Спадщина. Великий Ключів. Церква Св. Параскеви. 1865. Експедиція 2020 року.

Apr 02, 2021 11:36

Відомо, що в цьому селі церква існувала вже на початку XVI століття. Громада замість старої церкви на початку XVIII століття збудувала нову церкву, з дерева. Очевидно, ця церква стала жертвою вогню, бо наприкінці XVIII століття постала наступна дерев'яна церква, яка проіснувала до 1861 року, коли згоріла.




Підтримайте проект своїми лайками, поширенням та благодійною грошовою підтримкою.



Дякуємо всім Вам за те що Ви з нами!
Нагадуємо, там де це можливо, по кліку дивимось великі картинки.

Фінансова допомога на підтримку нашого проекту: https://uaaheritage.blogspot.com/2022/07/blog-post_31.html













































Вже за чотири роки була збудована сучасна дерев'яна церква, яка цього ж року (1865-го) була посвячена. Незабаром у ній встановили іконостас, а у 1880-х роках стіни та дахи покрили бляхою (за іншими даними до 1930 року церква була покрита ґонтою). В наш час церква в користуванні православної громади. Пам'ятка архітектури місцевого значення.





































В 1937 році - церква повністю по новому розписана художником Павлом Запорізьким. У 1983 році - зусиллями громади поновлено іконостас та поставлено паркет. В 1989 році - відбулось перекриття церкви та дзвіниці алюмінієвою бляхою з карбуванням. У 1990 році - завершено реставрацію та відбулось освячення Храму. В цьому ж році закупили церковний дзвін вагою одна тонна. В 1991 році - навколо церкви викладена тротуарна плитка.




































У 1993 році - початок будівництва резиденції, яке завершили 1996 року. В 1995 році завершили будівництво кам’яної церковної огорожі, що тривало близько 3-х років. 1996 року - на церковному подвір’ї викопали криницю.

В 1997 році - розпочато будівництво Каплички на честь 2000-ліття від Різдва Христового. У 2000-му році вона була освячена.




















































З 2001 року Храм опалюється водяним опаленням, яке подається з новозбудованої котельні (2006 року). 2008 року - стараннями громади збудовано церковну вартівню. У 2013 році - повністю відремонтовано фундамент під усією церквою та обставлено його декоративним каменем.




















































Дерев'яну церкву Ви зможете побачити в центрі села, на захід від цвинтаря. Довжелезна хрещата в плані триверха святиня, яка стала такою після розбудови бабинця і прибудови до вівтаря рівноширокої захристії. Крім того, з заходу до бабинця і з півдня до нави прибудовані засклені ґанки. Як часто є на Прикарпатті, стіни над опасанням суцільно оббиті карбованою бляхою.



























Маківки церкви вінчають оригінальні ковані хрести. На північний схід від церкви збереглася дерев'яна дзвіниця на три яруси, з прибудовою до першого ярусу. Більша частина зовнішніх стін дзвіниці під бляхою.

















































Джерела:

http://decerkva.org.ua/fra/vel-kliuchiv.html

https://kolomija.com/114-hram-sv-paraskevi-serbskoyi-s-velikiy-klyuchv.html

Якщо Ви маєте бажання, і найголовніше маєте на це можливість, то можете приєднатися до фінансування проєкту. Нам дуже приємна і дорога Ваша підтримка.

Княпаємо сюди ===> Посилання для надання фінансової допомоги на підтримку нашого проєкту: на експедиції та існування блогу та файлосховища.

Дякуємо всім не байдужим до нашої Архітектурної Спадщини та нашого проєкту "Українські Архітектурні Пам'ятки. Спадщина”.

Підписуйтесь на сторінки проєкту на:

Patreon 
Twitter 
Telegram 
Instagram

Технічні партнери проєкту:

найпрофесійніший сервіс з ремонту квадрокоптерів в Україні



та




хмарне сховище для синхронізації файлів між комп'ютерами, мобільними пристроями та веб-аккаунтом, яке надає користувачам 1 ТБ для зберігання фото, музики, відео, різних файлів і документів.

ну як то, так =))

P. S. A cup of hot, strong coffee won't hurt with our project! Come on! It's only a dollar!

P R E S S ===>>>
and support us!

P.S. ПРОЕКТ НЕ ЗАЙМАЄТЬСЯ ЗБОРОМ КОШТІВ І ПОЖЕРТВ НА РЕМОНТИ, РЕСТАВРАЦІЇ ТА РЕКОНСТРУКЦІЇ ОБ'ЄКТІВ АРХІТЕКТУРНОЇ СПАДЩИНИ, ПРО ЯКІ МИ РОЗПОВІДАЛИ ТА РОЗПОВІДАЄМО У СВОЇХ СТАТТЯХ. Це є прорегатіва місцевих органів, громад, громадських об'єднань чи благодійних фондів.

дерев'яна дзвіниця, розписи, дерев'яна церква, Івано-Франківщина, дерев'яна архітектура, погляд з землі, погляд з небес

Previous post Next post
Up