часи церква перебувала у занедбаному стані, аж поки у 1972 році її не перевезли в Ужгород до музею, де зробили грунтовну реставрацію.














































Зведеній без жодного цвяха лемківській церкві довелося-таки познайомитися з цими скоб’яними виробами під час переїздів. Шелестівська тридільна церква хоч і в музеї, та діюча (в неділю принаймні служби точно є). В інтер'єрі - чотириярусний іконостас, змонтований з ікон XVII-XVIII століть. На жаль, рідний іконостас церкви до наших днів не зберігся, також невідома доля церковних ікон. Сьогодні храм прикрашає іконостас з Святодухівської церкви з Колочави.














































Будівля складається з трьох дубових зрубів, а над бабинцем височіє 22-метрова вежа-красуня, яка є яскраво вираженою домінантою над бабинцем, увінчана гарної форми верхом.. Церква є дуже вишуканою, а вдале поєднання барокових рис з традиційним лемківським зодчеством робить її просто незабутньою. Наву вкриває багатозаломний дах, завершений великою маківкою. Однакової ширини зруби нави і бабинця оточені широким опасанням.







каплиця (перша половина ХІХ ст.) з села Новоселиця Міжгірського району. Фото Романа Бречко



церква з неба від aero.uzhgorod.ua






Храм справді є унікальним, адже з колись великої кількості лемківських дерев"яних церков до наших днів в Україні збереглось лише два старих храми - Шелестівська церква в Ужгороді і церква з села Плоске, яка зараз перебуває в Київському музеї архітектури і народного побуту в Пирогово. Ще три дерев"яні лемківські церкви у 1920-1930-их роках було вивезено до Чехословаччини, і зараз вони прикрашають парки Праги і Нової Паки, а також містечко Кунчіце.

і як завжди, трошки історії...
1921. Фото Флоріана Заплетала...


1970. Гоберман Д. Н. Пам'ятники дерев'яної архітектури Закарпаття.




1970. Юрченко П.Г. Дерев’яна архітектура України.


1971. Поп І.І., Поп Д.І. У горах та долинах Закарпаття.




1973. Логвін Г.М. Українські Карпати.






Архангел Михаїл. Значок. 1666. Художник Ілля Бродлакович. Зараз в Вінницький картинної галереї.


1976. Макушенко П. І. Народна дерев'яна архітектура Закарпаття (18 - початку 20 століття)




В 2008 році відбулась велика реставрація церкви. Фактично, кажуть, це було рятування від руйнації. Майстрів для реставрації церкви шукали по всьому Закарпаттю, зрештою знайшли аж у Солотвині на Тячівщині. Подібних спеціалістів, які навчені прадідівським способам роботи з деревом, в Закарпатті залишилися одиниці і ось один з них - пан Махайло (нажаль, нам не відоме його призвіще, якщо знаєте - додайте в каментарях) і провів спасіння храму зі своїми підмайстрами.
Також неподалік від храму розташована цвинтарна дзвіниця (кінець ХІХ ст.), яку було перевезено з села Вільховатий Рахівського району. Перед церковним подвір"ям можна побачити каплицю (перша половина ХІХ століття) з села Новоселиця Міжгірського району.

1985. Пам'ятники містобудування та архітектури


1987. Titus D. Hewryk Masterpieces in wood: houses of worship in Ukraine.


1995. Сирохман М. Церкви України: Закарпаття.


2007. Фото Сергія Криниці.


2016. Фото Юрия Крилівця.






Джерела:
https://castles.com.ua/skansen-uzhgorod.html

https://rbrechko.livejournal.com/103069.html

https://www.pslava.info/KolchyneSmt_ShelestoveS_CerkSvMyxajila,117177.html

http://decerkva.org.ua/zak/uzhgorod.html

http://www.derev.org.ua/zakarp/uzhhorod.htm

https://risu.ua/vogon-blyaha-ta-neobiznanist-tri-vorogi-derevyanih-cerkov_n123138

https://www.facebook.com/krilivec

https://aero.uzhgorod.ua/

Якщо Ви маєте бажання, і найголовніше маєте на це можливість, то можете приєднатися до фінансування проекта. Нам дуже приємна і дорога Ваша підтримка.

Княпаємо сюди ===> Посилання для надання фінансової допомоги на підтримку нашого проекту: на експедиції і існування блогу та файлосховища.

Дякуємо всім не байдужим до нашої Архітектурної Спадщини і нашого проекту "Українські Архітектурні Пам'ятки. Спадщина”.

Підписуйтесь на сторінки проекту на:

Patreon 
Twitter 
Telegram 
Instagram

Технічні партнери проекту:

найпрофесійніший сервис з ремонту квадрокоптерів в Україні



та




хмарне сховище для синхронізації файлів між комп'ютерами, мобільними пристроями та веб-аккаунтом, яке надає користувачам 1 ТБ для зберігання фото, музики, відео, різних файлів і документів.

ну як то так =))

дерев'яна дзвіниця, Закарпаття, іконостас, дерев'яна церква, дерев'яна архітектура, погляд з землі

Previous post Next post
Up