Спадщина. Велике Колодно. Колишня римо-католицька церква Воздвиження Святого Хреста (1930 - 1934).

Jan 13, 2022 23:37

Вперше у документах назва села з'явилась 1389 року. Якщо у 80-х роках ХІХ століття українців та поляків у селі було приблизно однаково, то вже наприкінці 30-х років XX століття більшість (до 70 відсотків) із майже двох тисяч селян становили поляки. Нині тут проживає понад 1200 мешканців. Село входить до Кам'янко-Бузького району Львівської області. Свою назву Велике Колодно, ймовірно, має з часів осідництва після нападів татар, і пов'язують її з типом тогочасного житла, основою якого були великі колоди.






Підтримайте проект своїми лайками, поширенням та благодійною грошовою підтримкою.




Дякуємо всім Вам за те що Ви з нами!

Нагадуємо, там де це можливо, по кліку дивимось великі картинки.

Фінансова допомога на підтримку нашого проекту: https://uaaheritage.blogspot.com/2022/07/blog-post_31.html



Ми знімали цей храм два рази - у 2019 та 2021 роках. С першого разу гарно зняти в середині не пощастило, тому зробили повторне фільмування. До того ж у 2021 році почався ремонт вежі дзвіниці та вона була в риштуваннях - тому фото зовні з 2019 року, а більшість фото з середини - 2021.

2019








































Вперше назва села з'явилася в 1389 році. У XV столітті село належало пану Петрові Вовчку Рокутовичу (Рокуту) - боярину з найближчого оточення короля Владислава II Ягайла (в тому числі він підтвердив мир в Серадзе з Тевтонським орденом) і учасника військових кампаній Владислава III Варненчика.

Близько 1470 року село перейшло в руку Єжи Струміла.

2021

























У 1515 році було зруйновано татарською навалою.

У XVIII столітті належало - галицькому хорунжому, старості бервальдзькому, брацлавському каштелянину Петрові Франциску Браницькому, гербу Корчак.

У XIX столітті село перейшло в руку сім'ї Урусців, а потім Сапіхову з Верхньої Білки.






















Католики латинського обряду Великого Колодна належали до парафії Успіння Пресвятої Діви Марії у Жовтанцях. 1860 року у селі було споруджено філіальну муровану каплицю завдяки зусиллям настоятеля парафії о. Яна Ковальського та коштам Юліани Ванди Кабоги із Білки Шляхетської. У 1874-1875 роках завдяки цій же фундаторці збудували також дзвіницю та парафіяльний будинок. 1907 року у Великому Колодні постала парафіяльна експозитура, яка стала самостійною парафією у середині 20-х років.






















Завдяки зусиллям молодого та енергійного священника о. Михаїла Конколінського, який тут прослужив від 1915 року весь міжвоєнний період, було прийнято рішення щодо спорудження парафіяльного храму. Принаймні, вже 1927 року львівський архітектор Альфред Броневський (народився 1869 році в Доброхстові, навчався в 1889-1893 роках на Відділі Архітектури Львівської Політехніки під керівництвом Юліана Захаревича, згодом в Школі Мистецтва в Парижі) виконав проект необарокового храму.

2019










тут розписи незворотно втрачені...













У 1930 році стару святиню розібрали, а 1932 року новий храм вже був, в основному, збудованим (коштом дочки попередньої фундаторки Северини Сапєги та парафіян), проте ще не оздобленим, що не завадило звернутись до Львівської курії за дозволом щодо його освячення. 1934 року новозбудований, але ще не повністю викінчений храм було консекровано під титулом Воздвиження Святого Хреста Господнього.

погляд з небес, 2019 рік...

























360º панорама. Для перегляду в повноекранному режимі, з високою якістю, натискаємо на значок Toggle Fullscreen англійською мовою, перший в правому верхньому куті



Велике Колодно наприкінці Другої світової війни було населене в основному поляками. За даними перепису 1931 року у селі проживали 1995 осіб, більшість з яких були польської національності, українці становили 30 % населення, 50 осіб були єврейського походження.

Архівні кадри з польських архівів, koscioly.livejournal.com та castles.com.ua

1930. Стара каплиця...



Будівництво фундаментів...



1934



1936









плебанія



У 1944 році храм зачинила радянська влада, перетворивши його потім на сховище зерна та овочів. По війні виконував функції магазину збіжжя і сушильні. За час незалежності склад з храму прибрали та з 1992 року він стояв порожній та закинутий, до святині легко можна було потрапити через бокові входи (на них навіть не було дверей). Храм розташований в західній частині села, при дорозі. Вівтарем орієнтований на південь, мурований з цегли, обтинькований. Стіни та склепіння храму майже усуціль покриті фігурально-орнаментальними розписами з часу спорудження храму. Автором розписів є Ян Буковський (1873-1943 роки).

1994



1995

















Завдяки місцевим греко-католикам 1992 року колишній римсько-католицький храм було частково упорядковано. 21 серпня 2009 року рішенням сесії сільської ради с. Велике Колодно колишній храм передали у власність зареєстрованій цього ж року невеликій громаді УГКЦ села. Їх скромним коштом та завдяки фінансовій допомозі колишнім мешканцям Великого Колодна з Польщі здійснюється поступова реставрація храму. Зараз тут греко-католицька церква Преображення ГНІХ (Господа Нашого Іісуса Христа).

2007











зараз цієї частини розпису вже немає =(...



2009







2010







Джерела:

https://rkc.in.ua/index.php?&m=k&f=alvlv&p=lvkbvksx&l=u

https://uk.wikipedia.org/wiki/Велике_Колодно

https://koscioly.livejournal.com/5073.html

http://klodno.blogspot.com/

https://kresy.pl/kresopedia/ziemia-lwowska-kodno-wielkie/

https://kresy.pl/kresopedia/klodno-wielkie/

https://lwow.info/klodno-wielkie/

Якщо Ви маєте бажання, і найголовніше маєте на це можливість, то можете приєднатися до фінансування проєкту. Нам дуже приємна і дорога Ваша підтримка.

Княпаємо сюди ===> Посилання для надання фінансової допомоги на підтримку нашого проєкту: на експедиції та існування блогу та файлосховища.

Дякуємо всім не байдужим до нашої Архітектурної Спадщини та нашого проєкту "Українські Архітектурні Пам'ятки. Спадщина”.

Підписуйтесь на сторінки проєкту на:

Patreon 
Twitter

Технічні партнери проєкту:

найпрофесійніший сервіс з ремонту квадрокоптерів та багато якого іншого обладнання в Україні


та




хмарне сховище для синхронізації файлів між комп'ютерами, мобільними пристроями та веб-аккаунтом, яке надає користувачам 1 ТБ для зберігання фото, музики, відео, різних файлів і документів.

ну як то, так =))

P. S. A cup of hot, strong coffee won't hurt with our project! Come on! It's only a dollar!
P R E S S ===>>>
and support us!

P.S. ПРОЕКТ НЕ ЗАЙМАЄТЬСЯ ЗБОРОМ КОШТІВ І ПОЖЕРТВ НА РЕМОНТИ, РЕСТАВРАЦІЇ ТА РЕКОНСТРУКЦІЇ ОБ'ЄКТІВ АРХІТЕКТУРНОЇ СПАДЩИНИ, ПРО ЯКІ МИ РОЗПОВІДАЛИ ТА РОЗПОВІДАЄМО У СВОЇХ СТАТТЯХ.

Це є прерогативою місцевих органів, громад, громадських об'єднань чи благодійних фондів.

костел, розписи, церква, Львівщина, храм

Previous post Next post
Up