Спадщина. Рухотин. Церква різдва Богородиці. 1459 (можливо XVII століття). Експедиція 2020 року.

Feb 05, 2021 16:45

Так сталося, що бессарабські райони Чернівецької області - Хотинський, Кельменецький, Сокирянський обділені увагою як з боку туристів, так і з боку державних органів (ну, звичайно, якщо не брати до уваги музей-заповідник «Хотинська фортеця»). Останні, до речі, в особі певних міністерств відповідають за розвиток туризму та за збереження архітектурної спадщини країни. Тільки ось на Хотинщині ця діяльність якось не відчуваються: старі дерев’яні млини горять та руйнуються, дерев’яні церкви спотворюються тинькуванням і бляхою, а друга за віком оборонна церква в Чернівецькій області взагалі не існує на папері: 550-річний храм у Рухотині не занесений ні до державного реєстру пам’яток, ні, навіть, до місцевого.




Підтримайте проект своїми лайками, поширенням та благодійною грошовою підтримкою.



Дякуємо всім Вам за те що Ви з нами!
Нагадуємо, там де це можливо, по кліку дивимось великі картинки.

Фінансова допомога на підтримку нашого проекту: https://uaaheritage.blogspot.com/2022/07/blog-post_31.html



там в низині Рухотин



а там, далеко - Дністер



ось і церква...


















Існує думка, що на місці сьогоднішнього Рухотина існувало древнє місто Гієукати - велике місто, по правому берегу Дністра. Місто було описано у книзі «Про нагороди візантійського імператора Костянтина Багрянородного», який жив у X столітті.






















Само село розташувалося на схилах двох пагорбів в ущелині, що утворює безіменний потік біля впадіння у Дністер. Тут же, майже на дні долини заховалася і головна цікавинка Рухотина, один з символів культово-оборонного зодчества Буковини. Щоправда, про цей символ майже нікому невідомо. Її немає ні в Державному реєстрі національного культурного надбання, ні в реєстрі пам'яток архітектури місцевого значення Чернівецької області. А оборонна церква Різдва Богородиці - другий за віком мурований храм Буковини після Вознесенської церкви в Лужанах. Рухотинська церква навіть старша за легендарну твердиню - муровану Іллінську церкву в Топорівцях.






















Отже, храм Різдва збудований 1459 року. Є дві версії його походження: за одною церкву побудував пан Палпа з сусіднього села Перебиківці, за другою храм зведений з дозволу Кримського хана, третя - в період правління воєводи Стефана Великого коли буковинські землі перебували у складі Молдовського князівства і духовно відносилися до Радовецького єпископства незалежної Молдавської митрополії в Сучаві на чолі з митрополитом Феоктистом. Також є версія про створення церкви у XVII столітті.






















Під час кримськотатарських набігів Храм було спалено та зруйновано. Довгий час село було майже мертвим. Тому рухотинці тільки в 1750 році спромоглися побудувати біля руїн церкви невеличку каплицю. Правив Службу Божу в ній перший рухотинський священник, що згадується у клірових книгах тих часів, Афанасій Пащинський.

Перебиківський поміщик, дворянин Костянтин Єгорович Талпа, котрому належали ці землі, відбудував зруйнований рухотинський храм, який освятили 21 вересня 1824 року.

все що залишилось автентичного з розписів іконостасу - це бічні портрети святих на д'якінських та царських вратах...


















вікна-бійниці, їх всього два, а товщина стін - вражає ...






Дійсно, монументальність цього мініатюрного храму вражає. Стіни мають товщину 1,5 метра, а маленькі віконця по одному з кожного боку більше нагадують амбразури. Очевидно, вони слугували бійницями. Викладена з вапнякового каменю, вона в радянські часи була обтинькована. Ґонт замінили на бляху.










360º панорама. Для перегляду в повноекранному режимі, з високою якістю, натискаємо на назву панорами англійською мовою в лівому верхньому куті та переходимо на сайт 360cities











Проте, ще більше за церкву вражає дзвіниця. Кажуть що вона судячи з архітектури пізніша за церкву, що кладка характерна для XVII століття. Вона дійшла до нас майже в первозданному вигляді. По ній ми можемо спостерігати, як виглядала церква до її спотворення тиньком. Стіни дзвіниці товщиною в метр складені з великого вапнякового каменю. Перебудови зазнав лише дах: дранка була замінена жерстю.

























