Спадщина. Дубівці. Церква Успіння Пресвятої Богородиці. 1776. Експедиція 2020 року.

Mar 14, 2021 19:31

Церква Успіння Пресвятої Богородиці - чинна дерев'яна церква з дзвіницею в селі Дубівці Кіцманського району Чернівецької області, яке розташоване на лівому березі річки Прут. Комплекс дерев’яних споруд розташований на відкритому рівному місці в центрі села і є його домінантою. Складався з Успенської церкви, дзвіниці та огорожі з монументальною вхідною брамою під ґонтовим дахом. Нема вже гонта, та й бляха, що псує всю красу, вже теж втомилась.




Підтримайте проект своїми лайками, поширенням та благодійною грошовою підтримкою.



Дякуємо всім Вам за те що Ви з нами!
Нагадуємо, там де це можливо, по кліку дивимось великі картинки.

Фінансова допомога на підтримку нашого проекту: https://uaaheritage.blogspot.com/2022/07/blog-post_31.html















На охоронній таблиці пам'ятки архітектури (до речі, національного значення!) вказано, що Успенська церква походить з 1775 року, а вже у 1782 році вона була перебудована, про що свідчить надпис над дверима в бабинці. Вона розташована в центрі села і є його домінантою. За місцевою легендою церква була перевезена у Дубівці з сусіднього правобережного села Глиниця.













Цікаво, що муровану церкву в Глиниці датують 1776 (інші дані - 1786) роком. Отже, з датами обидвох церков виходить плутанина, бо не могли вони бути зведені практично в той самий час в одному селі Глиниця. Можна припустити версію, що мурована церква з Глиниці зведена пізніше (у ХІХ столітті) за дерев'яну, яку після будівництва нової могли перевезти в Дубівці.
















Церква Успіння Пресвятої Богородиці - один з найбільш ранніх зразків буковинського варіанту тридільного одноверхого храму, будівництво якого частина авторів пов'язує навіть з XVII століттям. Цей храм тризрубний, але на відміну від церков «хатнього» типу вони мають купол над центральним зрубом. Успенська церква в Дубівцях є типовим зразком церков такого типу.










360º панорама. Для перегляду в повноекранному режимі, з високою якістю, натискаємо на назву панорами англійською мовою в лівому верхньому куті та переходимо на сайт 360cities


Єдина відмінність рубленого перекриття Успенської церкви від аналогічних конструкцій у буковинських храмах хатнього типу полягає в помітному збільшенні його висоти та посиленні вертикалізму пропорцій усіх без винятку елементів. Нава ширша за вівтар і бабинець, освітлена з обох боків двома подвійними прямокутними вікнами.
















Верх над навою має два заломи: нижній - чотиригранний, верхній - восьмигранний шатровий з декоративною главою. Стіни церкви оточені широким опасанням, яке спирається на високі фігурні консолі, що утворюють випуски колод з першого нижнього вінця.

нам не пощастило попасти до церкви, але завдяки сторінці церкви в фейсбуку та сайту parafia.org.ua ми можемо зазирнути в середину...








До комплексу церкви Успіння Пресвятої Богородиці входить дерев'яна двоярусна квадратна в плані дзвіниця, розташована на захід від церкви. Точна дата її спорудження у джерелах не зазначена, проте аналіз архітектурно-художніх, пропорційних та конструктивних особливостей дає змогу стверджувати, що її зведено водночас із храмом, чи трошки пізніше.









Будівля належить до традиційного в Україні типу двоярусної дерев'яної дзвіниці, 1-й ярус якої становить квадратний у плані зруб, а 2-й - ажурна аркада-галерея з невисоким чотирисхилим наметом у завершенні.

трошки архівного від castles.com.ua та pslava.org
1986


1973


план церкви




Джерела:

https://uk.wikipedia.org/wiki/Церква_Успіння_Пресвятої_Богородиці_(Дубівці)

http://decerkva.org.ua/che/dubivtsi.html

https://www.pslava.info/DubivciS_CerkvaUspinnja,259717.html

https://parafia.org.ua/UCA/church/uspenska-tserkva-19/

https://www.facebook.com/groups/270072570132011/

https://castles.com.ua/dubivci.html

Якщо Ви маєте бажання, і найголовніше маєте на це можливість, то можете приєднатися до фінансування проєкту. Нам дуже приємна і дорога Ваша підтримка.

Княпаємо сюди ===> Посилання для надання фінансової допомоги на підтримку нашого проєкту: на експедиції та існування блогу та файлосховища.

Дякуємо всім не байдужим до нашої Архітектурної Спадщини та нашого проєкту "Українські Архітектурні Пам'ятки. Спадщина”.

Підписуйтесь на сторінки проєкту на:

Patreon 
Twitter 
Telegram 
Instagram

Технічні партнери проєкту:

найпрофесійніший сервіс з ремонту квадрокоптерів та багато якого іншого обладнання в Україні



та




хмарне сховище для синхронізації файлів між комп'ютерами, мобільними пристроями та веб-аккаунтом, яке надає користувачам 1 ТБ для зберігання фото, музики, відео, різних файлів і документів.

ну як то, так =))

P. S. A cup of hot, strong coffee won't hurt with our project! Come on! It's only a dollar!

P R E S S ===>>>
and support us!

P.S. ПРОЕКТ НЕ ЗАЙМАЄТЬСЯ ЗБОРОМ КОШТІВ І ПОЖЕРТВ НА РЕМОНТИ, РЕСТАВРАЦІЇ ТА РЕКОНСТРУКЦІЇ ОБ'ЄКТІВ АРХІТЕКТУРНОЇ СПАДЩИНИ, ПРО ЯКІ МИ РОЗПОВІДАЛИ ТА РОЗПОВІДАЄМО У СВОЇХ СТАТТЯХ. Це є прерогативою місцевих органів, громад, громадських об'єднань чи благодійних фондів.

дерев'яна дзвіниця, дерев'яна церква, Чернівеччина, Буковина, погляд з землі, погляд з небес

Previous post Next post
Up