За роки свого існування Гієукати (Рухотин) пережило чимало потрясінь, однак найганебнішої наруги зазнала саме церква Різдва Богородиці у 60-х роках минулого століття, коли місцева влада духовний храм спочатку закрила, а відтак на його місці створила... атеїстичний музей. Так звані активісти села у плащаницю змели сміття і закрили згорток у шафі вівтаря. Атрибутику храму повантажили на візок і вивезли до Дністра. Хоругви, хрести, ікони, святі книги плили річкою і не тонули. Атеїсти дрючками намагались їх занурити у воду, але їм це не вдавалось. Степан Бранашко розповів, що розгнівані жінки тоді накинулись на ініціатора акції - тодішнього голову сільради, який ледве втік від розправи. У селі пригадують, що він рачки ліз по толоці від церкви, а розлючені жителі Рухотина якби впіймали, то вчинили б самосуд над безбожником. Однак церкву атеїсти таки закрили, і у ній на кілька десятиліть замовкли дзвони.

























Саме у ті роки найбільшої шкоди зазнав церковний іконостас, створений австрійськими митцями, якому більш як 200 років. Місцеві розумники вирішили підновити його водними фарбами, а відтак полакувати. Від суцільного покриття лаком створився парниковий ефект - вологі та цвілі відреставровані у такий варварський спосіб стіни почали перетворюватись на муку... і якщо дерево ще тримається і виглядає доволі непогано, то всі ікони фактично знищені. За висновками фахівців, на реставрацію іконостаса потрібно щонайменше 300 тисяч гривень. Хто платитиме такі гроші за реставрацію, - запитання непросте і скоріш за все на нього немає відповіді, якщо не знайдеться меценат, що дасть такі гроші.

старі фото - 1991. Фото М.І.Жарких.








2009. А. Бондаренко










24 червня 1990 року було відновлено роботу храму. Тоді ж дах споруди перекрили, і автентичну «дранку» змінила неприваблива бляха, не блищить, і те гарно. Нині старовинна церква, збудована свого часу з прицілом на вічне існування є чинною, стіни пофарбовані та розписані по новому. Ікони в іконостасі теж сучасні. Малопримітна, оточена з усіх боків зеленню церква, живе. Щовихідних і що свят збирає під своїм куполом людей, які люблять її та шанують слово Боже.

десь тей же час. фото І. Пустиннікової


2015. фото alex.patraboy




Джерела:

http://andy-travel.com.ua/ruhotin-ta-deyaki-sela-hotinshchini

https://uk.wikipedia.org/wiki/Рухотин

https://castles.com.ua/rukhotyn.html

https://risu.ua/cerkva-yaku-ne-vdalosya-vtopiti-u-dnistri_n11739

Якщо Ви маєте бажання, і найголовніше маєте на це можливість, то можете приєднатися до фінансування проєкту. Нам дуже приємна і дорога Ваша підтримка.

Княпаємо сюди ===> Посилання для надання фінансової допомоги на підтримку нашого проєкту: на експедиції та існування блогу та файлосховища.

Дякуємо всім не байдужим до нашої Архітектурної Спадщини та нашого проєкту "Українські Архітектурні Пам'ятки. Спадщина”.

Підписуйтесь на сторінки проєкту на:

Patreon 
Twitter 
Telegram 
Instagram

Технічні партнери проєкту:

найпрофесійніший сервіс з ремонту квадрокоптерів в Україні



та




хмарне сховище для синхронізації файлів між комп'ютерами, мобільними пристроями та веб-аккаунтом, яке надає користувачам 1 ТБ для зберігання фото, музики, відео, різних файлів і документів.

ну як то, так =))

P. S. A cup of hot, strong coffee won't hurt with our project! Come on! It's only a dollar!

P R E S S ===>>>
and support us!

іконостас, церква, Чернівеччина, храм, погляд з землі, погляд з небес

Previous post Next post
Up